Sancțiuni. ANRE a amendat cinci furnizori pentru nerespectarea regulilor impuse de liberalizarea pieței de energie electrică

Redactor:
Cezar Amariei
Sancțiuni. ANRE a amendat cinci furnizori pentru nerespectarea regulilor impuse de liberalizarea pieței de energie electrică

Cinci dintre principalii jucători de pe piața energiei electrice au fost sancționați cu peste 2 milioane de lei, în urma unor verificări făcute de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Conform unui comunicat de presă transmis marți, agenția a aplicat amenzi totale de 2.010.000 lei „pentru nerespectarea reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică”.

Acțiunile de control au fost generate de numărul mare de sesizări primite din partea consumatorilor, imediat după liberalizarea pieței, respectiv 1 ianuarie 2021.

Inclusiv ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a plâns de faptul că a achitat peste 900 de lei pentru un consum estimat lunar de 1.500 kW, pentru un apartament în care nu locuia nimeni.

Conform reprezentanților agenției, au fost verificate modul de organizare şi funcționare a centrelor de telefonie (call-center); respectarea obligației de a comunica solicitantului, în scris, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data primirii cererii, a unei oferte privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială; respectarea obligației de încheiere a contractului de furnizare a energiei electrice în termen de maximum 5 zile de la data transmiterii de către clientul final a documentelor necesare.

Care sunt companiile sanționate

În urma verificărilor, ANRE a constatat mai multe nerespectări ale reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței.

Hidrolelectrica a fost sancționat cu amendă contravențională de 410.000 lei pentru nerespectarea în totalitate a prevederilor legale privind modul de organizare şi funcționare a centrelor de telefonie (call-center); nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială;             nerespectarea termenului de cinci zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;

Electrica Furnizare și E.ON Energie România au fost sancționați fiecare cu amendă contravențională în valoare de 400.000 lei pentru nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială; nerespectarea termenului de cinci zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice.

Cât privește Enel Energie și Enel Energie Muntenia, au fost sancționați fiecare cu amendă contravențională în valoare de 400.000 lei pentru nerespectarea termenului de cinci zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice.

ANRE a anunțat de luni că derulează, împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), mai multe verificări după ce au primit multiple sesizări referitoare la valoarea crescută a facturilor aferente lunii ianuarie.

Captură şoc în vama României! Substanţa cu care s-au injectat românii: "Există decese şi efecte...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Nicole Cherry, apariție mai mult decât lipsită de inhibiții! Imagini spectaculoase
Bianca Drăgușanu, LOVITURĂ pentru Alex Bodi, după ce s-a despărțit de Daria Radionova: ”Toți cei...
Ionel Ganea, din nou într-o situație incredibilă! Noua sa soție a cerut ordin de protecție....
Cine este Andrei Criste, pilotul care se afla la manşa MiG-21 care s-a prăbuşit lângă...
Cine este Armin Laschet? Politicianul care pleacă cu prima şansă să o înlocuiescă pe Angela...
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Româncă găsită moartă, goală și cu o tăietură la gât, în apartamentul ei din Italia....
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
Planul DIABOLIC al lui Elon Musk prin care amenință întreaga omenire. L-a ținut ASCUNS până...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Elena Băsescu a atras toate privirile pe stradă, ieri. Detaliul observat de paparazzi la ea
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte...
Vestea ȘOC a momentului în România: A DEMISIONAT! Toate detaliile
Top 10 alimente care scad colesterolul din sânge
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide