IMPACT. Cum ajută Guvernul companiile lovite de criza coronavirusului. Ministrul Economiei: „Nu lăsăm pe nimeni în urmă”

IMPACT. Cum ajută Guvernul companiile lovite de criza coronavirusului. Ministrul Economiei: Nu lăsăm pe nimeni în urmă
Ministrul Economiei, Virgil Popescu
Publicat: 16/03/2020, 16:05

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, anunţă, în contextul decretării stării de urgenţă, că Executivul va pregăti un set de măsuri economice pentru a sprijini societăţile economice afectate de criza generată de noul coronavirus.

Oamenii de afaceri români și străini au venit cu un set de 100 de propuneri rapide în atenția Guvernului. Măsurile vizează amânarea termenului de plată pentru CAS, CASS și CAM pentru o perioadă de trei luni (cu o bonificație de 5% pentru companiile care decid să o plătească), scheme de împrumuturi garantate de stat sau flexibilizarea temporară a Codului Muncii.

„Nu lăsăm pe nimeni în urmă. În urma numeroaselor soluţii care ne-au fost transmise pregătim un set de măsuri economice pentru a veni în sprijinul companiilor afectate de criza coronavirusului. În cel mai scurt timp se va organiza o şedinţă de Guvern în care vom adopta setul de măsuri care va veni în sprijinul companiilor afectate de criza coronavirusului, pentru a susţine domeniul economiei, dar în mod special de a-i proteja pe cetăţeni, antreprenori şi pe fiecare dintre români. Suntem pe deplin conştienţi că trecem printr-o perioadă de criză care lasă loc interpretărilor şi incertitudinilor, dar vreau să subliniez faptul că vom gestiona această criză. Însă fac un apel la calm şi la analizarea, la rece, a soluţiilor. Economia trebuie să meargă mai departe, contractele să rămână în vigoare, industria să producă, iar toate acestea să se facă în condiţii de siguranţă, cu aplicarea riguroasă a măsurilor de prevenţie”, a afirmat Virgil Popescu, conform unui comunicat de presă transmis luni.

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri i-a rugat pe toţi cei care administrează companii şi societăţi comerciale să fie raţionali în luarea deciziilor, pentru a putea oferi statului posibilitatea să-i ajute.

„Am rugămintea ca toţi cei care conduc companii sau firme să fie responsabili atunci când iau decizii în aceste zile pentru a ne putea oferi posibilitatea să îi putem ajuta. Să analizeze cu atenţie în ce situaţii vor apela la conceptul de forţă majoră, la deciziile de a concedia angajaţii pentru că, în mod contrar, nu vom putea să punem în aplicare soluţiile pe care le vom găsi. Fac apel la calm, la funcţionarea pe cât posibil a activităţilor importante, cu respectarea indicaţiilor autorităţilor şi acordarea unei atenţii sporite la igiena spaţiilor de lucru şi a siguranţei angajaţilor”, a mai declarat Virgil Popescu.

Pe lista de recomandări venite din mediul de afaceri se află și introducerea unui nou caz de suspendare a contractului de muncă de tip “șomaj tehnic”, având ca premisă situația actuală, iar nu doar motive tehnologice sau similare, în cadrul căruia să se acorde salariaților o indemnizație suportată parțial de angajator și parțial de către stat.

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri face parte din GLI – ECOROM, grupul de lucru care îşi desfăşoară activitatea sub coordonarea Cancelariei Prim – Ministrului şi Administraţiei Prezidenţiale, prin Departamentul Politici Economice şi Sociale, unde s-au constituit mai multe grupuri de lucru pentru a veni cu cele mai bune soluţii în aceste vremuri de criză.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ