INS: Creștere economică de 1,6% în trimestrul trei și 2,7% la nouă luni

INS: Creștere economică de 1,6% în trimestrul trei și 2,7% la nouă luni
Publicat: 04/12/2013, 10:35
Actualizat: 04/12/2013, 10:49

INS menține estimarea anunțată în noiembrie privind evoluția PIB, potrivit căreia economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea față de precedentele trei luni și cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul este de 2,7%, susținut de industrie și agricultură.

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 158,11 miliarde lei prețuri curente, în creștere în termeni reali cu 1,6% față de trimestrul anterior și cu 4,1% față de trimestrul trei din 2012. La nouă luni PIB a fost de 467,1 miliarde lei.

Ca serie brută Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 175,37 miliarde lei prețuri curente, mai mare în termeni reali tot cu 4,1% față de trimestrul III 2012, rezultând la nouă un o majorare de 2,7%, la 443,18 miliarde lei.

„Cele mai importante contribuții la creșterea PIB în perioada 1.I-30.IX 2013, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2012, le-au avut următoarele ramuri: Industria (+1,4%), cu o pondere de 30,0% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 5,1%; Agricultura, silvicultura și pescuitul (+1,0%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,8%) și al căror volum de activitate s-a majorat cu 17,9%; Tranzacțiile imobiliare (+0,2%), cu o pondere de 7,8% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 2,2%”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Reducerea volumului de activitate din administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială, cu 0,7%, a avut un impact negativ asupra evoluției PIB, contribuția acestei ramuri la creșterea PIB fiind de -0,1%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, în primele nouă luni creșterea s-a datorat în principal exporturilor nete (cu o contribuție de +5,2%), consecință a creșterii cu 14,4% a exporturilor de bunuri și servicii corelată cu o majorare semnificativ mai redusă a volumulului importurilor de bunuri și servicii cu 1,5%, și cheltuielilor pentru consum final al gospodăriilor populației (+0,4%), cu o pondere de 60,4% în PIB, al cărei volum s-a majorat cu 0,6%.

O contribuție negativă au înregistrat formarea brută de capital fix (-1,1%), cu o pondere de 24% în PIB, al cărei volum s-a redus cu 3,9%, consumul final al administrațiilor publice (-0,3%), cu o pondere de 15,7% în PIB, al cărei volum s-a redus cu 2,4%, respectiv variația stocurilor (-1,5%) ca urmare a reducerii stocurilor din economie.

Primele estimări ale INS, anunțate la jumătatea lunii noiembrie, arătau că economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea față de precedentele trei luni, peste așteptările analiștilor, și cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul PIB a ajuns la 2,7%.

Statistica va actualiza la 10 ianuarie estimarea privind evoluția economiei.
Pentru anul în curs, Guvernul, FMI și Comisia Europeană anticipează o creștere economică de 2,2%, iar pentru anul viitor de 2,1-2,2%. Proiectul de buget pentru 2014 a fost fundamentat luând în calcul o majorare a PIB de 2,2%.

Prognoza pentru acest an a fost revizuită în urcare, în noiembrie, de la 2%, datorită producție agricole bune și a exporturilor în creștere.

La începutul lunii noiembrie șeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a declarat că FMI estimează pentru România, în 2014, o creștere reală a PIB constantă, menținându-se la nivelul estimat pentru finele acestui an, de 2,2%, dar se așteaptă ca evoluția să fie influențată decisiv de cererea internă, cu accent pe investiții, nu de exporturi, ca în prezent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
S-a dat ordinul pentru TOATE FEMEILE, inclusiv din România. Noile reguli devin OBLIGATORII
România, marcată de ploi abundente. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani