Un oficial american atribuie Israelului asasinarea liderului Hamas în Beirut /Alți doi islamiști pro-iranieni, uciși într-un atac al SUA în Irak

Un oficial american atribuie Israelului asasinarea liderului Hamas în Beirut /Alți doi islamiști pro-iranieni, uciși într-un atac al SUA în Irak
Publicat: 04/01/2024, 14:54

Atacul aerian din Beirut, soldat cu moartea lui Saleh al-Arouri, unul dintre liderii grupului islamist Hamas, a fost comis de serviciile secrete israeliene, afirmă un oficial de la Washington, sub protecția anonimatului, în timp ce autoritățile irakiene au atribuit Statelor Unite un bombardament produs joi în Bagdad, care a vizat militanți islamiști pro-iranieni.

”Atacul din Beirut a fost comis de Israel”, a declarat joi un oficial din cadrul Pentagonului, sub protecția anonimatului, citat de Agenția France-Presse.

Atacul a avut loc marți, asupra unui bloc de locuințe situat în cartierul Dahiyeh din Beirut. În atac a fost omorât Saleh al-Arouri, vicepreședintele Biroului politic al mișcării Hamas. Autoritățile libaneze au atribuit Israelului atacul. Conform unor surse din cadrul serviciilor de securitate libaneze, atacul a fost comis cu un avion militar israelian.

”Israelul a lansat șase rachete, dintre care patru au explodat. Au fost distruse două etaje și a fost lovită direct o sală de ședințe a grupului Hamas. Fiecare rachetă cântărea 100 de kilograme”, a declarat un oficial libanez, sub protecția anonimatului, citat de site-ul Ynetnews.com și de cotidianul The Jerusalem Post.

Și grupul Hezbollah a atribuit Israelului ”atacul terorist” de la Beirut, dar, pe fondul preocupărilor internaționale, Guvernul israelian a evitat să asume în mod clar asasinatul. ”Oricine a comis acest atac, trebuie să fie clar că nu a fost un atac asupra statului libanez. Nu a fost nici măcar un atac asupra organizației teroriste Hezbollah. Oricine a comis acest atac, a fost vorba despre un atac punctual asupra conducerii Hamas”, a declarat Mark Regev, purtătorul de cuvânt al Guvernului israelian.

La nivel oficial, Washingtonul a evitat să atribuie Israelului atacul. Întrebat dacă eliminarea lui Saleh al-Arouri va influența capacitatea mișcării islamiste Hamas de a continua conflictul cu Israelul, John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat: ”Eu aș recomanda să fie întrebați partenerii israelieni, noi nu suntem în poziția de a confirma informații specifice. Eu v-aș spune doar că Al-Arouri era un terorist desemnat la nivel global. Dacă într-adevăr a murit, nu ar trebui să plângă nimeni după pierderea lui”.

”A fost un terorist brutal care a avut o responsabilitate centrală în comiterea atacurilor din 7 octombrie și a altor atacuri împotriva civililor nevinovați”, a afirmat, la rândul său, Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Doi militanți pro-iranieni, uciși într-un atac atribuit SUA

Doi militanți din cadrul grupului islamist pro-iranian Hachd Al-Chaabi au fost uciși joi într-un atac comis în capitala Irakului, Bagdad. Guvernul irakian a atribuit atacul coaliției antiteroriste conduse de SUA.

”Comandantul adjunct al operațiunilor din Bagdad, Mushtaq Talib al-Saidi, a devenit martir în urma unui atac american”, a anunțat facțiunea irakiană Al-Nujaba, potrivit cotidianului Le Figaro.

Foto: Profimedia

Citește și:

Washingtonul avertizează că nu va ezita să își protejeze interesele în Orientul Mijlociu /Coaliția condusă de SUA îi amenință pe militanții huthi

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii