EXCLUSIV | Analist financiar: „Suntem ca pe Titanic, ne-am lovit de ghețarul prețurilor și am început să luăm apă la bord. În curând, ne vom duce la fund”  

EXCLUSIV | Analist financiar: Suntem ca pe Titanic, ne-am lovit de ghețarul prețurilor și am început să luăm apă la bord. În curând, ne vom duce la fund”  
Publicat: 21/06/2022, 12:06

Analistul financiar Adrian Negrescu  a explicat pentru Gândul cum arată și spre ce se îndreaptă viitorul economic al României, ținând cont și de contextul de pe harta lumii internaționale. Acesta susține că situația economică ar putea fi cât de cât îndreptată dacă banii veniți din fonduri europene ar fi folosiți pentru a susține companiile, și nu pentru achiziții supraevaluate, fără nicio miză reală. Analiza făcută de Adrian Negrescu nu este deloc optimistă, iar concluzia acestuia este că „scapă cine poate”.

„România este în stagflație și se îndreaptă spre recesiune. Producția industrială a scăzut, potrivit datelor INS, influența industriei în creșterea economică a devenit negativă, iar consumul a început să scadă semnificativ, pe măsura creșterii prețurilor.  Spuneam, nu demult, că suntem ca pe Titanic. Ne-am lovit de ghețarul prețurilor și acum începem să luăm apă la bord. În curând ne vom duce la fund, pentru că cei care ar trebui să salveze nava nu fac altceva decât să interpreteze pe punte arii electorale, să dezbată steril măsurile de salvare.

Pentru «pasageri», supraviețuirea este cuvântul de ordine. «Scapă cine poate» va deveni, probabil, expresia definitorie a realității economice românești în perspectiva următoarelor 12 luni.  Frustrant este că am avea șanse să ne salvăm dacă am folosi fondurile europene, dacă am aloca acești bani în economie, dacă am folosi acești bani pentru a susține companiile. Mi-e teamă însă că acești bani europeni se vor duce pe reabilitarea fațadelor unor clădiri, pe spoieli, pe panseluțe și achiziții supraevaluate.

Economia, care suferă de lipsă de finanțare, va trebui să se descurce așa cum poate. Vestea bună este că antreprenorii români și-au învățat lecția crizei precedente, au învățat să supraviețuiască. Victimele crizei vor fi însă multe, mai ales din pătura săracă a societății”, spune Adrian Negrescu.

„Sper să vedem o reformă din temelii a statului, a cheltuielilor bugetare”

Analistul Adrian Negrescu susține că invazia Rusiei în Ucraina nu este principala cauză a crizei economice în care se află România. Acesta vorbește despre câteva soluții viabile pentru a evita derapajele economice, susținând, că un prim pas, este acela de a vedea o reformă din temelii a cheltuielilor bugetare.

Această criză economică în care ne aflăm, potențată de inflație, a fost determinată nu de Putin, ci de deciziile neinspirate ale autorităților care au liberalizat piețele de energie în cel mai prost moment cu putință. Ne-am crescut, practic, singuri prețurile la energie și gaze, ne-am sabotat economic, ne-am tăiat singuri craca de sub picioare, deși avem resurse pentru a ne asigura curent și gaze ieftine din producția internă.

Cred că primul pas ar trebui să fie o reorientare a politicii de pricing a marilor companii de stat din zona de energie către consumul intern. În esență, să stopăm creșterile de prețuri la producător și să reorganizăm piața de energie cu focus pe susținerea intereselor românești.

În zona fiscală, cred că o reducere a fiscalității (accize, TVA) la carburanți, dar și la energie și gaze, este absolut necesară, măsură luată de altfel de peste 18 alte țări din UE. Este o măsură menită să protejeze românii și firmele, să domolească focul inflaționist.

În plan bugetar, sper să vedem o reformă din temelii a statului, a cheltuielilor bugetare. Nu ne mai permitem să cheltuim atât, dovadă deficitul bugetar tot mai mare.

Iar pe de altă parte sper să văd o simplificare a mecanismului de atragere a fondurilor europene, la care să poată avea acces ușor, simplu, orice firmă din România aflată în căutare de finanțare”, spune analistul financiar.

PSD vrea supraimpozitarea bogăției „afișate”

Social-democrații au popus supraimpozitarea salariilor mari și a pensiilor speciale, deduceri fiscale pentru salariile mici și o contribuție pentru sănătate și educație din partea firmelor mari, pledând pentru un nou sistem fiscal, „bazat pe echitate și solidaritate socială.”

Lidetrul PSD, Marcel Ciolacu, spunea că în România trebuie impozitat capitalul, nu doar munca, pentru că până acum cei cu venituri mici și mijlocii au fost cei care au dus „povara impozitelor”.

„Sunt în jur de 320 de mari companii cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro în România. Se plătește în medie 0,8% impozit pe profit de către aceste companii. Cu alte cuvinte, se plătește mai puțin decât la microîntreprinderi, care plătesc 1%. În acest moment, în România este impozitată mult prea mult munca și trebuie să găsim un echilibru și cu impozitarea capitalului”, explica Ciolacu.

Liberalii susțin însă că nu se va modifica nici cota unică de impozitare și nici nu vor fi supraimpozitate companiile.

„Știm că mediul de afaceri stă ca pe ghimpi în aceste zile când se discută despre modificări fiscale. Știm și că mediul de business prețuiește predictibilitatea și stabilitatea. De aceea, PNL va fi un garant că nu se va modifica nici cota unică de impozitare și nici nu vom supraimpozita companiile. În criză, șocurile fiscale pot dăuna grav și pot crea o furtună și mai mare”, potrivit PNL.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Băutura demult dispărută din România. Era cea mai populară pe vremea bunicilor
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete