Gazprom anunță că livrează în continuare gaz Europei prin Ucraina. La ce nivel au ajuns cantitățile

Gazprom anunță că livrează în continuare gaz Europei prin Ucraina. La ce nivel au ajuns cantitățile
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 29/05/2022, 16:39
Actualizat: 29/05/2022, 16:41

Producătorul rus de gaze Gazprom a declarat, duminică, că furnizarea de gaze către Europa prin Ucraina prin punctul de intrare Sudzha a fost de 44,1 milioane de metri cubi (mcm), în creștere față de 43,96 milioane de metri cubi sâmbătă, dar în scădere sensibilă față de jumătatea lunii.

O cerere de furnizare a gazului printr-un alt punct de intrare major, Sokhranovka, a fost respinsă de Ucraina, a spus Gazprom, relatează Reuters. Prin acest punct trece în mod normal aproximatv o treime din gazul livreat de Rusia Europei prin Ucraina și, în consecință, Gazprom a plătit mai puțin pentru tranzit, în iunie, a spus un oficial al Naftogaz, citat de Reuters.

„LLC Gas TSO raportează apariția unui caz de forță majoră, care face imposibilă continuarea transportului de gaze prin stația de măsurare Sokhranivka și prin stația de comprimare Novopskov de la frontieră, aflate în teritoriile ocupate. Prin stația de comprimare Novopskov din regiunea Luhansk tranzitează aproape o treime din gazul rusesc destinat Europei (circa 32,6 milioane de metri cubi pe zi)”, transmitea operatorul ucrainean, la începutul lunii.

În 12 mai, spunea operatorul ucrainean, tranzitul confirmat prin punctul Sudza era de 53,2 milioane de metri cubi, cu 27% mai mic decât în ziua precedentă, iar capaciatea totală a punctului este de 244 de milioane d emetri cubi pe zi, dar partea rusă nu au profitat de oportunitatea de a transfera tranzitul de la Sokhranovka la Sudzha.

Cum reacționează prețurile

Vineri, prețurile de referință la gaze naturale în Europa au continuat să scadă, îndreptându-se spre a treia săptămână de declin consecutiv, în urma diminuării temerilor privind întreruperea livrărilor din Rusia, a transmis Bloomberg, citat de Agerpres.

De altfel, Europa elaborează planuri de rezervă pentru situaţia în care ar exista o oprire completă a importurilor de gaze din Rusia, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, într-un interviu pentru Financial Times, arată sursa citată. Planurile care sunt elaborate de Executivul comunitar ar include măsuri de raţionalizare a livrărilor de gaze către sectorul industrial, în timp ce gospodăriile ar fi exceptate, susţin mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Înaintea declanșării invaziei în Ucraina, Uniunea Europeană importa 40% din necesarul său de gaze din Rusia. Exporturile de gaze naturale în ţările din afara fostei Uniuni Sovietice au scăzut cu 26,5%, în perioada 1 ianuarie – 15 mai, la 55,9 miliarde metri cubi de gaze (bcm), a anunţat, în 16 mai, gigantul energetic rus Gazprom, relatează Reuters.

Gazprom a mai anunțat că 193,8 bcm de gaze naturale în perioada 1 ianuarie – 15 mai, ceea ce reprezintă o scădere de 3,7%, de la an la an, potrivit Reuters.

Gazprom a avut cel mai bun rezultat anual înregistrat vreodată

Anterior, Gazprom a anunţat că profitul său net a urcat până la 2.093 miliarde de ruble (29 de miliarde de dolari) în 2021, de la 135,34 miliarde ruble în anul financiar 2020, afectat de pandemie, datorită creşterii preţurilor la petrol şi gaze naturale.

Compania controlată de statul rus mai transmisese că vânzările sale au crescut cu 62%, până la 10.241 miliarde de ruble, cel mai bun rezultat anual înregistrat vreodată, în timp ce profitul operațional a crescut de patru ori până la 2.411 miliarde ruble.

Înainte de acest anunț, Gazprom tăiase livrările de gaze către Polonia și Ungaria, la finalul lunii trecute – 27 aprilie, punând în aplicare decretul prin care, în contextul „operațiunii speciale militare” în Ucraina, Vladimir Putin a decis că toate țările care cumpără gaze rusești trebuie să le plătească în ruble.

Ulterior, în 21 mai, livrările de gaze naturale au fost oprite și către Finlanda, după cum a anunțat compania de energie de stat a Finlandei Gasum, după ce ţara nordică a refuzat să plătească furnizorului Gazprom în ruble, dar și după ce Finlanda a depus oficial candidatura pentru aderarea la NATO, în contextul creat de războiul din Ucraina.

Companiile din UE au găsit metode de a îndeplini cerințele Moscovei fără a încălca sancțiunile. Iar Europa a majorat importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a face faţă reducerii livrărilor rusești. Pe continent, aprovizionarea cu gaze de la terminalele de import a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, arată Bloomberg, citat de Agerpres.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?