Iohannis: Codul Fiscal, modificat de mai multe ori decât zile ale anului trecut. O performanță rarisimă / Președintele, mesaj pentru primari: Rămâi trăsnit ce preocupări au unii

Iohannis: Codul Fiscal, modificat de mai multe ori decât zile ale anului trecut. O performanță rarisimă / Președintele, mesaj pentru primari: Rămâi trăsnit ce preocupări au unii
Publicat: 12/06/2019, 12:25

Iohannis, mesaj pentru primari: Rămâi trăsnit ce preocupări au unii. Noi nu avem infrastructură

„Vedeți cei care care locuiți în București sau în jur că deja o navetă de câțiva km devine un calvar pentru că infrastructura nu face față. Dacă vorbim de infrastructură, nu trebuie să ne gândim doar la autostrăzi, dar e transportul rutier, pe carle ferată, cel public, total deficitar”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a criticat activitatea unor primari în acest sens.

„Dacă ne uităm la peocupările guvernanților și edililor, rămâi trăsnit. Se ocupă de cu totul altceva decât e nevoie pentru a face România mai funcțională. Această decorelare între nevoia românilor și mediul de afaceri si preocupărie politicienilor trebuie corectată. Această corecție se numește alegeri”, a mai spus președintele.

Șeful statului a declarat că ar fi nevoie de un pact pe infrastructură, deși nu încurajează semnarea de pacturi doar pentru ca ele să fie făcute.

„După pactul semnat pe apărarea, în politică s-a ajuns la pactomanie.Prea multe înțelegeri au fost proforme. Doar că în practică mai urma ceva…implementarea, care nu s-a făcut. Să nu mai menționăm situațiile în care ați semnat diferite înțelegeri care ulterior au fost ignorate”.

Iohannis: Avem cea mai ridicată inflațe din Uniunea Europeană. Solicit Guvermului să ia măsuri

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că mediul de afaceri a fost bulversat de măsurile hazardate ale guvernanților, precum „celebra OUG 114”, care, potrivit șefului statului, a arătat calitatea deplorabilă a Executivului.Șeful statului a subliniat că România are cea mai mare rată a inflației din UE.

„Partidul de de guvernământ a neglijat total investițiile în favoarea unei politici a efectelor pe termen scurt, ceea ce ne va costa pe toți în viitor. În ultima perioadă, mediul de afaceri a fost bulversat prin măsuri hazardate și intempestive prin accidente de decizie precum renumita OUG 114, care arată calitatea deplorabilă a guvernării actuale. Investitorii și angajatorii privați resimt acut nevoia României de modernizare și dezvoltare a infrastructurii. Nu mă refer doar la autostrăzi, ci la tot ce înseamnă un standard de viață modern pentru cetățeni, spitale, școli, căi ferate, aeroporturi, infrastructrură energetică și de utilități publice, infrastructură digitală și de formare în privința industriilor viitorului, chestiune mult discutată și, în principiu, total neglijată”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a reiterat criticile aduse guvernării pentru încercarea de a subordona istemul judiciar.

„În schimb, guvernele care s-au perindat în ultimii ani au avut o singură mare grijă, să lupte cu justiția și să și-o subordoneze. Și pentru a-și rezolva această problemă, au sacrificat pur și simpu dezvoltarea României pe termen lung. Cea mai elocventă dovadă, care demonstrează indiferența față de nevoile reale ale românilor, este neglijarea investițiilor din fondurile europene, care sunt la dispoziția noastră. Este adevărat, beneficiem de rate record, de creștere economică, dar aș spune că aceasta este creșterea care amăgește. La nivelul economiei, se resimte acumularea de deficite și dezechilibre, indiferent că ne referim la piața muncii, la buget, la deficitul comercial sau deficitul contului curent. De exemplu, deficitul comercial și cel de cont curent plasează România pe contrasensul evoluțiilor regionale, de vreme ce țărle din regiune înregistrează excedente”, a completat președintele.

Klaus Iohannis a arătat că românii simt efectele volatilității și ale incertitudinii în cursul de schimb și în creșterea prețurilor, având în vedere că România a ajuns la cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană.

„În plus, apetitul tot mai crescut al Guvernului pentru împrumuturi ne-a condus la cel mai ridicat cost al finanțării guvernamentale din întreaga Uniune Europeană. Politica bazată pe împrumuturi pe termen lung pentru a finanța cheltuieli curente nu face altceva decât să transfere în viitor nota de plată a unei guvernări dezastruoase. Vă amintiți faptul că am retrimis bugetul spre reexaminare în Parlament. Iată că, între timp, vulnerabilitățile se adâncesc – vedeți, de exemplu, situația bugetară la nivelul administrațiilor publice, care încep să explice cum stau problemele. Solicit Guvernului să ia măsuri de consolidare rapidă a finanțelor publice și a colectării veniturilor bugetare”, a conchis șeful statului.

Știrea inițială. „România are nevoie mai mult ca oricând să revină la realism și la dialog fundamentat, la echilibru și responsabilitate în privința deciziilor. În afaceri, ca și în politică, promisiunile trebuie să fie urmate de rezultate. Am văzut celebrul program de guvernare al PSD, unde pe hârtie apar sute de kilometri de autostradă, investiții, dar în fapt au rămas doar promisiuni”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în cadrul ședinței plenare a Coaliției pentru Dezvoltarea României.

Șeful statului a reproșat că Guvernul a modificat de sute de ori legislația fiscală, îngreunând astfel lucrurile pentru oamenii de afaceri.

„Nu există în acel program de guvernare vreo referire la sutele de modificări din legislația fiscală, care, putem spune elegant, că au afectat economia sau care au dat peste cap planurile de afaceri. Și dacă vorbim de sutele de modificări nu este o chestiunie simbolică. Codul Fiscal a fost modificat de mai multe ori decât zile ale anului trecut, ceea ce este o contraperformanță rarisimă și sunt convins că ați avut mult de lucru să rămâneți updated”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

Foto: Mediafax Foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase