GÂNDUL FINANCIAR | Când se vor putea asigura românii și împotriva furtunilor? Nicoleta Radu (PAID): Riscul a devenit de frecvență ridicată în ultimul timp pentru România

Publicat: 20/10/2021, 14:56

Conducerea Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) vrea să includă furtunile printre dezastrele ale căror pagube vor putea fi acoperite prin polițele de asigurare a locuinței, a spus Nicoleta Radu, directorul general al PAID, la GÂNDUL FINANCIAR, emisiune în cadrul căreia a dat detalii despre orizontul de aplicare și posibilele costuri pentru clienți.

Nicoleta Radu a explicat de ce a fost luată în calcul includerea furtunilor printre dezastrele acoperite de polițele de asigurare obligatorie a locuinței (PAD).

„Acest risc ar putea duce la conștientizarea mai rapidă a necesității asigurării locuinței”

„Avem în momentul de față o initițiativă de a include acest fenomen peste cele trei riscuri pe care noi le asigurăm în momentul de față. Acum există propunere de amendament în Parlament. Ideea este că noi vrem să adăugăm acest risc tocmai pentru că el a devenit de frecvență ridicată în ultimul timp pentru România, deși nu a fost declarat ca risc de impact major, așa cum sunt cutremurul, alunecarea de teren și inundațiile, dar acest risc ar putea duce la conștientizarea mai rapidă a necesității asigurării locuinței tocmai datorită frecvenței sale mai ridicate”, a spus Nicoleta Radu, directorul general al PAID, la GÂNDUL FINANCIAR.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă pentru cele trei dezastre menționate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. În prezent doar unul din cinci români are asigurare obligatorie pentru locuință, așa-numite polițe PAD, după aproape 13 ani de când s-a adoptat legea și la zece ani de când a fost emisă prima poliță.

Propunererea de modificare a fost inițiată de reprezentanții PAID împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). „Facem diligențe pentru ca această lege să treacă cât mai curând, dar uitatați că mediul politic este ușor mai – să zicem – efervescent în ultimul timp și probabil că va mai lua puțin timp până când vom putea să finalizăm aceste demersuri”, a spus Nicoleta Radu.

De amintit că, miercuri, plenul reunit al Parlamentului a respins propunerile pentru un nou Executiv cu un nou program de guvernare propus de premierul desemnat Dacian Cioloș.

Costuri în plus?

Cel puțin în prima fază a impementării, cei care cumpără o poliță PAD nu vor plăti mai mult odată cu includerea unui nou risc, a spus directorulul general al PAID la GÂNDUL FINANCIAR.

„În momentul de față noi am propus ca pentru prima perioadă, cel puțin până ne vom lămuri care este impactul acestor evenimente pe teritoriul României, prima să rămână aceeași. Ideea este că în momentul de față nu există un model de risc pe furtună pentru România și, deci, nu se poate cuantifica foarte bine acest risc. În măsura în care riscul acesta nu va fi atât de frecvent, noi vom putea suporta din primele pe care le încasăm acum acest cost de risc”, a spus Nicoleta Radu.

„Dacă, în următorii ani, furtunile vor începe să fie din ce în ce mai prezente, atunci e clar că și volumul de daune va crește foarte mult și va trebui revizuită și prima de asigurare. Dar asta este o problemă extrem de tehnică pe care o vom rezolva cu ASF, vom verifica în permanență nivelul primelor și în măsura în care primele vor fi suficiente, noi încercăm să menținem și acest risc în această primă”, a precizat directorul general al PAID.

Ce spun statisticile

Conform datelor PAID, la 30 septembrie erau în vigoare 1 826.550 de locuințe asigurate prin polița obligatorie împotriva dezastrelor naturale (PAD). Numărul este în ușoară creștere în septembrie 2021, cu 3,88%, comparativ cu aproape 1,76 milioane de poliţe PAD active la 30 septembrie 2020. La sfârșitul lui 2020 erau active 1,75 milioane de poliţe, în contextulîn care în România sunt aproximativ 9,1 milioane de locuințe înregistrate.

Pe primul loc, în privința ponderii distribuției pe regiuni din total, este Bucureștiul, cu 19,7%, urmat de Transilvania – 21,9% și Muntenia – 18,6%, iar pe ultimul loc, cu 3,1%, este Maramureș.

Potrivit PAID, la sfârşitul lunii septembrie, 74,9% dintre poliţele active din țară erau încheiate în mediul urban şi 25,1% în mediul rural, iar, în funcţie de tipul de locuinţă, 94,9% din poliţele PAD vizează locuinţele de tip A (cu structura de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn, cu pereţii exteriori din piatră, cărămidă arsă sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic) şi 5,1% locuinţele de tip B (cele cu pereţii exterior din cărămidă nearsă sau material nesupus unui tratament termic sau chimic). Sunt mai multe poliție încheiate la apartamente – 1,09 milioane, față de case – aproximativ 731.000.

Conform datelor PAID, în primele nouă luni din 2021 s-au plătit polițe în valoare totală de 3,04 milioane de lei pentru inundații, cea mai mare sumă, urmată de 903.000 de lei pentru alunecări de teren și 68.500 de lei pentru cutremure.

Polița obligatorie împotriva dezastrelor naturale poate fi contractată direct pe site-ul paidromania.ro, prin intermediul companiilor partenere sau prin brokerii de asigurări. Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Aceasta costă costă 20 euro în cazul locuinţelor tip A (suma maximă asigurată 20.000 euro) şi 10 euro pe an în cazul locuinţelor tip B (suma asigurată fiind de 10.000 euro).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată și cine produce cea mai eficientă anvelopă? - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?