Sancțiuni. ANRE a amendat cinci furnizori pentru nerespectarea regulilor impuse de liberalizarea pieței de energie electrică

Sancțiuni. ANRE a amendat cinci furnizori pentru nerespectarea regulilor impuse de liberalizarea pieței de energie electrică
Publicat: 02/03/2021, 15:33

Cinci dintre principalii jucători de pe piața energiei electrice au fost sancționați cu peste 2 milioane de lei, în urma unor verificări făcute de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Conform unui comunicat de presă transmis marți, agenția a aplicat amenzi totale de 2.010.000 lei „pentru nerespectarea reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică”.

Acțiunile de control au fost generate de numărul mare de sesizări primite din partea consumatorilor, imediat după liberalizarea pieței, respectiv 1 ianuarie 2021.

Inclusiv ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a plâns de faptul că a achitat peste 900 de lei pentru un consum estimat lunar de 1.500 kW, pentru un apartament în care nu locuia nimeni.

Conform reprezentanților agenției, au fost verificate modul de organizare şi funcționare a centrelor de telefonie (call-center); respectarea obligației de a comunica solicitantului, în scris, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data primirii cererii, a unei oferte privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială; respectarea obligației de încheiere a contractului de furnizare a energiei electrice în termen de maximum 5 zile de la data transmiterii de către clientul final a documentelor necesare.

Care sunt companiile sanționate

În urma verificărilor, ANRE a constatat mai multe nerespectări ale reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței.

Hidrolelectrica a fost sancționat cu amendă contravențională de 410.000 lei pentru nerespectarea în totalitate a prevederilor legale privind modul de organizare şi funcționare a centrelor de telefonie (call-center); nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială;             nerespectarea termenului de cinci zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;

Electrica Furnizare și E.ON Energie România au fost sancționați fiecare cu amendă contravențională în valoare de 400.000 lei pentru nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială; nerespectarea termenului de cinci zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice.

Cât privește Enel Energie și Enel Energie Muntenia, au fost sancționați fiecare cu amendă contravențională în valoare de 400.000 lei pentru nerespectarea termenului de cinci zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice.

ANRE a anunțat de luni că derulează, împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), mai multe verificări după ce au primit multiple sesizări referitoare la valoarea crescută a facturilor aferente lunii ianuarie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum s-a îmbrăcat Andreea Esca la nunta lui Smiley cu Gina Pistol? Decolteul a atras...
FOTO. Imagini senzaționale cu Roger Federer în România! Vor face înconjurul planetei: cum s-a îmbrăcat...
Un bărbat a murit la 82 de ani fără să vadă vreodată o femeie
Cum arăta Tina Turner, în tinerețe. Imagini rare cu artista în anii ’60
Reacţia unei cliente când vede cât a ajuns să coste un pui de ţară. ''Obrazul...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Banca Transilvania vinde o mașină accesibilă și de încredere
Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?
Două copile de 11 şi 12 ani se jucau în faţa porţii când au fost...
BANCUL ZILEI. Vine un moșuleț de 80 de ani la doctor: Mă însor cu una...
CNN: „Mama tuturor crizelor” ar putea ricoşa în întreaga lume dacă SUA nu rezolvă problema...
Cum s-a îmbrăcat Smiley la nunta cu Gina Pistol? N-ai spune că e ginerică
Cum ȘTII dacă sarea de Himalaya este PE BUNE sau nu? SIMPLU ca bună ziua!
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Veste ŞOC despre BĂSESCU! Anunţ venit chiar ACUM: Fostul preşedinte este...
Când trece România la săptămâna de lucru de patru zile. Veste mare de la Uniunea...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Marii absenți de la nunta Ginei Pistol și a lui Smiley. De ce nu au...