În 2008, un român a cumpărat câte un apartament în București, Timișoara, Brașov, Cluj, Sibiu, Iași, Ploiești și Râmnicu Vâlcea. Care și-a păstrat cel mai bine valoarea

În 2008, un român a cumpărat câte un apartament în București, Timișoara, Brașov, Cluj, Sibiu, Iași, Ploiești și Râmnicu Vâlcea. Care și-a păstrat cel mai bine valoarea
Publicat: 12/01/2015, 11:43

Portalul a realizat o analiză la nivelul a 15 orașe-reședință de județ pe segmentul apartamentelor, din care a reieșit că doar două dintre acestea au înregistrat reduceri de preț mai mici de 30% în ultimii șase ani.

Astfel, Sibiul este orașul cu cea mai mică rată de depreciere a locuințelor pe timp de criză, în condițiile în care din trimestrul al patrulea din 2008, apartamentele scoase la vânzare aici s-au ieftinit cu 16%, de la o medie de 834 de euro pe metru pătrat util până la 697 de euro pe metru pătrat. De la finele lui 2013 până în 2014 prețurile au consemnat însă un recul semnificativ, de 3,7%, de la un nivel de 724 de euro pe metru pătrat util.

În Timișoara, apartamente s-au ieftinit cu 25% în perioada 2008-2014, de la o medie de 1.099 de euro pe metru pătrat util, până la 824 de euro pe metru pătrat. Pe parcursul anului precedent, prețurile s-au înscris însă pe un trend ascendent, cu un avans de 4,4%, de la nivelul de 789 de euro pe metru pătrat valabil în trimestrul al patrulea din 2013.

În aceste condiții, cele două orașe au reprezentat cele mai sigure destinații pentru o achiziție imobiliară în scop de investiție.

Cu un declin moderat al prețurilor în perioada de recesiune, respectiv sub 40%, au fost plasate Brașov (-30%, până la 818 euro), Cluj-Napoca (-32%, până la 968 euro), Iași (-33%, până la 799 euro) și Ploiești (-34%, până la 733 euro).

Ecartul dintre cele două momente a fost micșorat însă de tendința de creștere a prețurilor consemnată de la finele lui 2013 până în 2014, aprecieri care s-au situat la 2,6% în Brașov, la 1,8% în Cluj-Napoca, 2,5% în Iași și 2,6% în Ploiești.

Orașele incluse pe lista celor mai proaste investiții imobiliare au consemnat reduceri de preț de peste 40%.

În fruntea topului se situează Râmnicu Vâlcea, unde apartamentele și-au pierdut 50% din valoare pe parcursul crizei, astfel că în trimestrul al patrulea din 2014 suma medie solicitată de vânzătorii din oraș se situa la 598 de euro pe metru pătrat (față de 1.200 de euro pe metru pătrat în 2008). Piața și-a continuat trendul descendent în ultimul an, cu un declin de 2,2% la 12 luni, de la 612 euro pe metru pătrat.

Constanța a consemnat, pe parcursul perioadei de recesiune, o depreciere a prețurilor de 45%, de la 1.552 de euro pe metru pătrat în 2008, până la 858 de euro pe metru pătrat la finele anului trecut. Piața dă însă semne de stabilizare, în contextul revenirii prețurilor pe o traiectorie crescătoare, cu un avans de 1,5% la nivelul lui 2014.

Bucureștiul se situează, și el, în topul orașelor cu cele mai mari rate de depreciere consemnate în ultimii șase ani, cu o scădere de 44%, de la 1.899 de euro pe metru pătrat, până la 1.056 de euro pe metru pătrat. Începând cu finalul lui 2013 însă, pretențiile proprietarilor s-au revigorat, iar prețurile au crescut ușor, de la 1.040 de euro pe metru pătrat.

Pe segmentul de case-vile, studiul realizat de portalul imobiliar în cinci mari orațe din țară și împrejurimi, arată că acest tip de locuință din zona Constanței și-au menținut cel mai bine valoarea pe parcursul recesiunii, consemnând un recul de doar 21,2%, de la 972 la 766 de euro pe metru pătrat util. Pe parcursul lui 2014, prețurile solicitate de proprietari s-au menținut la o valoare relativ constantă.

În zona Timișoarei, prețurile caselor au scăzut cu 30% în decursul ultimilor șase ani, de la un nivel de 1.000 de euro pe metru pătrat, până la 700 de euro pe metru pătrat, cu o depreciere de 4,2% în 2014.

Casele și vilele din Cluj-Napoca și împrejurimi s-au ieftinit în perioada analizată cu circa 31,9% ajungând, în trimestrul al patrulea al anului trecut, la o valoare de 1.075 de euro pe metru pătrat util. În ultimul an, declinul a continuat cu o marjă de 3,9%, de la 1.119 euro pe metru pătrat.

În zona Brașovului, pretențiile vânzătorilor se situau anul trecut la o medie de 816 euro pe metru pătrat util, în scădere cu 39,1% față de nivelul de 1.340 de euro pe metru pătrat consemnat în 2008. Casele brașovene s-au apreciat însă anul trecut, cu o medie de 1,4%, de la 805 euro pe metru pătrat.

În ultimii șase ani, cea mai mare rată de depreciere pe segmentul caselor și vilelor a fost consemnată în zona Capitalei (regiunea București Ilfov). Valoarea de vânzare pentru acest tip de proprietăți a scăzut cu 43,5% în perioada menționată, de la 2.333 la 1.318 euro pe metru pătrat util. Tendința de scădere s-a menținut și în ultimul an, cu o marjă de 3,5%, de la un nivel de 1.366 de euro pe metru pătrat util consemnat în trimestrul patru 2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului