Florin Cîțu: Execuția bugetară s-a încheiat pe 2019 cu un deficit de 4,6% din PIB

Florin Cîțu: Execuția bugetară s-a încheiat pe 2019 cu un deficit de 4,6% din PIB
Publicat: 28/01/2020, 10:40

„Este puțin peste ce estimam la rectificarea din noiembrie și aici avem evoluția și de unde a venit această diferență. Din legea inițială trecută în Parlament au venit toate problemele în 2019 (…) au fost facturi acumulate ani de zile care trebuiau plătite, altfel am fi arătat ca în anii anteriori”, a spus, marți, ministrul Finanțelor Publice Florin Cîțu.

În 2018, deficitul bugetar s-a ridicat la2,88% din PIB, la fel ca în 2017.

Deficitul a crescut cu 0,2% din PIB față de ținta stabilită prin ultima rectificare bugetară (4,4% din PIB), în parte din cauza plății sumei de 910 milioane de lei către frații Micula și din cauza neîncasării sumei de 1,3 miliarde de lei din dividende de la companiile de stat.

„Aici a fost o surpriză care a fost responsabilă pentru acel 0,1%, o altă surpriză au fost veniturile din dividende de la companiile de stat care au fost neîncasate, 1,3 miliarde de lei. Sunt două lucruri pe care nu le-am putut estima și evita”, a mai spus Florin Cîțu.

Ministrul a mai precizat că rectificarea detaliată va fi publicată în cursul zilei de marți pe site-ul Ministerului de resort.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase