Raport. Economia globală va depăși, în premieră, 100 de mii de miliarde de dolari anul viitor. Care sunt țările fruntașe

Raport. Economia globală va depăși, în premieră, 100 de mii de miliarde de dolari anul viitor. Care sunt țările fruntașe
Econmia mondială va depăși un nou prag / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26/12/2021, 15:46
Actualizat: 26/12/2021, 15:49

Produsul Intern Brut global va depăşi 100.000 de miliarde de dolari în 2022, pentru prima dată în istorie, iar China va avea nevoie de mai mult timp decât s-a estimat iniţial pentru a lua locul Statelor Unite ale Americii, prima economie mondială, susţine compania britanică de consultanţă Cebr, într-un raport preluat de Reuters.

Compania Cebr arată că prima şi a doua economie a lumii vor face schimb de locuri, în funcţie de Produsul Intern Brut exprimat în dolari, în 2030, cu doi ani mai târziu decât estima în urmă cu un an, conform raportului publicat duminică de Reuters, preluat de Agerpres.

„Cursa” din Top 10

Potrivit sursei citate, India ar urma să depăşească Franţa în 2022 şi apoi Marea Britanie în 2023 pentru a-şi câştiga titlul de a şasea economie mondială.

Germania este în grafic pentru a depăşi Japonia, devenind a treia economie mondială în 2033, în timp ce Rusia ar putea fi inclusă până în 2036 în top zece economii globale, iar Indonezia pare aproape de a deveni a noua economie mondială în 2034, arată raportul citate.

„Problema importantă în această perioadă este modul în care economiile globale vor face faţă impactului inflaţiei, care a ajuns acum la 6,8% în Statele Unite. Sperăm că o ajustare relativ modestă a inflaţiei ridicate va duce elementele non-tranzitorii sub control. Dacă nu, economia mondială s-ar putea confrunta cu o recesiune în 2023 sau în 2024”, a comentat vicepreşedintele Cebr, Douglas McWilliams.

Există un risc inflaționist

Fondul Monetar Internațional a avetizat, în octombrie, că economia mondială intră într-o fază de risc inflaţionist, forul făcând un apel către băncile centrale să fie „foarte, foarte vigilente” şi să ia măsuri devreme pentru a înăspri politica monetară, dacă presiunile preţurilor se vor dovedi a fi persistente.

Scenariul de bază al FMI este că inflaţia va creşte semnificativ până la finele anului, după care se va modera la mijlocul lui 2022, iar ulterior va reveni la nivelul la care era înaintea pandemiei. Raportul WEO publicat recent atrage atenţia însă că „riscurile inflaţioniste sunt orientate în sus” şi sfătuieşte băncile centrale să acţioneze dacă presiunile preţurilor dau semne că vor persista.

În 2020, potrivit celor mai recente date publicate de Banca Mondială, România a avut un PIB de 248,5 miliarde de dolari , iar la nivel global, acesta era de 84,6 mii de miliarde.

Pentru 2022, proiectul de buget de stat pentru 2022 adoptat de Parlament – atacat la CCR – se bazează pe o inflație estimată la 4,7%, pentru finalul anului, cu o medie anuală de 6,5%. Conform datelor oficale, inflația ajunge la 7,7% la sfârșitul anului 2021, cu o medie anală de 5%.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creștere economică de 4,61%, estimată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, prevăzută pentru anul 2022, cu un vârf în anul 2023 de 5,3% și un ritm mediu anual de 4,9% pe întreg orizontul 2023-2025. PIB nominal este de 1.317 miliarde de lei (aproximativ 301,6 miliarde de dolari, la cursul de vineri al BNR).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult