Europa investește miliarde de euro pentru salvarea planetei. Adrian Câciu: 41% din alocarea din PNRR finanțează obiectivele climatice ale UE

Publicat: 24/10/2023, 18:40

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a afirmat, marţi la evenimentul „Schimbări climatice şi dezvoltare: perspective pentru România” de la Palatul Cotroceni, că 41% din alocarea din PNRR, şi anume 11,9 miliarde de euro, reprezintă investiţii care contribuie la îndeplinirea obiectivelor climatice ale UE. Contribuţia programelor finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională şi din Fondul de Coeziune este de 6,7 miliarde euro.

30% din alocarea Fondului European de Dezvoltare Regională şi 37% din alocarea Fondului de Coeziune, totalizând 6,7 miliarde de euro, reprezintă contribuţia intervenţiilor programelor finanţate din aceste fonduri în domeniul climei. Complementar, 41% din alocarea din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, respectiv 11,9 miliarde de euro, reprezintă investiţii care contribuie la îndeplinirea obiectivelor climatice ale Uniunii Europene. În gestionarea Politicii de Coeziune 2021-2027 şi a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, a afirmat Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Energia și clima, îngrijorările Băncii Mondiale

Banca Mondială şi reconfirmat angajamentul că politicile de dezvoltare a diferitelor sectoare ale economiei naţionale sunt şi trebuie să fie pe deplin compatibile cu ţintele Uniunii Europene privind energia şi clima, precum şi cu neutralitatea climatică a economiei până în anul 2050”, a declarat Adrian Câciu, marţi la evenimentul de la Cotroceni.

Ministrul Adrian Câciu a comentat, despre Politica de Coeziune, că, prin acordul de parteneriat 2021-2027, „România s-a angajat să programeze intervenţii adecvate ale fondurilor pentru energie curată, accesibilă şi sigură, trecerea la o mobilitate durabilă şi inteligentă, construirea şi renovarea clădirilor într-un mod eficient din punct de vedere energetic şi al utilizării resurselor, poluare zero pentru un mediu lipsit de substanţe toxice, conservarea şi refacerea ecosistemelor şi a biodiversităţii, dar şi pentru asigurarea rezilienţei regiunilor şi oraşelor la impactul schimbărilor climatice, în conformitate cu iniţiativele specifice din cadrul Pactului Verde European”.

„În acest domeniu, legislaţia europeană aplicabilă a făcut ca intervenţiile fondurilor pentru susţinerea companiilor industriale să fie extrem de limitate în Politica de Coeziune, singura opţiune pentru investiţii majore fiind Fondul de modernizare gestionat de Ministerul Energiei”, completat Câciu.

Calitate în absorbția fondurilor europene

Ministrul PSD a transmis reprezentanţilor Băncii Mondiale că Guvernul va creşte rata, dar şi calitatea absorbţiei fondurilor europene printr-o mai bună gestionare a acestora şi o mai bună implementare a proiectelor.

„Practic, se schimbă în paradigma cantitativă de absorbţie, la trecerea la nivelul de absorbţie calitativă a fondurilor europene. Pentru a valorifica această experienţă, Guvernul are şi a solicitat Băncii Mondiale să asiste acest efort prin consolidarea capacităţii Guvernului în formarea politicilor şi strategiilor, planificarea sectorială şi a proiectelor, proiectarea şi implementarea. Suntem încrezători că expertiza Băncii Mondiale va sprijini România în implementarea cu succes a proiectelor finanţate din fonduri ale Uniunii Europene şi va promova dezvoltarea strategică a României”, a conchid Câciu.

Citiți și: EXCLUSIV | Adrian Câciu spune că România va fi între primele 8 state din Europa, în 2028 / Avem o forță pe care economiștii nu reușesc să o descifreze

VIDEO | Adrian Câciu are planul de reorganizare a ministerului făcut. Câte posturi vor dispărea din schema MIPE?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Tragedie înainte de Paște! A murit marele ACTOR: Îl vom iubi mereu
Rețeta pe care o adoră Ion Iliescu. Are un sos special
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb