Gradul de asigurare a locuințelor din România este mai mic decât cel din Ungaria

Gradul de asigurare a locuințelor din România este mai mic decât cel din Ungaria
Publicat: 27/03/2013, 13:54
Actualizat: 30/07/2014, 14:02

Gradul de asigurare a fondului național locativ din România este de 43%, față de 7% în Bulgaria și 72% în Ungaria, în condițiile în care românii sunt obligați să își asigure locuințele, dar nu și sancționați în lipsa poliței, potrivit datelor unui studiu realizat de grupul italian Generali, citat de Mediafax.

„În Europa Centrală și de Est există mari variații în ceea ce privește asigurările de locuințe. (…) Astfel, în Ungaria trei sferturi din populație are asigurare de locuință, în timp ce numai 7% din bulgari au astfel de asigurări. În Romania, 43% dintre români au casele asigurate”, se spune în studiu.

La nivelul portofoliului subsidiarelor Generali, prima medie anuală pentru polițele de locuințe variază de la 30 euro în Bulgaria la 167 euro în Slovenia.

De asemenea, suma medie asigurată pentru o locuință din Bulgaria se situează la 23.500 euro, în timp ce în Slovenia ajunge la aproape 151.000 euro.

În România, clienții Generali au plătit, în medie, o primă de 69 euro pentru asigurarea locuinței la o valoare medie de 48.500 euro.

„În ultimul timp, valoarea daunelor pe asigurări de locuință din regiunea Europa Centrală și de Est a crescut fie din cauza calamităților naturale, care sunt tot mai dese, fie din cauza faptului că oamenii dețin mai multe proprietăți asigurate, ceea ce duce la creșterea costurilor cu despăgubirile. Toate acestea influențează prețul asigurării, dar nici măcar creșterea prețurilor nu îi determină pe oameni să renunțe la o abordare responsabilă a asigurărilor. Cu excepția câtorva țări, Ungaria și România, în toată regiunea se înregistrează o creștere a numărului de locuințe asigurate”, a afirmat directorul Centrului de Competențe Produse din Generali PPF Holding, Jirí Strelicky.

Raportat la întreaga regiune a Europei Centrale și de Est, procentul locuințelor asigurate de Generali este în creștere, cu excepția Ungariei, care a stagnat din cauza gradului deja mare de penetrare a asigurărilor de locuințe la nivelul populației, precum și a României care, după creșterea puternică din 2011, a înregistrat o scădere în 2012, populația renunțând să își reînnoiască polițele.

„Tocmai de aceea, faptul că numai aproximativ 43% din locuințele românești sunt asigurate este un fenoment interesant. Motivul principal al acestei situații este neaplicarea sancțiunilor pentru lipsa asigurării, drept pentru care locatarii care inițial aveau asigurare nu și-au mai reînnoit contractele. Autoritățile caută soluții pentru rezolvarea acestei situații și pentru a crește gradul de acoperire prin asigurare a locuințelor românilor. În alte țări, asigurarea clădirii sau a bunurilor nu este obligatorie prin lege, însă băncile au nevoie de ea atunci când negociază credite ipotecare sau credite pentru locuințe”, se mai spune în studiu.

Studiul Generali PPF Holding a fost realizat în nouă țări (Cehia, Slovacia, Slovenia, Croația, Serbia, România, Ungaria, Polonia și Bulgaria) și a utilizat date centralizate la nivel de țară (gradul de acoperire la nivel național) și date din portofoliile proprii ale companiilor Generali (prima medie și suma medie asigurată), valabile la finele anului 2012.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice