După ce ministerul nu a putut să cumpere bilete la Tarom, șeful Finanțelor a venit cu un memorandum în Guvern. Obligația pe care o vor avea de acum companiile de stat

Redactor:
Gabriel Pecheanu
După ce ministerul nu a putut să cumpere bilete la Tarom, șeful Finanțelor a venit cu un memorandum în Guvern. Obligația pe care o vor avea de acum companiile de stat
Detalii pe Gândul

„Am avut, ca orice instituție publică, nevoie să contractăm anumite servicii de transport aerian și am constatat o situație neplăcură vis-a-vis de operatorul nostru național de transport aerian, care nu a ofertat la solicitarea noastră. Astfel, MF a fost obligat să plătească un transport pe o anumită rută, unde urmau să ajungă experții MFP, în loc de 200 și ceva de euro cursa respectivă, 500 și ceva de euro – cu o rută extinsă, desigur. Pentru că, repet, compania noastră aeriană nu a ofertat. (…) Din 2016 până în prezent, din 497 de proceduri derulate de Ministerul de Finanțe, Tarom a participat de două ori”, a declarat ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

El a precizat că în ședința de Guvern a fost promovat un memorandum pentru creșterea competitivității companiilor deținute majoritar sau integral de stat prin intermediul procedurilor de achiziție publică, afirmând că este vorba despre Tarom, Poșta Română și alte companii de stat care pot oferi servicii de care autoritățile contractante au nevoie.

„Prima măsură propusă este aceea că se va întocmi de către autoritățile publice tutelare liste complete cu operatorii economici cu capital majoritar sau integral de stat pe domenii, subdomenii și activități autorizate prin statut. A doua măsură se va lua prin publicarea unui Ordin al Președintelui Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, care se va referi la obligativitatea transmiterii de către autoritățile contractante, după publicarea anunțului de participare în SEAP, a unei invitații de participare în procesul de achiziții publice către fiecare din listă, în concordanță cu domeniul contractului de achiziție publică. A treia măsură: se vor mandata de către autoritățile publice tutelare reprezentanții statului în consiliile de administrație și în AGA pentru a hotărî cu privire la obligativitatea operatorilor economici de a transmite oferte și de a participa la procedurile de achiziție publică sectorială organizate de autorități și de contractantele de la care au primit autorizația”, a explicat Teodorovici.

El a mai spus că va urma și o etapă ulterioară, „pentru a vedea exact din 100% de oferte transmise câte se vor și câștiga”.

„Este o schimbare la care există punctul de vedere al Consiliului Concurenței, deci nu există niciun fel de atingere a principiilor europene în materie de concurență, dar e o chestiune care trebuia făcută de foarte mult timp. Este competiție la nivel european, dar înainte de toate trebuie să ne îngrijim de modul în care companiile care pot servi în piață, pot oferi anumite servicii, să o și facă”, a concluzionat ministrul de Finanțe.

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide