Fitch a confirmat ratingurile BRD, BCR și Garanti Bank

Fitch a confirmat ratingurile BRD, BCR și Garanti Bank
Publicat: 06/11/2014, 20:59

Ratingul pentru datoriile pe termen lung al BRD și cel al BCR au fost menținute la nivelul BBB+, iar cel al Garanti Bank la BB+, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.

În mod normal, ratingul BCR ar fi fost cu o treaptă sub cel al Erste Group (care beneficiază de rating A, cu perspectivă negativă), și anume A-, cu perspectivă negativă. Calificativul BCR este constrâns însă de plafonul de țară al României, BBB+, notează Fitch.

Perspectiva negativă a ratingului BCR reflectă posibilitatea ca Fitch să retrogradeze calificativul Erste pentru datoriile pe termen lung la nivelul ratingului de viabilitate, în prezent bbb+, până la sfârșitul primului trimestru din 2015. În acest caz, este posibil ca și ratingul BCR să fie retrogradat la nivelul BBB, dar este improbabil ca ratingul pentru datoriile pe termen scurt, F2, să fie retrogradat.

Ratingul b+ de viabilitate financiară al BCR arată nivelul încă slab al calității activelor, reducerea creditelor neperformante, care sunt însă încă la un nivel ridicat, precum performanțele scăzute așteptate pentru 2014, din cauza provizioanelor ridicate pentru împrumuturi.

Totuși, acest rating arată și buffer-ul substanțial de capital al BCR, care permite absorbția unor noi pierderi, profitul adecvat înainte de provizioane și nivelul confortabil al lichidităților.

Fitch notează totodată că noile vânzări de portofolii de credite vor permite BCR să reducă creditele neperformante până la sfârșitul acestui an.

În cazul BRD, agenția notează faptul că există o probabilitate mare ca banca să beneficieze de sprijin din partea băncii mamă, Societe Generale (rating A, cu perspectivă negativă).

Fitch menționează, ca și în cazul BCR, faptul că în mod normal ratingul BRD ar fi fost cu o treaptă sub nivelul calificativului Societe Generale, dar este constrâns de plafonul de țară BBB+, cu perspectivă pozitivă.

Pentru BRD, perspectiva pozitivă a ratingului arată că, dacă ratingul Societe Generale pentru datoriile pe termen lung va fi redus cu o treaptă, calificativul BRD nu va fi modificat.

Fitch consideră că BRD are o importanță strategică pentru Societe Generale, având în vedere concentrarea băncii franceze pe piața din România. Integrarea puternică a BRD cu managementul, membrii board-ului și sistemele de risc ale băncii mamă dovedesc acest lucru.

Agenția precizează că nu a efectuat o analiză completă a BRD, astfel încât nu i-a atribuit rating de viabilitate financiară.

În cazul Garanti Bank, ratingurile sunt susținute de importanța strategică a băncii pentru Turkiye Garanti Bankasi (rating BBB-, cu perspectivă stabilă), cu care are împarte același brand și aceleași sisteme IT. Perspectiva stabilă a ratingului Garanti Bank reflectă perspectiva calificativului băncii mamă.

Ratingul de viabilitate b al Garanti reflectă istoricul scurt de profit operațional, în urma pierderilor din 2011-2012, nivelul scăzut de acoperire cu rezerve a creditelor neperformante și franciza modestă. Calificativul arată însă și dependența scăzută a băncii de finanțare de la banca mamă și capitalizarea adecvată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția