Fitch vede economia aproape de potențial în următorii doi ani și confirmă ratingul României la BBB-

Fitch vede economia aproape de potențial în următorii doi ani și confirmă ratingul României la BBB-
Publicat: 01/03/2015, 14:26

Confirmarea ratingurilor și perspectiva stabilă reflectă creșterea economică de anul trecut peste așteptările Fitch și faptul că producția industrială și comerțul de retail continuă să susțină cererea internă, compensând creșterea mai lentă a exporturilor.

„Pentru 2015 și 2016, Fitch anticipează că România va înregistra o creștere economică apropiată de potențial, de 2,7%, respectiv 2,8%”, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.

În luna septembrie a anului trecut, Fitch a revizuit în scădere creșterea economică pentru 2014, de la 2,8% la 2,2%, dar a anunțat o estimare de creștere medie anuală de 3% pentru următorii doi ani. Prognoza anterioară era ușor mai optimistă decât cifrele curente publicate de agenția de evaluare.

Totodată, Fitch notează că o absorbiție peste așteptări a fondurilor europene poate contribui la accelerarea creșterii economice. În schimb, înrăutățirea mediului economic extern și/sau un proces mai rapid de dezintermediere al băncilor ar putea crea riscuri de încetinire a creșterii economice.

„Creșterea economică din România este susținută în prezent de politica monetară relaxată a Băncii Naționale. Cu o dobândă de politică monetară de 2,25%, există spațiu ca BNR să ajusteze dobânzile pentru a susține stabilitatea prețurilor”, consideră Fitch.

Prețurile scăzute ale alimentelor și energiei au menținut inflația sub ținta BNR de 2,5% plus/minus 1%, dar Fitch estimează că revenirea treptată a cererii va spori presiunile inflaționiste, conducând la o inflație medie de 1,1% în 2015 și 2,3% în 2016.

Ratingurile obligațiunilor negarantate în valută și monedă locală au fost confirmate la BBB-, respectiv BBB. Plafonul de țară a fost menținut la BBB+, iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută la nivelul F3.

„Ratingurile României sunt susținute de poziția fiscală ușor mai bună decât a celorlalte state cu ratinguri BBB și de perspectiva economică relativ pozitivă, PIB-ul fiind așteptat să crească aproape de potențial, în următorii doi ani”, potrivit Fitch.

Agenția menționează totuși că ratingul este constrâns de problemele structurale din economie, care continuă să limiteze evoluțiile pozitive din sectorul bancar, mediul de afaceri și reducerea decalajelor față de veniturile din state cu ratinguri mai ridicate.

Fitch anticipează pentru 2015 un deficit bugetar de 1,5% din PIB, peste prognoza guvernamentală de 1,2%, și o pondere a datoriilor în PIB de 39%.

Atât deficitul bugetar cât și ponderea datoriei în PIB sunt sub nivelurile medii pentru categoria de rating BBB, respectiv deficit de 2,7% din PIB și o pondere al datoriei publice de 41% din PIB.

Cu toate acestea, recentele discuții la nivel guvernamental de modificare a codului fiscal, care implică o relaxare fiscală pe termen mediu, prin diferite scăderi de taxe, reprezintă riscuri în analiza Fitch pentru finanțele publice ale României.

Agenția notează faptul că băncile sunt bine capitalizate, cu o rată de adecvare a capitalului, Tier 1, de 15% la sfârșitul lui 2014, în timp ce eforturile în desfășurare ale băncilor pentru dezintermediere au contribuit la reducerea ponderii creditelor neperformante în sector la 14% (sfârșitul lui 2014) de la 22% în 2013.

Există totuși riscuri în sectorul bancar, generate de ponderea relativ ridicată a creditelor în valută, de 56,3% din totalul împrumuturilor, la sfârșitul lui 2014, care expun sectorul la variațiile de curs valutar, cum a fost cazul aprecierii recente a francului elvețian.

Agenția mai notează că ratingurile României sunt constrânse de un număr de probleme structurale, între care ineficiența companiilor de stat și infrastructura publică slabă.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația