Efectul neașteptat al Brexit, care sperie Uniunea Europeană

Efectul neașteptat al Brexit, care sperie Uniunea Europeană
Publicat: 23/08/2016, 08:02

Frustrarea a răbufnit prin cu­vintele premie­rului sue­dez Stefan Loefven, care a aver­tizat Marea Britanie să nu folo­sească măsuri ex­tre­me precum tă­ie­rea taxelor pentru companii în condițiile în care această țară se pregătește să pornească discuțiile privind retragerea din Uniunea Europeană, scrie Bloomberg.

„Ieșirea Marii Britanii din UE n-ar trebui să dureze mai mult decât este necesar. Dacă Marea Britanie vrea timp pentru analizarea situației, aceasta va oferi timp și țărilor UE. Pe de altă parte auzi de planuri din această țară cum ar fi reducerea considerabilă a taxelor pentru companii. Dacă în acest timp ei pornesc într-o astfel de cursă, vor face discuțiile și mai dificile”, a spus oficialul suedez. Fostul ministru britanic al finanțelor George Osborne a vrut ca Marea Britanie să adopte cele mai reduse taxe corporate din rândul economiilor avansate, pas care, spun observatorii, ar fi trezit temeri în UE că va începe o cursă spre cel mai coborât nivel. Tăierea ta­xelor a fost punctul central al planurilor lui Osborne de re­con­struire a eco­no­miei. Discuții UE- Ma­rea Bri­tanie privind Brexitul ar putea începe în prima jumătate a anului viitor. Premierul britanic Theresa May a amânat începerea procesului de exit pentru a încropi o echipă care să facă față unor negocieri care cu siguranță vor fi dure. Între timp, ministrul bri­tanic de finanțe Philip Hamm­ond și-a expri­mat dispo­nibilitatea de a „reseta” poli­tica fiscală prin­tre altele prin redu­cerea im­pozitelor pen­tru com­panii pentru sus­ține­rea eco­nomiei. Loefven pare să aibă în general o părere proastă despre tăierea taxelor. „Noi vom continua să investim, pentru că acesta este viitorul. Redu­cerile de taxe nu sunt viitorul. Tre­buie să inves­tim în conti­nuare și, spre exemplu, să ne asigurăm că urmașii noștri primesc o educație de calitate”, a spus premierul.

El a anunțat săptămâna trecută planuri pentru pregătirea a 3.600 de noi profesori.

În Marea Britanie, isteria provocată în City-ul londonez, unul dintre cele mai mari centre financiare ale lumii, de referendumul pentru Brexit pare că s-a calmat, cel puțin așa reiese dintr-un sondaj al firmei Ernst & Young (EY). Studiul, realizat pe baza comunicatelor emise de 232 de bănci, asigurători, firme de private equity și alte companii financiare, a găsit că doar o cincime dintre acești jucători cred că votul va avea implicații negative pentru afacerile lor, notează The Guardian.

„Impactul imediat al referendumului nu a fost atât de puternic cum mulți s-au temut”, se arată în analiza EY. Un alt studiu, al Countrywide, cea mai mare companie de imobiliare din Marea Britanie, concluzionează că economia britanică va evita o aterizare dură.

Totuși șocul Brexitului se simte deja într-un sector esențial pentru planurile post Brexit ale guvernului britanic. Cheltuielile cu infrastructură au scăzut drastic după referendum. Valoarea contractelor pentru iulie s-a redus cu 1,5 miliarde de lire sterline, ceea ce înseamnă un declin de 20% în raport cu luna anterioară și de 23% față de iulie 2015, potrivit datelor Barbour ABI, o firmă de consultanță în construcții care furnizează informații pentru biroul național de statistică al Marii Britanii, notează Financial Times. Noul premier Theresa May a promis proiecte noi rutiere, feroviare, de apărare contra inundațiilor și de broadband – partea centrală a strategiei de reconstrucție economic după ieșirea țării din UE.

Citește în continuare pe zf.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Semnul dumnezeiesc care a apărut în casa nepotului lui Tzancă Uraganu, înainte de a se...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
OBLIGATORIU prin lege în toată România. A început controlul în toată țara
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro