Prima pagină » Economic » Hidroelectrica investește 79,83 mil. lei fără TVA în prima sa instalație de stocare cu baterii Li-ion, în Parcul Eolian Crucea Nord. Rolul instalației

Hidroelectrica investește 79,83 mil. lei fără TVA în prima sa instalație de stocare cu baterii Li-ion, în Parcul Eolian Crucea Nord. Rolul instalației

Hidroelectrica investește 79,83 mil. lei fără TVA în prima sa instalație de stocare cu baterii Li-ion, în Parcul Eolian Crucea Nord. Rolul instalației

Compania națională Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară și deținător al unei cote semnificative din piața de furnizare, a anunțat finalizarea licitației pentru achiziția instalației de stocare a energiei cu baterii Li-ion în Parcul Eolian Crucea Nord din Constanța, investiție care marchează o premieră pentru companie, fiind primul său proiect de acest tip.

Licitația pentru achiziția instalației de stocare a energiei cu baterii Li-ion a fost finalizată, luni , prin semnarea contractului de către Hidroelectrica cu ofertantul declarat câștigător, respectiv asocierea formată din Prime Batteries Technology SRL. Și Enevo Group S.R.L, potrivit unui comunicat al companiei, care precizează  că Prime este unul dintre cei mai importanți producători de soluții de stocare a energiei din Uniunea Europeană, înființat în anul 2016.

Momentul vine după ce, la finalul anului trecut, Hidroelectrica a inițiat procesul de licitație pentru achiziția instalației de stocare cu baterii cu tehnologie Li-ion în Parcul Eolian Crucea Nord, instalație ce va fi montată în cadrul Substației Crucea din Parcul Eolian Crucea Nord, deținut în prezent de către SPEEH Hidroelectrica SA.

Va oferi servicii de echilibrare a sistemului energetic național

Scopul principal al investiției îl reprezintă reducerea dezechilibrelor interne la parcul eolian aflat în portofoliul Hidroelectrica, furnizarea de servicii de echilibrare a sistemului energetic național, îmbunătățirea performanțelor turbinelor eoliene și scăderea nivelului de uzură a sistemelor electromecanice ale turbinelor.

Nevoia de capacități de stocare a energiei electrice a fost evocată în mod repetat de autorități în ultimii ani, cu precădere în contextul creșterii galopante a puterii electrice instalate a prosumatorilor, care a pus presiuni suplimentare pe rețeaua de distribuție. Pe scurt, este vorba de baterii care sunt încărcate atunci când consumul este mic și sunt descărcate în sistem când este necesar un reglajul secundar al Sistemului Energetic Național (SEN).

Datele furnizate de conducerea Directoratului Transelectrica, la solicitarea Gândul, la începutul lunii martie, arată că sunt 12 unități de stocare care funcționează în România, care au eliberat, cumulat, de la integrarea în piața de echilibrare, câteva zeci de GWh.

Luni seara, la ora 20:03, instalațiile de stocare virau în sistemul energetic național 40 MW, adică 0.66% din procția totală, cea mai mare pondere având-o producția hidro, cu 43,55%.

În cât timp trebuie implementat

CEE Crucea Nord deținută și operată de Hidreoelectrica are cu o capacitate instalată de 108MW, centrala electrică fiind în operare încă din anul 2014.

Odată semnat contractul, câștigătorul licitației are un termen de implementare de 12 luni.

După punerea în funcțiune a instalației de stocare, puterea nominală a instalației va fi de 36 MW, cu o capacitate nominală de stocare (energie) de  72 MWh.

Prețul contractului semnat luni este de 79.832.242,00 lei fără TVA.

„Această investiție marchează o premieră pentru companie, fiind primul proiect de stocare a energiei cu baterii Li-ion implementat de Hidroelectrica. Prin această achiziție, compania face un pas important către eficientizarea resurselor, diversificarea portofoliului, oferirea de servicii complexe prin accesarea tehnologiilor moderne din domeniu. Compania își reafirmă astfel angajamentul față de promovarea energiilor regenerabile și modernizarea infrastructurii de producție, în linie cu strategia națională de tranziție către o economie verde și sustenabilă”, a transmis compania.

Pe lângă producția de energie, Hidroelectrica furnizează servicii tehnologice esențiale pentru Sistemul Energetic Național. Compania operează 188 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,4 GW pe lângă parcul eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Sursa foto: Hidroelectrica

Citiți și:

Hidroagregatul 1 de la PORȚILE DE FIER I, repus în exploatare de Hidroelectrica. Cu cât crește producția națională de energie

Hidroelectrica scoate la licitație retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru. Ce valoare are contractul

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și