FALIMENTUL PERSONAL se amână cu un an. De ce a decis guvernul să întârzie aplicarea legii care-i scăpa pe datornici de EXECUTAREA SILITĂ

Redactor:
Roxana Preda
FALIMENTUL PERSONAL se amână cu un an. De ce a decis guvernul să întârzie aplicarea legii care-i scăpa pe datornici de EXECUTAREA SILITĂ
Aplicarea Legii privind insolvența persoanelor fizice va fi amânată până în decembrie 2016, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptată miercuri de Guvern, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanța de urgență pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, astfel încât aceasta ar urma să fie aplicată abia din decembrie 2016.

Legea privind procedura insolvenței persoanelor fizice prevede ca orice cetățean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să își poată reeșalona datoriile, pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani.

Potrivit legii, cei care își declară falimentul personal sunt protejați astfel de executarea silită. Toate cheltuielile datornicului vor fi însă verificate de un administrator judiciar. Persoanele condamnate pentru evaziune fiscală, dar și de cei care au ajuns în insolvență în mod fraudulos ori au acumulat datorii noi prin achiziții costisitoare nu pot beneficia de prevederile acestei legi.

Explicațiile Guvernului

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a subliniat că, deși „nu a dorit să amâne aplicarea legii, Guvernul a fost nevoit” să recurgă la această soluție din cauza faptului că etapele procedurale pentru punerea în practică a actului normativ nu au fost parcurse, iar normele metodologice nu au fost gata. „S-a ajuns în această situație deoarece niciunul dintre pașii prevăzuți de lege nu a fost parcurs. (…) Erau termene foarte clare legate de acețti pași”, a declarat Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că, la nivelul Executivului, a fost stabilit un plan de acțiune, pentru perioada următoare, astfel încât toți acești pași să fie făcuți, una dintre etape referindu-se la constituirea comisiilor de insolvență, la nivel central, și stabilirea onorariilor pentru administratorii judiciari ai datornicilor.

Prin măsura aprobată de guvern, se asigură timpul necesar pentru procesul de consultare publică asupra normelor de aplicare a legii, iar ulterior, pentru adoptarea lor de către Guvern, se precizează și într-un comunicat de presă.

De asemenea, se prelungește perioada în care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului are sarcina să înființeze cele 42 de Comisii de insolvență la nivel teritorial și Comisia de insolvență la nivel central, cu scopul de a avea un sistem național care să asigure corectitudinea și transparența în materia insolvenței persoanei fizice. ANPC va organiza concursurile pentru angajarea personalului din cadrul Comisiilor de insolvență și va face demersurile pentru dotarea spațiilor în care vor funcționa Comisiile de insolvență.

Până la jumătatea lunii ianuarie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri vor prezenta Guvernului un plan al măsurilor necesare pentru pregătirea implementării acestei legi, care să conțină etapele, termenele de realizare și responsabilii. De asemenea, ANPC are sarcina să prezinte Guvernului raportări trimestriale privind realizarea acestui plan de măsuri menit să pregătească intrarea în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice.

Neprelungirea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 ar determina imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvență pe bază de plan de rambursare și a procedurii simplicate de insolvență, în condițiile inexistenței, respectiv, subdimensionării structurilor administrative de implementare.

Inchide