EVOLUȚIE. Care sunt, de fapt, companiile farma ale căror randamente ale acțiunilor cresc în vreme de #coronacriza. Industria inovatoare în care merită să investești

EVOLUȚIE. Care sunt, de fapt, companiile farma ale căror randamente ale acțiunilor cresc în vreme de #coronacriza. Industria inovatoare în care merită să investești
Care sunt, de fapt, companiile farma ale căror randamente ale acțiunilor cresc în vreme de #coronacriza
Publicat: 11/05/2020, 12:33
Actualizat: 11/05/2020, 12:35

La nivelul companiilor din industria farma, pandemia de COVID-19 a dus la apariția unei curse contra cronometru pentru dezvoltarea de tratamente și de vaccinuri.

Jucătorii farma care vor reuși să producă tratamente eficiente pentru tratamentul COVID-19, ar putea primi un impuls semnificativ la nivelul pieței, susținspecialiștii celei de-a patra cea mai mare casă de brokeraj de FX și CFD-uri din lume și cea mai mare din Europa Centrală și de Est.

Cererea globală de vaccinuri și tratamente pentru coronavirus ar urma să reprezinte un plus major pentru rezultatele financiare ale companiilor, dar și ca imagine.

Mai exact, firmele din sectorul farma vor deveni mai atractive în ochii investitorilor datorită eficienței și performanțelor atinse de departamentele lor R&D (research&development sau cercetare&dezvoltare).

O companie care reușește să obține rezultate atât de bune într-un moment atât de delicat, oferă perspective optimiste și poate reprezenta o alegere potrivită de investiție și pe termen lung, susțin cei de la casa de brokeraj amintită mai sus.

În acest context, Moderna Inc (MRNA) este una dintre firmele cu un departament R&D bine pus la punct.

„Performanțele companiei se transpun și la nivelul pieței de capital, investitorii recunoscându-i potențialul”, afirmă Radu Puiu, Research Analyst în cadrul casei de brokeraj.

Firma de biotehnologie este unul dintre pionierii terapiilor bazate pe ARN mesager, aspect ce îi oferă un avantaj în fața altor contracandidați.

Medicina alopată versus biotehnologie în cursa finanțărilor companiilor farma

Conform spuselor lui Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, în contextul crizei actuale, cursa pentru găsirea unui tratament sau pentru dezvoltarea unui vaccin este intensă, iar resursele puse la dispoziția echipelor de cercetare-dezvoltare sunt foarte ridicate.

„O serie de companii majore lucrează deja la diferite variante de tratament, însă Remdesivir al companiei Gilead se află în poziția fruntașă, fiind deja autorizat de FDA (SUA) ca tratament de urgență”.

„Cu toate acestea, chiar cercetătorul principal al studiului realizat de National Institutes of Health (Neera Ahuja) a afirmat că medicamentul nu este un panaceu: «Nu știm dacă este cel mai bun tratament. (…) Încă trebuie să mai căutăm cel mai eficient medicament».

„Acțiunile Gilead, deși pe plus de peste 21% anul acesta, au fluctuat puternic, fără a marca creșteri sustenabile de două cifre în perioada de după anunțul de autorizare a tratamentului”, spune reprezentantul casei de brokeraj.

Rezultatele unui studiu, așteptate cu sufletul la gură

Pe 14 mai se așteaptă rezultatele studiului internațional Discovery, realizat pe 3.200 de pacienți, și care include cinci variante testate, între care Remdesivir (produs de Gilead), Lopinavir și Ritonavir (AbbVie).

În combinație, această ultimă variantă este administrată cu sau fără interferon beta 1a și hidroxiclorochină.

„Momentul va fi esențial pentru a înțelege eficiența relativă a unor forme diferite de tratament și pentru a decide eventuala autorizare ulterioară a altor produse”.

„În paralel, Favipiravir, un produs al Fujifilm, este trimis din Japonia în 43 de țări pentru a fi testat pe pacienții cu simptome ușoare sau moderate.

„În SUA, medicamentul este deja în faza a II-a de testare.

„În mod normal, ar fi necesară și o fază III înainte de autorizare, dar aprobarea foarte rapidă a produsului Remdesivir poate însemna că FDA ar putea oferi un răspuns mai rapid, în condiții de urgență. Totul depinde, însă, de rezultatul studiilor.

„De reținut, totuși, că toate companiile menționate au deja capitalizarea bursieră de ordinul zecilor de miliarde de dolari (echivalent în JPY pentru Fujifilm) sau peste 100 de miliarde de USD în cazul Gilead și AbbVie, cu portofolii importante și uneori diversificate de produse.

„Investitorii orientați pe termen mediu sau lung ar trebui să evalueze cu atenție impactul adițional al unor eventuale venituri suplimentare, atât pentru vânzări, cât și pentru profit, în raport cu dimensiunea anterioară a acestor indicatori, dincolo de posibilul efect pozitiv pe termen scurt al unor potențiale vești favorabile, deseori de natură emoțională”, a adăugat Claudiu Cazacu.

Parteneriate pentru banii investitorilor

În contextul actual, fondurile puse la dispoziția companiilor pentru activitatea de R&D (cercetare și dezvoltare) sunt remarcabile și pot reprezenta un factor definitoriu pentru modul în care compania va evolua în viitor, susțin analiștii XTB.

Potrivit precizărilor acestora, apar tot mai multe inițiative de parteneriate pentru a încerca să dezvolte tratamentul „câștigător”.

Un prim exemplu dat de reprezentanții casei de brokeraj este cel al grupului farmaceutic britanic GlaxoSmithKline.

Acesta a anunțat de ceva vreme că va colabora cu firma franceză Sanofi pentru a dezvolta un vaccin.

Produsul este așteptat să înceapă perioada de testare în a doua jumătate a anului în curs.

Dacă va primi aprobarea, acesta ar putea fi disponibil în a doua jumătate a anului 2021.

Totuși, există candidați care se află în etape mai avansate. Astfel, compania germană de biotehnologie BioNTech și gigantul american Pfizer au primit aprobarea autorităților de reglementare din țările lor pentru a începe testele clinice de fază I și II pentru patru potențiale vaccinuri.

Aceștia ar fi primii candidați de vaccin care primesc undă verde de testare în Germania.

Biotehnologia atrage cei mai mulți bani, prin parteneriate gen Moderna și Lonza

Conform documentării XTB, o altă companie care se remarcă în această perioadă este Moderna Inc (MRNA).

Firma de biotehnologie este unul dintre pionierii terapiilor bazate pe ARN mesager, aspect ce îi oferă un avantaj în fața altor contracandidați.

În acest moment, vaccinul său pare a fi cel mai avansat produs bazat pe ARNm și se află în prima fază a testelor clinice în SUA, în așteptarea rezultatelor.

„Deși se poate argumenta că interesul actual din sectorul farmaceutic nu este sustenabil, fiind doar o apreciere de moment, există o serie de companii care par să se diferențieze de grup, iar Moderna se numără printre ele.

„Acțiunea deține primul loc la nivelul sectorului medical în ceea ce privește Ratingul Zacks, un model ce subliniază companiile a căror performanță ar putea fi superioară pieței în următoarea perioadă (1 – 3 luni).

„De la începutul anului, acțiunea a înregistrat un randament de aproximativ 160%, în timp ce sectorul medical a marcat un randament negativ de -4,48%.

„Situația este asemănătoare și atunci când vine vorba de un grup mai specific, industria biomedicală și genetică, care a avansat cu doar 1,91% de la începutul anului.

„Perspectiva de management pare a fi corectă, compania anunțând un parteneriat pe 10 ani cu Lonza care i-ar putea permite să producă 1 miliard de doze de vaccin pe an.

„Acțiunile defensive, precum cele din sectorul medical, tind să evolueze bine în perioade de recesiune, cererea pentru produse medicale fiind stabilă.

„Mai mult, compania a anunțat câștigarea unui premiu de până la 483 de milioane de dolari din partea Autorității pentru Cercetare și Dezvoltare Avansată Biomedicală din SUA pentru finanțarea procesului de primire a licenței din partea Food and Drug Administration.

„În acest context, Moderna rămâne o companie ce merită urmărită, performanțele sale solide de până acum fiind posibil să continue datorită avantajelor competitive”, a conchis Radu Puiu, Research Analyst în cadrul casei de brokeraj.

Trei faze de cercetare

Potrivit cercetării XTB transmisă Gândul.ro, de obicei, perioada de dezvoltare a unui vaccin este de 12 – 15 ani. Însă, mai spun cei de la casa de brokeraj, la nivel oficial se vehiculează o durată de doar un an, un an și jumătate.

Estimările vin în urma experienței acumulate deja de companiile farmaceutice care dezvoltă astfel de vaccinuri, în lupta cu virusuri similare precum MERS sau SARS.

Înainte ca un vaccin să fie autorizat și adus pe piață, acesta trece printr-un proces lung și complex de cercetare, urmat de mulți ani de testare pentru a respecta cerințele de reglementare stricte.

În cazul vaccinurilor, studiile clinice au loc în trei faze de cercetare.

În prima fază (faza I) se dorește determinarea dozajului, urmărirea siguranței, dar și posibilele reacții, testele fiind realizate pe un eșantion mic (20 – 50 de persoane).

În faza II sunt amănunțite analizele legate de dozajul optim și de siguranța administrării vaccinului, fiind utilizat un eșantion mai mare (100 – 300 de persoane).

În ultima fază (faza III) se urmărește reacția vaccinului la scară largă, în special dacă este administrat concomitent cu alte tratamente. Eșantionul vizat este între 3.000 și 50.000 de voluntari.

Avertisment

„Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde bani”.

„Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii.

„XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.

„Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate”, precizează cei de la XTB.

Sursă foto: Shutterstock/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Schimbare în CODUL RUTIER din România. Când au voie șoferii să facă DEPĂȘIRI pe drumurile...
Suveranistul Luis Lazarus, candidatul lui Șoșoacă, ia bani grei de la o multinațională
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?