GALERIE FOTO. Cei mai mari escroci necunoscuți din istoria recentă a Wall Street

Publicat: 21/11/2012, 12:33
Actualizat: 02/08/2014, 20:49

Istoria recentă a fraudelor financare de pe Wall Street este dominată de personaje precum Bernard Madoff, Raj Rajaratnam sau Allen Stanford, care au primit ani grei de pușcărie pentru escrocherii de miliarde de dolari, însă cazurile notorii nu sunt neapărat și singurele interesante, informează Mediafax.

CNBC face o scurtă trecere în revistă a celor mai spectaculoase povești cu escroci din America, de la șefi de fonduri de investiții care și-au înscenat moartea după ce au fugit cu banii clienților la speculatori care au făcut bani tranzacționând pe baza informațiilor primite de la surse din interiorul Biroului Federal de Investigații (FBI).

Samuel Israel al III-lea, managerul unui fond de hedging, a „muls” de la investitori peste 300 milioane de dolari, apoi și-a înscenat moartea pentru a evita închisoarea. Israel a pledat vinovat la acuzațiile de fraudă și conspirație după prăbușirea fondului său de hedging, Bayou Funds, în 2005. Trei ani mai târziu, după judecarea procesului, finanțistul a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. La scurt timp înainte de a începe executarea pedepsei, mașina lui Israel a fost găsită abandonată pe un pod care traversează râul Hudson, cu sintagma „suicide is painless” (sinuciderea nu provoacă durere) scrisă pe capotă.

FOTO: Wikipedia

Anchetatorii și-au dat seama rapid că Israel a fugit, însă arestarea a avut loc abia după o lună, când acesta s-a predat. Pedeapsa a fost prelungită cu doi ani.

Speculatorul Anthony Elgindy s-a făcut remarcat în industria financiară prin succesul reușit cu site-ul AnthonyPacific.com, unde acesta se lăuda cu „demascarea” companiilor listate al căror potențial este exagerat în mod artificial. Abonații site-ului plăteau 600 de dolari pe lună pentru sfaturile sale. Elgindy a fost însă arestat în 2002, fiind acuzat că a tranzacționat pe baza unor informații confidențiale obținute de la un agent FBI privind anchetele federale care vizau companii listate.

FOTO: Wikipedia

Elgindy a fost condamnat la 11 ani de închisoare, iar agentul FBI complice, Jeffrey Royer, a executat o pedeapsă de șase ani.

Marc Dreier, avocat de succes din New York, a acumulat o avere de peste 700 milioane de dolari prin vânzarea unor titluri promisorii false către investitori. Schema s-a prăbușit în 2008 odată cu bursa, când investitorii și-au dat seama că banii promiși de Dreier nu există. Avocatul a pledat vinovat și ispășește o pedeapsă de 20 de ani.

FOTO: CBS News

Lee Farkas, fost președinte al Taylor Bean & Whitaker Morgage Corp., a fost găsit vinovat de elaborarea unei fraude de 2,9 miliarde de dolari care a provocat, în anul 2009, prăbușirea TBW și a Colonial Bank. Potrivit procurorilor, Farkas și complicii săi au ascuns pierderile masive ale companiei prin artificii de contabilitate efectuate prin conturile Colonial Bank și au vândut investitorilor pachete de credite ipotecare care nu existau, erau deja în default sau fuseseră deja vândute către alte părți.

FOTO: Mediafax Foto/AFP

Farkas a fost condamnat la 30 de ani de închisoare și trebuie să plătească despăgubiri de aproape 40 milioane de dolari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto