SCUMPIRI: Tendinţa de creştere globală a preţurilor la alimente continuă. Uleiurile vegetale, la cel mai ridicat nivel

SCUMPIRI: Tendinţa de creştere globală a preţurilor la alimente continuă. Uleiurile vegetale, la cel mai ridicat nivel
Publicat: 08/04/2021, 16:06
Actualizat: 08/04/2021, 16:40

Tendinţa de creştere globală a preţurilor alimentelor, care stimulează inflaţia şi afectează consumatorii din întreaga lume, nu dă semne de încetinire, informează Bloomberg.

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat în luna martie 2021 cea de-a zecea lună consecutivă de creştere, a anunţat, joi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

În topul scumpirilor s-au aflat uleiurile vegetale, al căror preț a crescut cu 8% în martie, comparativ cu luna februarie, ceea ce înseamnă cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. La polul opus se află zahărul și cerealele.

Organizaţia publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna martie 2021, acest indice a crescut până la 118,5 puncte, de la o valoare de 116,1 puncte în luna februarie, atingând cel mai ridicat nivel de după luna iunie 2014.

Citește și https://bit.ly/2R9pG1k

Creşterea din ultima lună a fost stimulată în primul rând de avansul preţurilor la uleiuri vegetale pe fondul unei cereri puternice şi al unor stocuri reduse, susţine economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian.

Prețuri mai mici la zahăr și cereale

Pe de altă parte, preţurile la cereale au scăzut cu 1,8% ca urmare a perspectivelor favorabile cu privire la recoltele din 2021, în timp ce la zahăr s-a înregistrat un recul de 4%, pe fondul perspectivelor unor exporturi consistente din India.

FAO a mai anunţat că se aşteaptă ca producţia mondială de cereale să crească, pentru al treilea an consecutiv, în 2021.

„Producţia globală de grâu este prognozată să atingă un nou vârf de 785 milioane tone, în 2021, cu 1,4% mai mult decât în 2020, influenţată de o posibilă revenire puternică în marea majoritate a Europei şi prognozelor referitoare la o recoltă record în India”, susţine FAO.

Un deceniu de creștere

Preţurile la alimente înregistrează cea mai lungă perioadă de creştere din ultimul deceniu pe fondul valului de achiziţii al Chinei şi al livrărilor limitate pentru mai multe produse de bază, ceea ce riscă să accelereze inflaţia.

Această îngrijorare este una pronunţată în special în rândul ţărilor sărace care sunt dependente de importuri şi au plase de siguranţă şi o putere de cumpărare limitate şi care în prezent se confruntă şi cu pandemia de Covid-19.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase