Infograficul zilei. Unde se pot caza românii atunci când pleacă în vacanță. 3.000 de noi hoteluri, pensiuni sau vile deschise în țară în ultimii 19 ani

Redactor:
Corina Vârlan
Atunci când pleacă în concediu, românii pot opta să se cazeze la una dintre cele peste 5.800 de structuri de primire turistică deschise în România.

Atunci când pleacă în concediu, românii pot opta să se cazeze la una dintre cele peste 5.800 de structuri de primire turistică deschise în România. Turiștii noștri au astfel la dipoziție cu aproape 3.000 mai multe hoteluri, pensiuni, vile sau cabane dintre care pot alege decât în 1994, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Singurele destinații de pe teritoriul țării unde numărul unităților de cazare a scăzut în ultimii 19 ani sunt stațiunile balneare și cele de pe litoralul Mării Negre. Astfel, în perioada 1994-2012, numărul structurilor de primire turistică aflate în stațiunile balneare din țară a ajuns la doar 488, în timp ce pe litoral există, în prezent, cu 33 de unități de cazare mai puține decât în 1994.

În schimb, a crescut considerabil numărul hotelurilor, pensiunilor sau cabanelor aflate în zonele montane, dar și în zona Deltei Dunării, în principalele orașe ale țării și în alte localități din România. Turiștii au acum cu 768 mai multe variante de cazare atunci când merg în concediu la munte și cu peste 900 mai multe posibilități de cazare din care pot alege atunci când vizitează Capitala sau orașele reședință de județ din țară, potrivit INS.

De asemenea, dacă în 1994 în România existau 811 hoteluri, 19 ani mai târziu numărul lor a ajuns la aproape 1.390. Tot în anul 1994, pe teritoriul țării noastre nu exista niciun hotel care să le ofere turiștilor servicii de cinci stele, în timp ce în anul 2012 românii pot alege între 28 de astfel de hoteluri.

Infografic: Evoluția numărului de structuri de cazare turistică din România în perioada 1994-2012

(Click pentru a mări)

Infografic: gândul.info (Corina Vârlan)

În perioada 1994-2012, a crescut semnificativ și numărul hotelurilor de patru stele, acestea ajungând în 19 ani de la 7 la 228, dar și cel al hotelurilor de trei stele, care sunt în prezent cu 579 mai multe decât în trecut.

Doar 15 patroni au ales să își deschidă în aceeași perioadă de timp hoteluri de două stele în țară, iar cea mai mare parte a hotelierilor care le ofereau oaspeților servicii de o stea și-au închis afacerile. Datele Statisticii arată că din 239 de astfel hoteluri mai există în prezent doar 75.

Și turiștii care preferau să se cazeze în vile sau în cabane au acum mai puține opțiuni atunci când își planifică vacanțele, în ultimii 19 ani numărul vilelor ajungând de la 1.025 la doar 621, iar cabanele fiind cu 33 mai puține.

De asemenea, dacă în anul 1994 românii puteau să stea în concediu la unul dintre cele 20 de hanuri deschise în țară, în prezent mai sunt deschise doar 3 astfel de structuri de primire turistică.

O creștere semnificativă s-a putut observa, în perioada 1994-2012, și în cazul numărului de pensiuni turistice. Astfel, dacă în anul 1994 existau doar 115 astfel de unități de cazare pregătite să îi găzduiască pe români, până în anul 1999 numărul lor a crescut la 663, pentru ca un an mai târziu să mai existe doar 201 pensiuni deschise în România. Treptat, însă, s-a putut observa un nou trend crescător, astfel încât numărul pensiunilor să depășescă în prezent 1.200 de unități.

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide