Fitch a confirmat ratingurile BRD, BCR și Garanti Bank

Redactor:
Anca Dumitrescu
Fitch a confirmat ratingurile BRD, BCR și Garanti Bank
Fitch a confirmat ratingurile BRD, BCR și Garanti Bank

Ratingul pentru datoriile pe termen lung al BRD și cel al BCR au fost menținute la nivelul BBB+, iar cel al Garanti Bank la BB+, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.

În mod normal, ratingul BCR ar fi fost cu o treaptă sub cel al Erste Group (care beneficiază de rating A, cu perspectivă negativă), și anume A-, cu perspectivă negativă. Calificativul BCR este constrâns însă de plafonul de țară al României, BBB+, notează Fitch.

Perspectiva negativă a ratingului BCR reflectă posibilitatea ca Fitch să retrogradeze calificativul Erste pentru datoriile pe termen lung la nivelul ratingului de viabilitate, în prezent bbb+, până la sfârșitul primului trimestru din 2015. În acest caz, este posibil ca și ratingul BCR să fie retrogradat la nivelul BBB, dar este improbabil ca ratingul pentru datoriile pe termen scurt, F2, să fie retrogradat.

Ratingul b+ de viabilitate financiară al BCR arată nivelul încă slab al calității activelor, reducerea creditelor neperformante, care sunt însă încă la un nivel ridicat, precum performanțele scăzute așteptate pentru 2014, din cauza provizioanelor ridicate pentru împrumuturi.

Totuși, acest rating arată și buffer-ul substanțial de capital al BCR, care permite absorbția unor noi pierderi, profitul adecvat înainte de provizioane și nivelul confortabil al lichidităților.

Fitch notează totodată că noile vânzări de portofolii de credite vor permite BCR să reducă creditele neperformante până la sfârșitul acestui an.

În cazul BRD, agenția notează faptul că există o probabilitate mare ca banca să beneficieze de sprijin din partea băncii mamă, Societe Generale (rating A, cu perspectivă negativă).

Fitch menționează, ca și în cazul BCR, faptul că în mod normal ratingul BRD ar fi fost cu o treaptă sub nivelul calificativului Societe Generale, dar este constrâns de plafonul de țară BBB+, cu perspectivă pozitivă.

Pentru BRD, perspectiva pozitivă a ratingului arată că, dacă ratingul Societe Generale pentru datoriile pe termen lung va fi redus cu o treaptă, calificativul BRD nu va fi modificat.

Fitch consideră că BRD are o importanță strategică pentru Societe Generale, având în vedere concentrarea băncii franceze pe piața din România. Integrarea puternică a BRD cu managementul, membrii board-ului și sistemele de risc ale băncii mamă dovedesc acest lucru.

Agenția precizează că nu a efectuat o analiză completă a BRD, astfel încât nu i-a atribuit rating de viabilitate financiară.

În cazul Garanti Bank, ratingurile sunt susținute de importanța strategică a băncii pentru Turkiye Garanti Bankasi (rating BBB-, cu perspectivă stabilă), cu care are împarte același brand și aceleași sisteme IT. Perspectiva stabilă a ratingului Garanti Bank reflectă perspectiva calificativului băncii mamă.

Ratingul de viabilitate b al Garanti reflectă istoricul scurt de profit operațional, în urma pierderilor din 2011-2012, nivelul scăzut de acoperire cu rezerve a creditelor neperformante și franciza modestă. Calificativul arată însă și dependența scăzută a băncii de finanțare de la banca mamă și capitalizarea adecvată.

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide