Guvernatorul, premierul și statul arendaș. Morala unei FABULE politico-fiscale: „Un pic mai rău ca-n Mozambic”

Guvernatorul, premierul și statul arendaș. Morala unei FABULE politico-fiscale: „Un pic mai rău ca-n Mozambic
Publicat: 08/05/2014, 13:37
Actualizat: 04/02/2019, 14:14

După ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus că firma sa trebuie să achite un impozit pe profit, pentru un trimestru, de 3 miliarde de lei vechi (300.000 lei noi), premierul Victor Ponta a replicat prompt: guvernatorul plătește taxe mari la stat pentru că firma la care este acționar majoritar are profit mare, „cum de altfel au toate companiile din România”.

Premierul a precizat că, dacă va avea și sprijinul mediului de afaceri din România și sprijin din partea BNR la negocierile cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială, sunt „șanse mult mai mari să obțină și reducerea contribuțiilor de asigurări sociale”.

„Domnul Isărescu spune că plătește taxe mai mari, pentru că are profit mai mare, că nu s-a schimbat, după cum știți, nici cota unică de 16 la sută, nu s-a schimbat nicio altă taxă care privește mediul de afaceri. Are profit mai mult, cum de altfel au toate companiile din România și atunci, sigur, 16 la sută când e profitul mai mare acesta-i un semn bun, că merge și afacerea domnului Isărescu și a celorlalți. Ceea ce spunea domnul Isărescu, și-i mulțumesc pentru sprijin, este faptul că trebuie să ne batem pentru cele două măsuri importante și anume scutirea de impozit a profitului reinvestit și aceasta este deja adoptată, intră în vigoare de la 1 iulie și cealaltă este reducerea contribuției la asigurări sociale cu cinci puncte procentuale”, a afirmat Victor Ponta, citat de Mediafax.

Guvernatorul BNR se arătase nemulțumit de fiscalitatea din România, apreciind că este chiar mai împovărătoare decât în urmă cu doi ani.

„Nu mi-am schimbat părerea că este greu să faci afaceri în România. Mi se pare chiar mai greu. Parcă nu s-a ușurat. Într-un trimestru am plătit 3 miliarde de lei vechi către stat. Mi se pare chiar prea mult, poate că este o percepție și poate că sunt subiectiv. Dar nici chiar așa. Una-două, ba impozit pe aia, ba pe profit, poate ne ușurează acum cu profitul neinvestit. Când mi-a zis cât trebuie să plătească firma impozitul pe profit aproape că i-am închis telefonul în nas contabilului”, a afirmat marți guvernatorul Mugur Isărescu.

Cristian Păun, profesor de conomie la ASE: Avem o dublă impozitare a profitului

Dincolo de declarațiile celor doi oficiali, realitatea de la nivelul firmelor este descrisă prin exemple concrete de Cristian Păun, profesor de economie la Academia de Studii Economice (ASE). Sirmele sunt împovărate de fiscalitate, subliniază profesorul Păun, care amintește de cele 35 de taxe noi sau majorate în ultimii doi ani. În plus, el atrage atenția că în prezent statul impozitează de două ori profitul unei firme.

„Avem o dublă impozitare a profitului. O companie care obține profit plătește impozit și apoi statul consideră că profitul trebuie impozitat din nou cu 16% când este plătit ca dividende”, spune profesorul de economie Cristian Păun.

În opinia lui, măsura privind majorarea TVA – de la 19% la 24%, aplicată din 2010 -, aspru criticată de actualul guvern, trebuia „reparată” prin aducerea la nivelul de dinainte de majorare, în noile condiții economice. „Se laudă că avem creștere economică. Nu trebuiau să majoreze taxe și să introducă altele noi, ci să scadă taxele majorate pe timpul crizei”, mai spune Cristian Păun, care dă și exemplul unei alte „aberații”: taxa pe stâlp.

„Aberațiile trebuie să înceteze. Companiilor li se dă cu o mână și li se ia cu alta”, comentează el, adăugând că firmele se vor afla în situația aberantă în care pe de o parte vor plăti „taxa pe stâlp” și, pe de altă parte, dacă se va introduce scutirea de impozit a profitului reinvestit, firmele vor putea cere chiar „scutirea de impozitul pe profitul reinvestit în stâlp”. Tot în aceeași categorie de „măsuri bulversante” se înscrie și introducerea accizei suplimentare, „ca apoi unii să fie scutiți”. În opinia profesorului Cristian Păun asemenea de decizii vor bulversa firmele, fiind de natură să streseze mediul de afaceri.

Referindu-se la un raport al Băncii Mondiale care arată că firmele din România trebuie să facă, într-un an, nu mai puțin de 12 plăți de TVA și 12 plăți de CAS, în timp ce în Bulgaria firmele plătesc o singură dată pe an TVA și CAS, Păun spune că astfel este menținut un aparat birocratic umflat artificial și este încurajată neplata taxelor.

„Atitudinea organului fiscal din România este una de arendaș, iar contribuabilii trebuie să își aducă obolul, fiind tratați cu superioritate. Suntem un stat înapoiat, dependent de ghișeu, ceea ce duce la creșterea neconformării la plata taxelor și impozitelor”, conchide Păun, cu referire inexistența unui sistem online bine pus la punct prin care firmele să își poată plăti online dări la stat.

Ungaria, cu o populație jumătate din cea a României, are aproape același număr de angajați ca România

Creșterea numărului de locuri de muncă ar trebui să fie una dintre adevăratele priorități ale autorităților, crede și Cristian Pârvan, secretar general Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

„În România numărul de angajați este de 4,3 milioane persoane. În Ungaria, care are o populație la jumătate față de România, există 4 milioane de angajați”, face comparația Pârvan, care mai are o propunere pentru autorități. Ea este legată de calitatea locurilor de muncă din economie. El a remarcat faptul că, deși se spune că au „dispărut” locuri de muncă din economie, dar au fost altele create, nu este același lucru când dispar locuri de muncă din industrie, cu salarii ce pot fi de 2.000 de lei, care sunt însă „înlocuite” prin crearea unor noi locuri de muncă, dar în sectoare precum comerțul, de exemplu, unde salariile pot fi, spune el, în jurul a 900 de lei.

Pe de altă parte, Pârvan spune că este necesară stimularea muncii, pentru a încuraja reducerea fenomenului muncii la negru. El a dat exemplul Germaniei care a introdus un concept prin care persoanele care muncesc un anumit număr de ore pe lună și nu realizează venituri mai mari de 500 de euro pe lună nu mai sunt impozitate.

Raport Banca Mondială: Nivelul taxelor plătite în România de firme reprezintă 42,9%din profitul comercial și27,7% în Bulgaria

Un raport al Băncii Mondiale arată, printre altele, cât de mare este povara fiscală a firmelor în România. Astfel, în România nivelul taxelor plătite de companii reprezintă 42,9% din profiturile comerciale, în timp ce în Bulgaria sunt încurajate mai mult afacerile, nivelul taxelor achitate de firme reprezentând 27,7% din profiturile comerciale ale firmelor. Din cele 189 de țări analizate în Raportul Doing Business 2013-2014 al Băncii Mondiale, România se clasează pe locul 134 din punct de vedere al plății taxelor, iar Bulgaria stă mai bine, fiind pe locul 81.

Raportul mai arată că o firmă din România este nevoită să facă într-un an un număr de 39 de plăți aferente taxelor, față de 13 plăți în Bulgaria și 12 plăți în Ungaria, România stând mai prost chiar decât Mozambic, unde firmele fac 37 de plăți pe an pentru taxe, sau Sierra Leone, cu 33 de plăți pe an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Obligație pentru români. Plata impusă de stat de care nu pot scăpa: E pentru nimic
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?