INTERVIU la „După 20 de ani” CU MARK MOBIUS, omul care are pe mână 2,84 miliarde euro în România: CRIZA ECONOMICĂ ESTE FABRICATĂ

INTERVIU la După 20 de ani CU MARK MOBIUS, omul care are pe mână  2,84 miliarde euro în România: CRIZA ECONOMICĂ ESTE FABRICATĂ
Publicat: 01/10/2012, 14:42
Actualizat: 29/07/2014, 18:28

Mark Mobius, omul din spatele Fondului Proprietatea, președinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, este de părere că la nivel mondial nu se poate vorbi de o criză reală, ci de una artificială, creată de speculanți care și-ar dori ca UE să se destrame.

„Sincer să fiu, nu cred că avem o criză. Cred că foarte multe dintre discuțiile despre o criză globală sunt inventate. Este adevărat că ritmul de creștere economică la nivelul Europei a încetinit, dar acesta este un lucru pe care l-am putut sesiza de mai multă vreme”, a declarat Mark Mobius la emisiunea „După 20 de ani”, care va fi difuzată de Pro TV duminică, începând cu ora 10:00.

Fondul Proprietatea (FP) este una dintre cele mai mari afaceri din România, cu active de 2,84 miliarde euro, potrivit datelor de la sfârșitul lunii august.

Guru piețelor emergente recunoaște că sunt îngrijorări cu privire la euro și la ce se va întâmpla cu Uniunea Europeană, însă el spune că nu crede că lumea se confruntă cu o criză în sensul unor probleme majore. „Cred că există un număr mare de investitori care ar vrea ca Uniunea Europeană să se destrame”, a arătat Mark Mobius.

Întrebat de Claudiu Pândaru, invitat permanent la emisiunea „După 20 de ani”, cine consideră că este în spatele crizei „fabricate”, Mark Mobius a spus că este vorba despre speculanți. ” Este vorba despre oameni care nu își doresc reforma în primul rând și de cei care nu își doresc o monedă euro puternică, sunt speculanți. Cred că trebuie să fim foarte atenți în tragerea unor concluzii și luarea unor decizii greșite”, a răspuns Mark Mobius, care și-a manifestat convingerea că, drept rezultat al reformelor, Europa va deveni mai purternică.

„Ar fi foarte bine ca România să adopte moneda euro”

„Este foarte interesant cursul de schimb al euro, care în raport cu dolarul nu a devenit mai slab. Acest lucru arată că oamenii au încredere în moneda euro. (…) Moneda euro are un viitor nemaipomenit și ar fi foarte bine ca România să adopte moneda euro”, a afirmat președintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets.

Întrebat dacă în opinia sa România ar fi pregătită din punct de vedere economic și politic să adopte moneda unică, Mobius a răspuns că orice țară este capabilă să adopte moneda euro, însă acest lucru va presupune disciplină, care de altfel este benefică pentru țară.

„Când oamenii sugerează ca Grecia ar trebui să părăsească zona euro, ei nu înțeleg de fapt ce se întâmplă. Dacă Grecia vrea să devina competitivă, cu o moneda puternică, trebuie doar să iși reducă prețurile”, spune Mobius.

Despre Grecia: Oamenii ce protestează pe străzi nu vorbesc pentru întreaga populație

Referindu-se la situația din Grecia, Mark Mobius spune că protestele de pe străzile de aici nu vorbesc în numele întregii populații a țării.

„Doar pentru că vedeți sute sau mii de oameni protestând pe stradă nu înseamnă că ei vorbesc pentru întreaga populație (…). Sunt mulți care vor să vadă reforme implementate, sunt multe afaceri în Grecia copleșite de reglementări excesive și oameni de afaceri cărora nu li se permite să facă ce iși doresc să facă cu afacerile lor”, a afirmat invitatul emisiunii de la ProTV.

El a dat exemplul prețurilor la benzină și motorină care în Grecia sunt mai mari decât în alte țări din Europa, din cauza restricțiilor la importuri de benzină și motorină din alte părti ale Europei.

” Este un lucru rău pentru economie și pentru populația țării. Este nevoie de reforme. Toate acestea care ridică costurile economiei împiedică mediul de afaceri să prospere. Dacă vrei să micșorezi rata șomajului, trebuie să dezvolți micile întreprinderi”, crede Mark Mobius.

Șomajul în UE a crescut la un record de 25,3 milioane

Comisia Europeană a publicat recent datele privind șomajul. Astfel, numărul șomerilor din UE a crescut, în al doilea trimestru, la nivelul record de 25,3 milioane, cu 11,6% mai mare decât în martie 2011, rata fenomenului atingând 10,4% la nivelul celor 27 de state membre și fiind în urcare în 17 dintre acestea.

Cea mai scăzută rată a șomajului, 4,5%, se înregistrează în Austria, iar cea mai ridicată, 25,1%, în Spania. Potrivit buletinului trimestrial privind ocuparea forței de muncă și situația socială, UE se află într-o perioadă de recesiune sau pe punctul de a intra în recesiune iar percepția generală este că situația economică a atins nivelul cel mai scăzut în ultimii trei ani.

„România este improbabil să intre în recesiune în acest an

Într-o postare recentă pe blogul său, Mark Mobius scrie că România a luat deja multe „medicamente amare” recomandate de FMI și, drept rezultat, pare bine poziționată pentru a avea parte de o creștere accelerată în următorii ani.

El crede că cele mai recente turbulențe politice din România sunt un exemplu despre cum „politica și luptele pentru putere pot impiedica progresul economic”, dar acum, după ce o parte din nesiguranța politică a fost înlăturată, consideră că România își poate continua drumul într-un mod productiv.

„Totuși, spre deosebire de alte zone ale Europei, este improbabil din punctul nostru de vedere ca România să intre în recesiune în acest an. Conform previziunilor FMI din august 2012, rata de creștere în 2012 a PIB-ul României este estimată la aproximativ 1% și se așteaptă îmbunătățirea ei la 3% in 2013”, comentează Mark Mobius.

Mobius vede pe lista lucrurilor pozitive în România rezervele de gaze naturale și petrol, potențialul firmelor de construcții, cele din industria energetică dar și piața de capital.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului