Guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare a bugetului de stat pe anul 2021. Ce ministere au primit mai mulți bani și care au ieșit în pierdere

Guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare a bugetului de stat pe anul 2021. Ce ministere au primit mai mulți bani și care au ieșit în pierdere
Premierul României, Nicolae Ciucă (FOTO: Alexandra Pandrea/Gândul)
Publicat: 26/11/2021, 23:11
Actualizat: 26/11/2021, 23:15

Guvernul a aprobat în ședința de vineri, 26 noiembrie, prin Ordonanțe de Urgență (OUG), cea de-a doua rectificare a bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021. Astfel, a fost asigurată și plata drepturilor salariale în educație și sănătate, pensiilor și a ajutoarelor sociale în luna decembrie. Au fost alocaţi bani mai mulți pentru următoarele ministere: Interne, Sănătate, Educaţie, Dezvoltare, Justiţie şi Muncă.

Prin această rectificare a fost corelată planificarea bugetară cu evoluția prognozată a indicatorilor macroeconomici și execuția bugetară pe primele 9 luni ale anului în curs, fără a pune în pericol deficitul bugetar.

Astfel, veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 5,1 mld. lei, iar cheltuielile bugetului consolidat se majorează, pe sold, cu 6,2 mld. lei.

Ponderea deficitului bugetar pe 2021 se menține la 7,13% din PIB, deși deficitul (cash) crește cu 1.105 mld. lei, până la 84,9 mld. lei, iar creșterea economică prevăzută la 7,0% ajunge la o valoare nominală a PIB de 1.190,3 mld. lei – așadar, prin această rectificare bugetară România își respectă angajamentele față de partenerii externi.

Prin această reconfigurare a alocărilor bugetare, Guvernul asigură fonduri pentru toate nevoile pe care le are Ministerul Sănătății, inclusiv pentru programe de sănătate finanțate din bugetul ministerului.

De asemenea, pentru persoanele vulnerabile au fost prevăzute 2,2 miliarde lei pentru asigurarea drepturilor de natura asistenței sociale în vederea compensării aferente consumului de energie electrică și gaze, pentru plata indemnizațiilor acordate la întreruperea activității în contextul pandemiei și pentru plata alocațiilor de stat pentru copii, a drepturilor persoanelor cu handicap, a indemnizației de creștere a copilului și pentru plata integrală a pensiilor, indemnizațiilor și a ajutorului de încălzire.

Mai mult, investițiile aflate în derulare vor fi continuate, prin rectificarea bugetară fiind asigurată finanțarea necesară finalizării acestor proiecte.

151,8 milioane lei au fost alocate suplimentar pentru plata despăgubirilor acordate crescătorilor de animale a căror activitate a fost afectată de apariția cazurilor de pestă porcină africană și a scrapiei.

Prin adoptarea acestui act normativ, se creează premisele necesare îndeplinirii de către CEC Bank S.A. a cerințelor ce fac obiectul MREL (Regulamentul Delegat (UE) 2016/1450) și în conformitate cu reglementările Băncii Naționale a României (BNR), în calitate de autoritate de rezoluție (AR) care stabilește o cerință minimă de fonduri proprii şi datorii eligibile pentru fiecare instituție de credit (IC) aflată în responsabilitatea sa, la nivel individual și (sub) consolidat, în conformitate cu legislația națională (Legea nr. 312/2015 privind redresarea şi rezoluția instituțiilor de credit şi a firmelor de investiții, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul financiar).

Au fost suplimentate bugetele următoarelor instituții:

Ministerul Finanțelor: + 3,7 mld. lei pentru acțiuni generale care țin de atribuțiile ministerului, plus o linie de finanțare în valoare de 1,4 mld. lei pentru continuarea procedurilor de recapitalizare a CEC Bank S.A.

Ministerul Sănătății: +2,4 mld lei per sold, în principal pentru suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. O parte dintre banii alocați suplimentar vor asigura necesarul de finanțare până la sfârșitul anului pentru drepturile salariale ale personalului din sectorul sanitar și pentru programe de sănătate finanțate din bugetul ministerului.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: +2,2 mld. lei, în special pentru asigurarea drepturilor de natura asistenței sociale în vederea compensării facturilor la energie electrică și gaze, indemnizații acordate la întreruperea activității din cauza pandemiei, alocații de stat, alte drepturi de asistență socială, plata integrală a pensiilor și indemnizațiilor și a ajutoarelor de încălzire.

Ministerul Justiției: + 823,9 milioane lei, per sold, pentru plata unor titluri executorii și debite restante stabilite prin hotărâri judecătorești.

Ministerul Public: +346,5 milioane lei, per sold, pentru plata titlurilor executorii, precum și pentru debite restante datorate personalului și dobânzile legale penalizatoare stabilite prin hotărâri judecătorești.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: +157,3 milioane lei, per sold, pentru continuarea și finalizarea unor proiecte aflate în derulare.

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor: +129,3 milioane lei, per sold: pentru despăgubirile acordate crescătorilor de animale a căror activitate a fost afectată de apariția cazurilor de pestă porcină africană și a scrapiei.

Ministerul Educației: +100 milioane lei, pentru cheltuieli de personal necesare ca urmare a preluării creșelor în sistemul de educație.

Ministerul Afacerilor Interne: + 44,9 milioane lei, per sold, pentru plata pensiilor militare de stat în luna decembrie 2021 și pentru achiziționarea de teste rapide antigen SARS-CoV-2 efectuate din proba de salivă, pentru unitățile de învățământ.

În schimb, au fost diminuate creditele bugetare pentru următoarele instituții: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (-2,3 mld. lei), Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (-757,3 milioane lei), Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (-156,4 milioane lei), Ministerul Energiei (-72,78 milioane lei), Secretariatul General al Guvernului (-44,4 milioane lei), Curtea de Conturi (-48,5 milioane lei) și Ministerul Culturii (-27,1 milioane lei).

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult
BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ACCIDENT MORTAL la intrare în GALEȘU: 2 BĂRBAȚI au DECEDAT
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Tragedie cumplită în România! Rafila a avut prima reacţie: Suntem responsabili
Sub pericolul dezastrului. Mare atenție, români! Următoarele 48 de ore sunt critice
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...