Economia mondială tinde să se RELANSEZE, dar persistă riscurile asociate tensiunilor geopolitice și problemelor financiare

Publicat: 30/01/2024, 19:08
Actualizat: 30/01/2024, 19:18

Economia mondială tinde spre relansare, urmând să aibă o creștere de 3,1% în 2024 și de 3,2% anul viitor, în contextul scăderii inflației, dar persistă riscurile din cauza tensiunilor geopolitice, constată Fondul Monetar Internațional (FMI), recomandând guvernelor să remedieze problemele asociate deficitelor bugetare și să îmbunătățească perspectivele pe termen mediu.

”Relansarea economiei mondiale după pandemie, după lansarea invaziei ruse în Ucraina și după criza costurilor de trai se dovedește a fi surprinzător de rezilientă. Inflația scade mai rapid decât era de așteptat după vârful atins în 2022 (…) În același timp, dobânzile de referință mari aplicate pentru contracararea inflației și retragerea măsurilor de sprijin fiscal în contextul datoriilor suverane mari urmează să afecteze creșterea economică în 2024”, arată Raportul FMI privind ”Actualizarea Perspectivelor Economice Globale”.

Economia mondială ar urma să înregistreze creșteri de 3,1% anul acesta și 3,2% în 2025.

”Creșterea economică a fost, conform estimărilor, peste așteptări în a doua jumătate a anului 2023 în Statele Unite, în numeroase piețe emergente mari și în economiile aflate în dezvoltare”, subliniază FMI.

Statele Unite ar urma să aibă o creștere economică de 2,1% anul acesta și de 1,7% în 2025, în scădere de la 2,5% în 2023. Zona euro va înregistra, potrivit estimărilor, o creștere economică de 0,9% anul acesta și de 1,7% în 2025. Economia Germaniei ar urma să reintre pe creștere anul acesta (+0,5%), iar Franța ar putea avea o evoluție a PIB-ului de 1,0%. Marea Britanie probabil va avea o creștere de doar 0,6% anul acesta, iar Japonia de 0,9%.

Economiile emergente din Asia mențin creșterea economică solidă, deși ritmul activităților încetinește

Blocul statelor emergente din Asia ar urma să aibă o creștere economică generală de 5,2% anul acesta (în scădere de la 5,4% în 2023) și de 4,8% în 2025.

Creșterea economică a Chinei va încetini de la 5,2% în 2023 la 4,6% în 2024 și la 4,1% în 2025. India va avea o evoluție constată a PIB-ului de 6,5% în 2024 și 2025.

Rusia, vizată de sancțiuni occidentale masive din cauza invaziei în Ucraina, ar urma să aibă creșteri economice de 2,6% anul acesta și de 1,1% în 2025.

Experții FMI atrag atenția că economia mondială continuă să fie expusă riscurilor, în special celor asociate conflictelor militare, care generează costuri suplimentare. Printre riscuri figurează și vulnerabilitățile sectorului imobiliar chinez, inflația persistentă, creșterile de taxe care generează perturbări și reducerile cheltuielilor publice, necesare pentru stabilizarea financiară.

Decidenților politici li se recomandă să gestioneze stabilizarea economiei prin ajustarea dobânzilor de referință astfel încât să creeze spații de manevră. Cooperarea poate contribui la contracararea noilor riscuri prin reducerea datoriilor suverane, prin facilitarea investițiilor, prin gestionarea în mod responsabil a sistemelor de inteligență artificială și prin combaterea modificărilor climatice.

”Provocarea decidenților politici pe termen scurt este să gestioneze cu succes ultima etapă a readucerii inflației la ținta vizată, calibrarea politicii monetare ca reacție la dinamica inflației subterane și, în situațiile în care există discrepanțe clare între salarii și presiunile inflaționiste, să le ajusteze prin poziții mai puțin restrictive. În același timp, în multe cazuri, în contextul scăderii inflației și al faptului că economiile absorb mai bine efectele înăspririi fiscale, este necesar accent pe consolidarea fiscală pentru reconstruirea capacităților bugetare în scopul gestionării viitoarelor șocuri”, subliniază FMI, cerând și reducerea deficitelor publice.

Foto: Profimedia

Citește și:

Preocupări privind CLIVAJE sociale în Germania, în contextul în care un partid apropiat de Erdogan vrea să candideze la europarlamentare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de...
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum a reușit Jo să treacă peste despresie, după despărțirea de Juno: ”Unele au trecut,...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?