Toți indicii care arată evoluția companiilor listate pe piața de capital din România au început să treacă pe verde, cu creșteri modeste, majoritatea subutinare, după două zile în care a Bursa de Valori București (BVB) a deschis pe roșu, în contextul rezultatelor oficiale ale votului la primul tur al alegerilor prezidențiale, încheiate duminică, la ora 21:00, câștigate de suveranistul George Simion (AUR), care va intra în turul doi cu independentul Nicușor Dan.
Indicii bursieri ai BVB, care reflectă evoluția prețurilor celor mai tranzacționate companii listate sau evoluția anumitor sectoare de activitate ale economiei naționale – aveau miercuri după-amiază, în jurul orei 14:00, o creștere cuprinsă între 0,01 și 1,1%.
Principalul indice al indicele BET (Bucharest Exchange Trading) avea o creștere de 0,67%, după ce marți era în scădere cu 0,53%, iar luni, la aceeași oră scăderea era de 1,69%, prima zi a bursei după alegerile prezidențiale încheiate duminică seară.
BET-FI, care are cea mai mică creștere, ce 0,01% este primul indice sectorial lansat de BVB și reflectă evoluția societăților de investiții financiare (SIF-uri) și a altor entități asimilabile acestora.
BET-NG, cu cea mai mare creștere la ora precizată, este un indice sectorial care reflectă evoluția companiilor listate pe piața reglementată a BVB care au domeniul principal de activitate energia și utilitățile aferente. Ponderea maximă a unui simbol în indice este 30%
Per ansablu, BVB calculează și distribuie în timp real 12 indici proprii – BET, BET-FI, BET-NG, BET-XT, BET-BK, BETPlus, BET-TR, BET-XT-TR, BET-TRN, BET-XT-TRN, BETAeRO, BET-EF – precum și un indice dezvoltat împreună cu Bursă de Valori din Viena, indicele ROTX, iar toți au fost pe pierdere luni.
BET este primul indice dezvoltat de BVB și reprezintă indicele de referință al pieței locale de capital. BET reflectă evoluția celor mai tranzacționate companii de pe piață reglementată a BVB, cele mai mari companii din energie și marile bănci, exclusiv societățile de investiții financiare (SIF-uri).
Printre ele se numără și unele dintre companiile în care statul este acționar majoritar sau semnificativ, aflate pe primele locuri în funcție de capitalizare bursieră, precum OMV PETROM, HIDROELECTRICA, ROMGAZ., TRANSGAZ, NUCLEARELECTRICA, SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA, TRANSELECTRICA, alături de BANCA TRANSILVANIA, BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE, Digi Communications N.V..
Statul român, acționar majoritar sau semnificativ la cele mai mari șase companii din energie aflate în TOP 10 la Bursa de Valori București (BVB) în ordinea capitalizării, urmează să încaseze o sumă considerabilă la jumătatea anului https://www.gandul.ro/financiar/cat-castiga-statul-de-la-cele-mai-mari-companii-din-energie-la-care-are-actiuni-acestea-se-afla-in-top-10-la-bvb-in-functie-de-capitalizarea-bursiera-20504342 , și asta numai din dividendele a căror valoare a fost decis în ultimele două săptămâni în Adunările Generale ale Acționarilor, care au hotărât cum se va împărți profitul pe anul trecut, nu și alte taxe și impozite.
Cele mai mari companii românești din energie sunt în TOP 10 în funcție de capitalizare, iar profiturile realizate anul trecut vor aduce statului, prin Ministerul Energiei și Secretariatul General al Guvernului, peste 5 miliarde de lei prin dividendele pe acțiunile deținute. Este vorba de Hidroelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz și Electrica.
CITEȘTE ȘI: