Financial Times: Șoferii de camioane din Polonia îl sfidează pe premierul Donald Tusk și continuă blocada la frontiera cu Ucraina

Financial Times: Șoferii de camioane din Polonia îl sfidează pe premierul Donald Tusk și continuă blocada la frontiera cu Ucraina
Publicat: 04/01/2024, 15:47

Șoferii de camioane din Polonia se pregătesc să prelungească blocada de-a lungul frontierei cu Ucraina, ignorând angajamentele premierului Donald Tusk de oprire a disputelor și de îmbunătățire a relațiilor cu Administrația de la Kiev, informează cotidianul Financial Times.

În cursul zilei de joi, șoferilor de camioane li se vor alătura fermierii la punctul vamal Medyka, în contextul protestelor față de concurența mai ieftină generată de transportatorii ucraineni.

Coloanele lungi de la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina eclipsează primele săptămâni de mandat ale premierului Donald Tusk, care a promis să se deplaseze la Kiev în curând și să rezolve disputele comerciale prin discuții cu președintele Volodimir Zelenski.

Donald Tusk tocmai a anunțat miercuri că oprirea blocadei este crucială, ”mai ales în contextul acțiunilor din ce în ce mai intense ale Rusiei”, care a reluat atacurile aeriene masive asupra orașelor ucrainene.

Decizia șoferilor de camioane și a fermierilor de menținere a blocadei ”nu face mai ușoare negocierile”. ”Argumentele noastre vor fi auzite mai bine când Polonia nu va mai fi o țară să blocheze frontierele”, a subliniat Donald Tusk.

Șoferii de camioane polonezi au inițiat blocada la punctele de frontieră pe 6 noiembrie 2023, în semn de protest față de concurența la prețuri mai ieftine generată de colegii ucraineni. Fermierii se retrăseseră de la frontieră pe durata sărbătorilor, dar acum au început să se ralieze protestelor, în efortul de blocare a transporturilor de produse agricole ucrainene.

Blocada a generat un fel de criză umanitară pentru șoferii care sunt blocați zile întregi în mașini la temperaturi foarte scăzute, în drumul spre Ucraina. Aproximativ 3.000 de camioane așteaptă să revină din Polonia, potrivit datelor autorităților vamale ucrainene. Șoferii polonezi au avertizat că vor continua protestele până când Uniunea Europeană va restabili sistemul de limitare a accesului camioanelor ucrainene în spațiul comunitar.

Sistemul UE care le acorda permise de tranzit camioanelor ucrainene a fost suspendat în 2022 pentru a ajuta economia Ucrainei, afectată grav de invazia militară rusă. Oficialii de la Bruxelles au respins ideea reintroducerii cotelor de transport cât timp Ucraina este în război. Donald Tusk a afirmat recent că este ”improbabilă” revizuirea concesiilor acordate Ucrainei cât timp războiul continuă.

Roman Kondrów, liderul Asociației fermierilor polonezi, a declarat miercuri că protestatarii vor reveni la punctul vamal Medyka pentru intensificarea blocadei, în contextul în care noul ministru al Agriculturii, Czesław Siekierski, nu a ținut cont de revendicările lor.

Foto: Profimedia

Citește și:

Un oficial american atribuie Israelului asasinarea liderului Hamas în Beirut /Alți doi islamiști pro-iranieni, uciși într-un atac al SUA în Irak

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...