Guvernul SUA iese din acționariatul AIG, cea mai mare companie de asigurări din lume în 2008, la patru ani după salvarea de la colaps

Guvernul SUA iese din acționariatul AIG, cea mai mare companie de asigurări din lume în 2008, la patru ani după salvarea de la colaps
Publicat: 11/12/2012, 10:40
Actualizat: 05/08/2014, 04:58

Guvernul SUA va ieși din acționariatul American International Group (AIG) la mai bine de patru ani de la naționalizarea asigurătorului din cauza crizei financiare, Trezoreria urmând să vândă participația de 16% pe care o mai deține la companie pentru un preț estimat la 7,6 miliarde dolari.

Salvarea AIG de la colaps în urma falimentului Lehman Brothers din septembrie 2008 a mobilizat fonduri publice de peste 180 miliarde dolari, statul american preluând cea mai mare parte din acțiunile companiei, una dintre cele mai criticate intervenții pentru salvarea unui grup financiar.

Trezoreria SUA a scos la vânzare pachetul de 234,2 milioane acțiuni AIG pe care le deține, potrivit unui comunicat al guvernului SUA, citat de Bloomberg.

Surse apropiate situației au declarat pentru Bloomberg că Trezoreria vrea să obțină 32,5 dolari pe acțiune, astfel că prețul total se ridică la 7,6 miliarde de dolari. Pachetul reprezintă 16% din acțiunile companiei. Guvernul american nu a publicat informații oficiale referitor la prețul acțiunilor oferite pentru privatizare.

Licitația reprezintă cel de-al șaselea pachet de acțiuni AIG scos la vânzare de stat după naționalizare.

Participația statului la AIG a ajuns la un vârf de 92% în urma intervenției de bailout, necesară pentru a apăra cele 100.000 de autorități locale, fonduri de pensii, companii și bănci asigurate de grup sau implicate în afaceri cu asigurătorul. AIG, la acea dată cea mai mare companie de asigurări din lume, a fost destabilizată de pierderi uriașe după prăbușirea pieței creditelor ipotecare subprime.

Președintele Rezervei Federale a SUA, Ben Brenanke, a afirmat atunci că salvarea AIG l-a „înfuriat” mai rău decât oricare altă măsură luată de guvern în urma crizei financiare.

„Nu au existat prea multe opțiuni. A fost o decizie controversată, a fost un mare risc, însă astăzi se poate spune că guvernul și-a recuperat banii și a obținut chiar un profit sănătos”, a declarat Robert Willumstad, CEO al AIG la momentul bailout-ului, într-un interviu acordat recent Bloomberg.

Acțiunile AIG au crescut cu 44% în acest an și au închis luni la 33,36 dolari pe acțiune.

Profitul guvernului SUA după primele 5 privatizări de pachete de acțiuni AIG se ridică la 15,1 miliarde de dolari. Din valoarea totală de peste 44 miliarde de dolari a celor 5 tranzacții, 13 miliarde de dolari reprezintă răscumpărări de acțiuni efectuate de AIG.

Tranzacția prin care Trezoreria va ieși din acționariatul companiei va fi intermediată de Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs și JPMorgan Chase.

Pentru a plăti datoriile către stat, AIG a vândut companiile de asigurări de viață din afara Statelor Unite și a separat de grup o bancă de credite de consum. Totodată, compania a restrâns activitățile pe piața derivatelor financiare și se concentrează acum, la nivel mondial, pe asigurări de proprietate și accident, la care se adaugă operațiunile extinse din SUA de asigurări de viață și administrarea de fonduri de pensii.

La finele anului trecut, AIG avea 57.000 de angajați și active de aproximativ 550 miliarde de dolari, față de 116.000 de agajați și peste 1.000 miliarde de dolari la sfârșitul lui 2007.

Directorul general al AIG, Robert Benmosche, fost CEO la MetLife, a revenit în activitate după pensionare pentru a pune umărul la reabilitarea AIG.

Luni, AIG a vândut divizia de leasing de aeronave către un grup din China pentru 4,23 miliarde de dolari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana