Analiză. Marii câștigători și perdanții cursei de vaccinare împotriva Covid 19. Nu toți producătorii s-au îmbogățit

Analiză. Marii câștigători și perdanții cursei de vaccinare împotriva Covid 19. Nu toți producătorii s-au îmbogățit
Publicat: 14/03/2021, 14:11

Să produci primul un vaccin nu înseamnă automat să generezi și cele mai mari performanțe economice. O dovedesc indicatorii celor patru companii ce au obținut deja aprobarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA). Valoarea unora a crescut de șase – șapte ori, a altora a rămas la fel ca înainte de declanșarea pandemiei.

Pe 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății anunța că noul Coronavirus este deja prezent în cel puțin 114 țări, se consemnau 118.000 de bolnavi și aproape 4.300 de decese.

„Este prima pandemie cauzată de coronavirus. Suntem profund îngrijoraţi atât de nivelurile alarmante de răspândire şi de gravitate, cât şi de nivelurile alarmante de inacţiune. Covid-19 poate fi calificat drept pandemie”, declara atunci Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

În acest context, începea o adevărată cursă pentru dezvoltarea unui vaccin. Un an mai târziu, există șase variante deja folosite pe piață, patru validate de EMA. Unele companii au făcut averi colosale, dar nu toate au reușit să profite.

Micul BioNTech, mai performant ca Pfizer

Primii care au anunțat dezvoltarea unui vaccin anti Covid – 19 au fost americanii de la compania farmaceutică Pfizer în colaborare cu germanii de la BioNTech, specializați în biotehnologie. Pe 9 noiembrie 2020 prezentau o variantă cu eficacitate de 95%, adoptată din 8 decembrie în Marea Britanie apoi, pe scară largă, în întreaga lume.

Ar fi fost de așteptat, în acest context, ca investitorii Pfizer să se fi îmbogățit peste noapte. Nu este chiar așa: pe 11 martie 2020 prețul unei acțiuni era de 30,52 dolari, în vreme ce la un an distanță (vineri, 12 martie 2021) era de 34,94 dolari. Sub nivelul din aprilie – mai, anul trecut și sub vârful de 42,56 dolari din 8 decembrie, când începea vaccinarea în Anglia.

Dacă ne raportăm la ultimii cinci ani, firma nu a reușit să atingă vârful de 43,80 dolari, din 2018. Veniturile companiei au crescut totuși ușor în 2020 la 41,9 miliarde dolari față de 41,2 în anul precedent.

Cine a mizat pe partenerii de la BioNTech a avut mult mai mult de câștigat: de la 32,17 dolari pe acțiune la declanșarea pandemiei, pe 11 martie 2020, la 103,28 dolari vineri, 12 martie 2021. Vorbim de o companie înființată în 2008, în Meinz, Germania, și listată prima dată la bursă în octombrie 2019. Valoarea unei acțiuni la acel moment fiind era 13,82 dolari.

Marele câștigător al cursei de vaccinare

În mod surprinzător, cea mai performantă din punct de vedere financiar nu este compania care a obținut prima autorizarea pentru vaccin. Pe 6 ianuarie 2021, americanii de la Moderna primeau la rândul lor autorizație din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA). A doua, din perspectivă cronologică. Dacă la anunțarea pandemiei acțiunile lor valorau aproximativ 23 de dolari, la momentul acreditării vaccinului depășeau deja 112 dolari pentru a atinge un vârf de 183,74 dolari, pe 12 februarie. Față de atunci, nivelul actual de 137 dolari poate părea slab. Vorbim însă de acțiuni care au crescut de șase ori, la nivelul de acum, într-un singur an.

De la puțin peste 90 dolari acțiunea, cât valora la începutul pandemiei, compania anglo-suedeză AstraZeneca este în prezent aproape la același nivel (a închis vineri la 96,5 dolari), pe fondul scandalului provocat de un număr destul de mare de reacții adverse generate de vaccin.

Vârful de 128 dolari nu l-a avut la momentul validării din 15 februarie 2021 ci la mijlocul lui iulie, anul trecut.

Anunțarea pandemiei prindea acțiunile Johnson & Johnson pe o pantă descendentă, la aproape 130 dolari. În prezent sunt la aproape 160 dolari, după ce Agenția Europeană a Medicamentului a dat undă verde utilizării vaccinului produs de companie, pe 11 martie.

Despre performanțele economice generate de Sputnik V nu se poate spune mare lucru, în condițiile în care este finanțat de Fondul Direct de Investiții din Rusia. Nici despre vaccinul chinezesc nu există date financiare.

Până în prezent, Comisia Europeană a încheiat contracte pentru până la 2,6 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 și negociază achiziționarea de doze suplimentare. Au fost deja livrate 51,5 milioane doze în UE, din care s-au administrat 29,2 milioane. În România erau deja administrate, pe 13 martie 2021, 1,4 milioane doze de vaccin. Cele mai multe, respectiv 1,1 milioane, erau produse de Pfizer/ BioNTech, urmat de AstraZeneca (226.000) și de Moderna (79.000).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Unul dintre ultimele videoclipuri postate de Mădălin a devenit viral după moartea lui: „Oamenii o...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
INTERDICŢIE pentru toți părinții cu copii. Se trece interzis direct în lege
Sute de oameni au fost prezenți la priveghiul lui Costel Pelerinaj interlop la priveghiul lui...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete