Financial Times: Investitorii se aventurează dincolo de siguranța Poloniei și Cehiei, către România și Ungaria

Financial Times: Investitorii se aventurează dincolo de siguranța Poloniei și Cehiei, către România și Ungaria
Publicat: 08/04/2014, 14:37
Actualizat: 31/01/2019, 22:11

Pentru fondul Globalworth, care pregătește finanțare de 200 milioane euro pentru investiții în România, intrarea investitorilor pe piața românească ar putea pune capăt unei perioade în care concurența a fost modestă.

„În prezent este ceva mai puțină concurență pentru afacerile de care suntem interesați. Toată lumea se uită la Polonia și asta nu este rău pentru noi, deoarece putem ținti active la prețuri atractive. Însă dacă este să credem în ciclicitatea pieței și a fluxurilor globale de capital, randamentele de la Varșovia și Praga vor scădea la un nivel atât de scăzut, încât investitorii se vor reorienta către piețele noastre”, a declarat pentru Financial Times directorul general adjunct al Globalworth, Dimitris Raptis.

Cea mai mare parte din activele Globalworth sunt concentrate în București. Globalworth deține clădirile de birouri BOB, BOC, Tower Center International, City Offices, precum și proiectele Herăstrău One, Bucharest One și complexul de locuințe Upground. Valoarea de piață a acestor proiecte era estimată în decembrie la 488 de milioane de euro.

Concluziile lui Raptis se bazează pe o creștere puternică a fluxurilor investiționale remarcată anul trecut în Europa Centrală și de Est, notează FT.

În Rusia, cea mai mare piață din regiune, valoarea tranzacțiilor imobiliare a crescut anul trecut cu 40%, la 5,2 miliarde euro, potrivit datelor CBRE. Polonia, a doua mare piață din zonă, a consemnat un avans de 9% al pieței, la 3 miliarde euro. Tranzacțiile din Cehia au urcat cu 68%, la 1 miliard de euro. Cu excepția Ucrainei, toate piețele din regiune au crescut anul trecut. În Ucraina, valoarea tranzacțiilor s-a prăbușit la 41 milioane euro, de la 241 milioane euro în 2012.

Grupul austriac Immofinanz, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din regiune și din România, a provizionat toată expunerea pe Ucraina și nu are în plan noi afaceri în această țară, a declarat directorul general al companiei, Eduard Zehetner. Cu toate acestea, Immofinanz va continua să investească la Moscova.

„Moscova însăși este la fel de mare ca o țară din Europa de Est”, a afirmat el.

Pe lângă Rusia, Polonia și Cehia au fost cele mai solide piețe din regiune și au atras fonduri cu profil conservator din Germania, Austria și SUA, care apreciază potențialul relativ ridicat de creștere în condiții de siguranță sporită. În timp ce Londra sau Parisul oferă randamente de aproximativ 3%, investitorii pot obține câștiguri aproape duble la Varșovia, cu un grad de risc ușor mai ridicat.

Astfel, în timp ce investitorii instituționali continuă să aducă bani în Polonia și Cehia, cei cu o toleranță mai ridicată pentru risc manifestă un interes sporit pentru piețe neglijate anterior, precum Ungaria și România.

Ungaria a fost tratată cu precauție din cauza caracterului imprevizibil al politicilor publice promovate de guvernul Viktor Orban, în timp ce România a fost mai afectată decât alte țări din regiune de depresiunea economică ce a urmat crizei financiare, notează FT.

Însă lucrurile se schimbă, cred analiștii.

„Ungaria seamănă puțin cu Italia, în sensul că ai pe de o parte politica, pe de altă parte economia. De multe ori, economia nu prea are treabă cu politica. Economia merge mult mai bine deât ceea ce citim în ziare”, comentează Zehetner, șeful Immofinanz.

Reorientarea unor investitori către sudul Europei Centrale și de Est nu va afecta semnificativ Polonia și Cehia, anticipează analiștii.

CBRE estimează că tranzacțiile de pe piața poloneză vor crește la 4 miliarde euro în acest an, apropiindu-se de recordul de 5 miliarde euro stabilit în 2006.

„Parcă am fi din nou în 2005. Toată lumea vede că piața revine și vrea să intre”, comentează Hadley Dean, managing partner Colliers pentru Europa de Est.

Optimismul este generat de revigorarea creșterii economice în majoritatea țărilor din regiune, notează FT. Piața spațiilor industriale dă de asemenea semne de accelerare, în special în zona auto și în sectorul electronicelor, alături de o creștere puternică a investițiilor în logistică.

Piața spațiilor de birouri din regiune începe de asemenea să miște, susținută de investiții în centre de servicii de business și outsourcing localizate în orașe secundare, unde chiriile sunt mai mici și companiile au acces la tineri bine pregătiți, care acceptă salarii mai mici.

Bucureștiul traversează o revenire economică ceva mai accelerată decât Budapesta, inclusiv datorită experiențelor pozitive avute de companiile și expații care au lucrat aici, potrivit unei analize FT.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția