Economia României își revine mai lent decât a altor țări. Recomandarea FMI

Economia României își revine mai lent decât a altor țări. Recomandarea FMI
Publicat: 29/05/2014, 12:18
Actualizat: 14/02/2019, 08:37

„România a avut anul trecut cea mai bună performanță în termeni de creștere din regiune, doar Letonia s-a situat mai bine, însă reformele structurale și accelerarea absorbției fondurilor europene sunt necesare pentru a menține creșterea (…) Așteptăm un progres mai bun”, a declarat joi Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al Fondului Monetar Internațional pentru România și Bulgaria, într-o conferință pe tema controlului financiar.

El a arătat însă că performanța economică depinde prea mult de factori precum vremea, care influențează evoluția agriculturii, care contribuie cu 6% la PIB.

„Agricultura rămâne un factor important de creștere economică, dar face economia vulnerabilă la șocuri, se înregistrează anual oscilații pe fondul acestui factor”, a spus Tolosa.

El a atras atenția că România ar trebui să profite de oportunitățile pe care le are pentru a susține și accelera avansul economic, respectiv atragerea intensă de fonduri UE, concentrarea pe exporturi și energie.

Oficialul FMI a arătat că exporturile din România reprezintă doar 40% din PIB, în timp ce în alte state se ajunge la un nivel de 100%.

„Spre exemplu, dacă luăm în considerare exporturile către Germania, Cehia exportă 25,5% din PIB, deci un sfert din PIB-ul Cehiei reprezintă exporturi în Germania, Ungaria are 21%, pe când România are doar 6,4% exporturi în Germania, de patru ori mai mici decât în cazul Cehiei. Este o oportunitate imensă pentru România să se dezvolte pe acest segment”, a precizat Tolosa.

Totodată, el spune că România are o sursă diversificată de energie și ar trebui să profite de acest avantaj, fiind multe sectoare în industria energetică cu potențial de creștere. Mai mult, energia are o pondere de doar 10% din total importuri, pe când în alte țări nivleul se situează la 30-35%, aspect care poate fi speculat pentru dezvoltarea economică.

Pe de altă parte, absorbția slabă a fondurilor UE plasează România pe ultimul loc, deficit pe care trebuie să-l acopere rapid, întrucât alte state precum Polonia au profitat de banii europeni pentru a-și reveni din criză și a relua creșterea economică susținută.

„Cineva din Comisia Europeană îmi spunea: «De mai bine de o mie de ani strănii vin și iau bani din România, acum deodată strănii vin și își pun banii pe masa voastră și românii spun nu, mulțumesc! Ce se întâmplă?». Mi s-a părut amuzantă ideea”, a povestit Tolosa.

Infrastructura este unul dintre capitolele care înfrânează evoluția economică, România situându-se la distanță considerabilă față de celelalte state UE privind situația infrastructurii, în special cea din domeniul transportului feroviar și electric, doar Bulgaria plasându-se pe o poziție inferioară.

Totodată, controlul statului în proporție semnificativă asupra companiilor din diverse sectoare afectează negativ evoluția acestora, spune Tolosa, care atrage atenția asupra arieratelor înregistrate de întreprinderile de stat, de 1% din PIB.

„Companiile de stat reprezintă 56% din sectorul de energie și gaz, în foarte multe domenii-cheie statul are încă un control important și nu este eficient. În general, companiile de stat au pierderi masive, furnizează servicii de calitate slabă, nu sunt prea competitive”, consideră Tolosa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete