Energia eoliană ar putea alimenta întreaga planetă: „Are potențialul de a schimba datele problemei”

Publicat: 25/10/2019, 21:22

Energia generată de turbinele eoliene instalate offshore are capacitatea de a susține întreaga cerere de electricitate mondială și va deveni o componentă din ce în ce mai semnificativă din sistemele energetice naționale pe viitor, potrivit unui raport al International Energy Agency (IEA).

Cheltuielile cu instalarea capacităților de energie eoliană vor scădea cu aproximativ 40% până în 2030, ceea ce va face energia regenerabilă mult mai competitivă în raport cu combustibilii fosili, aratăIEA, citată de Financial Times.

„Are potențialul de a schimba datele problemei”, arată Fatih Birol, director executiv al Agenției. El a comparat dezvoltarea eolienelor offshore cu alte două tendințe din deceniul anterior din domeniul generării electricității: exploatarea gazelor și petrolului de șist și explozia instalării de capacități de energie solară.

Raportul Agenției Internaționale pentru Energie este realizat într-o perioadă în care tot mai multe țări din lume, printre care Franța și Marea Britanie, au început dezvoltarea de parcuri eoliene offshore pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră spre zero până în 2050, un obiectiv ce presupune un necesar ridicat de investiții în energii regenerabile.

Agenția mai prognozează că unitățile eoliene instalate în regim offshore se vor dubla în următorii cinci ani și vor fi de cinci ori mai mari decât în prezent în anul 2030. Investițiile totale în regenerabile offshore se vor cifra la circa 840 de miliarde de dolari în următoarele două decenii, arată IEA. Extinderea industriei eoliene offshore va necesita totodată construirea de noi linii de transport, care în prezent reprezintă un sfert din costurile totale ale proiectelor offshore.

„Fără consolidarea și extinderea rețelei de transport există riscul ca părți semnificative din puterea instalată în regim offshore să fie neutilizată”, subliniază raportul.

Deși capacitățile eoliene offshore reprezintă doar 0,3% din capacitatea totală instalată la nivel mondial, agenția estimează că, până în 2040, această categorie ar putea ajunge să aibă cea mai mare pondere în mixtul energetic din Europa.

Investițiile în offshore ar fi mai favorabile generării fiind redus factorul intermitenței care afectează capacitățile onshore din eolian și solar. Anul trecut, China a instalat mai multe capacități offshore decât orice altă țară, mai arată raportul, care adaugă că există un potențial tehnic de generare pentru eolianul offshore de circa 36.000 TWh/an, cu peste 50% mai mult decât consumul total de electricitate al planetei din prezent.

Raportul arată că prin extinderea turbinelor în largul apelor și prin intermediul unor așa-numite „turbine plutitoare”, eolianul offshore ar putea acoperi de 11 ori consumul mondial de electricitate în 2040.

Fatih Birol a notat că un motiv suplimentar de optimism este faptul că energia eoliană offshore necesită aproximativ același know-how și cam aceeași infrastructură ca în cazul explorărilor de petrol și gaze offshore.

„Vedem multe sinergii între tehnologiile folosite în regim offshore pentru petrol și gaze și tehnologiile din domeniul eolianului offshore”, arată directorul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase