Guvernul a majorat pe șest salariile la ANAF și Ministerul de Finanțe

Guvernul a majorat pe șest salariile la ANAF și Ministerul de Finanțe
Publicat: 30/10/2015, 18:10

Guvernul a majorat pe șest salariile funcționarilor publici și personalului contractual din aparatul propriu din Ministerul Finanțelor Publice, Agenția Națională de Administrare Fiscală , Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. Majorarea medie este de 22%, potrivit Ministerului de Finanțe (MFP), și ea apare în ordonanța privind rectificarea bugetară, publicată joi în Monitorul Oficial, deși în proiectul inițial al Finanțelor nu apărea. Creșterile salariale vor fi aplicate începând cu 1 noiembrie și de ele vor beneficia aproximativ 5.700 de persoane, potrivit MFP.

Astfel, la articolul 63 din OUG se prevede: „Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 71/2015, cu modificările și completările ulterioare, începând cu drepturile salariale aferente lunii noiembrie 2015, funcționarii publici și personalul contractual din Ministerul Finanțelor Publice — aparat propriu, Agenția Națională de Administrare Fiscală — aparat propriu, Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili beneficiază de 25 de clase de salarizare succesive față de clasa deținută”.

Conform legii 284/2010 privind salarizarea din sistemul bugetar, diferența dintre două clase de salarizare este de 2,5% din salariul de bază, ceea ce înseamnă o creștere de 62,5% din salariul de bază în cazul de față (25 de clase în plus), care pentru anul în curs este de 600 de lei. Rezultă astfel o creștere a salariilor a câte 372 de lei pentru fiecare angajat în parte.

În proiectul de ordonanță pricind rectificarea bugetară această prevedere nu exista, ea apărând direct în Monitorul Oficial după ce actul normativ a fost aprobat în Guvern.

Majorările salariale se aplică doar pentru angajații aparatului central al Ministerului Finanțelor Publice, Agenției Naționale de Administrare Fiscală , Agenției Naționale pentru Achiziții Publice și Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili.

Finanțele motivează decizia prin „activitățile complexe”

Ministerul Finanțelor susține, într-un comunicat de presă, că decizia de creștere a salariilor se datorează „activităților complexe” ale instituțiilor mai sus menționate și evitării riscului „migrării personalului din cadrul acestora către instituții cu un nivel de salarizare superior, la evitarea săvârșirii unor posibile fapte de corupție și la stabilirea unui echilibru între complexitatea muncii și riscurile care derivă din realizarea prerogativelor acestora”.

„Activitățile complexe ale MFP, ANAF, Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, ANAP și, precum și imperativul asigurării unei stabilități a personalului specializat din cadrul acestora justifică acordarea unei majorări salariale prin acordarea unui număr de 25 de clase de salarizare succesive. Acordarea acestei majorări salariale este de natură să creeze o salarizare similară cu personalul din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, care are atribuții în domeniul gestionării fondurilor europene nerambursabile, dată fiind complexitatea similară a activităților desfășurate și care în prezent beneficiază de până la 25 de clase de salarizare succesive față de clasa deținută, conform Legii nr. 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare, cu modificările și completările ulterioare. În plus, o egalizare a salarizării între aceste instituții publice este necesară, deoarece nu trebuie să existe o diferență între cele două categorii de bugete, național și cel al Uniunii Europene, și nici între activitățile aferente funcțiilor acestor instituții publice”, se mai arată în comunicat.

Hossu: „Modificarea a fost făcută ori în ședința de Guvern ori după”

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat însă pentru Mediafax, că majorarea salarială ajunge la peste 60%, iar numărul persoanelor cărora li se aplică este de 60.000. Hossu a precizat că vor beneficia de creșteri și angajații din teritoriu ai instituțiilor menționate în ordonanță, în mare parte ai ANAF, MFP.

„Modificarea a fost făcută ori în ședința de Guvern ori după. În mod normal o astfel de modificare nu trebuie făcută fără semnăturile miniștrilor Finanțelor, Justiției și Muncii”, a spus Hossu.

El a arătat că prevederea este discriminatorie și va duce la o „explozie salarială”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ