INVESTIȚII. Producătorii de vaccinuri, în atenția jucătorilor la bursă. Guvernele lumii antamează încă de pe acum soluții anti-COVID-19

INVESTIȚII. Producătorii de vaccinuri, în atenția jucătorilor la bursă. Guvernele lumii antamează încă de pe acum soluții anti-COVID-19
Cel mai vast test clinic pentru un potenţial vaccin anticoronavirus a început în SUA / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 09/07/2020, 13:06

În condițiile creșterii numărului de cazuri de îmbolnăviri de COVID-19, chiar dacă sezonul cald a sosit, iar autoritățile din anumite țări au în vedere noi măsuri restrictive, speranța piețelor se mută către un alt factor definitoriu, și anume către obținerea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2.

Mai pe scurt, pentru investitori, miza a revenit în sectorul farmaceutic. Practic, aceștia urmăresc cu deosebit interes modul în care evoluează cercetările legate de vaccinuri, se arată într-o analiză a XTB România.

Pe de altă parte, pe măsură ce vaccinurile împotriva coronavirusului intră în faza finală a testării, se dezvoltă o nouă competiție la nivelul guvernelor, pentru a încheia acorduri de furnizare a vaccinurilor, chiar înainte de publicarea informațiilor privind eficacitatea.

Potrivit experților, evaluarea progresului în privința dezvoltării unui vaccin nu este ușoară, în prezent numărul de produse în cercetare și viteza de lucru fiind fără precedent.

Specialiștii XTB spun însă că până la dezvoltarea unui vaccin care să aibă rezultate, este posibil ca o modalitate mai eficientă pe termen scurt să fie reprezentată de compușii bazați pe anticorpi.

Aceștia reprezintă și ei o prioritate pentru investitori și pot ajuta la imunizarea populației.

Investitorii la bursă urmăresc eficacitatea medicamentului

La data publicării materialului celor de la XTB, în faza a III-a de testare se află un produs al unei companii din China, respectiv un altul al asocierii Oxford-AstraZeneca.

În această etapă este testată eficacitatea medicamentului, după confirmarea siguranței formulei de către primele două etape.

„Speranțele au fost ridicate și pentru varianta firmei americane Moderna, testul la scară largă urmând să înceapă luna aceasta”.

„Informații recente (preluate de Bloomberg) arată însă că o amânare a debutului fazei III ar ascunde de fapt dificultăți mai serioase, o agenție guvernamentală arătându-se nu foarte încrezătoare în capacitatea tehnică și în resursele umane ale companiei de a duce la bun sfârșit un proiect atât de amplu.

„Amprenta speranțelor și dezamăgirilor asupra valorii sale de piață a fost majoră. De la 19.23 dolari americani în ianuarie, acțiunea a atins un vârf de 80 USD pe 18 mai, înainte de coborî cu aproape un sfert, până la puțin peste 61 de USD în sesiunea de marți.

„Impactul veștilor (pozitive sau nu) asupra cotațiilor emitenților din domeniu poate fi foarte mare chiar și în interiorul sesiunii (intra-day). Nu puține au fost sesiunile cu salturi de peste 10-15% atunci când au fost anunțate fie acceptarea finalizării cu succes a unei faze de testare, fie studii și rezultate preliminare favorabile. Este cazul unor titluri precum Moderna, Cansino sau Novavax.

„Marți, titlurile NVAX au sărit cu peste 31% în urma anunțului că a primit o finanțare de 1,6 miliarde USD din partea autorităților, cea mai mare tranșă de până acum din cadrul programului Warp Speed, care a mai dirijat fonduri și către Johnson and Johnson, Merck, AstraZeneca sau Moderna.

„Recent, Pfizer, care a anunțat că a obținut anticorpi în urma aplicării produsului dezvoltat împreună cu o companie germană (BioNTech), a primit votul investitorilor, deși, pentru un gigant din industria farmaceutic, impactul relativ al unui nou produs este mult mai restrâns prin comparație cu o firmă mică.

„Astfel, Pfizer a crescut cu aproximativ 4,5%, în timp ce BioNTech (având o capitalizare de aproximativ 12 ori mai mică) a crescut cu peste 17% în prima parte a ședinței, după anunț, cu toate că aproape tot câștigul a fost risipit în sesiunile următoare.

„Aflăm astfel de unde apare o diferență majoră de volatilitate între firmele mici, atractive în special pentru speculatori și cei cu apetit ridicat pentru risc, și numele mari ale domeniului farmaceutic, preferate de investitorii cu o toleranță mai redusă față de riscuri”, a explicat Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Răbdarea unora a fost generos recompensată

Potrivit analizei XTB, acțiunile Regeneron, o companie cu o valoare de piață de peste 60 miliarde USD, au crescut de la 373 dolari SUA la începutul anului, la peste 640 USD pe 7 iulie, ritmul fiind relativ susținut.

O tendință de creștere mai semnificativă a înregistrat Cansino, listată pe bursa din Hong Kong, cu o capitalizare echivalentă de aprox 6,5 miliarde USD (50,5 miliarde dolari Hong Kong – HKD). Vorbim de o majorare de la 59,85 dolari HKD, la 227 HKD miercuri, 8 iulie.

Titluri precum Gilead sau Fuji au rămas în urmă, bătând pasul lateral în ultima lună, sau chiar au intrat pe trend descendent, ca în cazul conglomeratului japonez, rezultatele produselor lor fiind prea restrânse pentru a aprinde apetitul investitorilor.

„Viitorul este, însă, unul mai puțin clar: deși nevoia de doze de vaccin va fi imensă, cu provocări logistice semnificative, avantajul «primului venit» în piețele financiare va însemna că atenția piețelor va fi ghidată în primul rând spre câștigătorul cursei, însemnând, cel puțin în primă fază, o diferență notabilă de performanță în defavoarea competitorilor săi”, a conchis Claudiu Cazacu.

Guvernele intră în competiție pentru a intra în posesia vaccinurilor anti-COVID-19

În ceea ce privește competiția la nivelul guvernelor, pentru a încheia acorduri de furnizare a vaccinurilor, chiar înainte de publicarea informațiilor privind eficacitatea, unul dintre cele mai relevante exemple este Executivul Marii Britanii.

Concret, după ce a semnat o înțelegere cu AstraZeneca și Universitatea Oxford pentru 100 de milioane de doze de vaccin, se apropie de o tranzacție de 500 de milioane de lire sterline cu GlaxoSmithKline și Sanofi pentru a cumpăra 60 de milioane de doze din produsul dezvoltat de aceștia, în cazul în care produsul se dovedește eficient.

„Aceste aspecte pot reprezenta niște atuuri pentru companii în procesul de alegere a acestora de către investitori. Pe de-o parte, oferă stabilitate și o siguranță privind un volum semnificativ al cererii de vaccinuri. Pe de altă parte, pot oferi detalii privind companiile a căror candidați sunt cei mai promițători sau legate de abilitatea de dezvoltare a produsului de către companie”.

„Guvernele aleg companiile după o analiză cuprinzătoare care este greu de crezut că poate fi realizată de investitorul obișnuit, având în vedere accesul diferit la informații, dar și abilitatea de interpretare și nivelul de expertiză net superior al guvernului.

„Un alt produs care a intrat în centrul atenției investitorilor sunt compușii bazați pe anticorpi, ce vizează administrarea către persoanele neinfectate care au intrat în contact cu subiecți depistați pozitiv. Una dintre companiile care s-au făcut remarcate în acest sector este Regeneron Pharmaceuticals, care a intrat în a treia fază a cercetărilor cu produsul său.

„Analiza este supusă pe un eșantion de 2.000 de subiecți, în parteneriat cu Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase. Având în vedere ritmul accelerat de răspândire a infecțiilor în SUA, până la dezvoltarea unui vaccin care să aibă rezultate, este posibil ca o modalitate mai eficientă pe termen scurt să fie reprezentată de astfel de compuși, care pot ajuta la imunizarea populației. Din acest motiv, companiile implicate în acest domeniu ar putea intra în centrul atenției”, atrage atenția, la rândul său, Radu Puiu, Analist în cadrul XTB România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția