Isărescu: Am înnebunit populația, nu ne mai crede, iar o frecăm. VIDEO

Isărescu: Am înnebunit populația, nu ne mai crede, iar o frecăm. VIDEO
Publicat: 03/09/2013, 15:52
Actualizat: 22/03/2019, 06:04

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, afirmă că românii s-au plictisit de politicile structurale, deși acestea sunt cele care aduc creștere economică, spunând: „Am înnebunit populația, nu ne mai crede, iar o frecăm”, scrie Mediafax.

Guvernatorul BNR a spus că o creștere economică pe termen lung poate fi generată în primul rând de politicile structurale, care nu sunt însă făcute și care plictisesc și obosesc.

El a dat exemplu în acest sens Germania, care a făcut reformă structurală și a avut creștere economică.

Discursul susținut de guvernatorul Mugur Isărescu la Constanța (declarațiile privind importanța reformelor structurale pot fi urmărite începând cu minutul 50)

„Uitați cine poate să creeze pe termen lung creștere economică – în primul rând politicile structurale, exact cele pe care nu le facem și ne mai și plictisim. Până și noi la Banca Națională… bai, iar o iau ăștia cu politica structurală, aoleu! Se plimbă așa pe la ureche, iar politică structurală?! Iar vine Fondul și ne zice faceți politici structurale, iar vine Uniunea Europeană, faceți politici structurale. Suntem plictisiți toți, suntem obosiți, de fapt, de politici structurale și de reforme structurale, suntem obosiți. (…) Cine a făcut reformă structurală a avut creștere economică. Germania a avut. Știți că în Germania 20 de ani, într-adevăr au trebuit să plătească factura extraordinară a stimulării landurilor de est, dar 20 de ani nu a crescut salariul real și acum se ceartă cu grecii. În schimb, de când a intrat în zona euro – să nu mă pârâți, prietenii mei sunt greci, în Grecia salariul s-a dublat real. Care are dreptate? Sunt nemții niște teutoni? Or fi, dar uite! Faci reforme structurale, beneficiezi de creștere economică. Uitați ce pot să facă politicile structurale, cele care ne obosesc și pe noi. Noi în cadrul Consiliului de Administrație, când facem – apropo de comunicate – zic măi, nu mai treceți aia cu reformele structurale, că am înnebunit populația, nu ne mai crede, iar o frecăm”, a afirmat Mugur Isărescu, luni seară, la Universitatea Maritimă din Constanța, la deschiderea lucrărilor proiectului „Academica BNR” 2013.

Guvernatorul BNR a menționat că politicile economice pot să influențeze creșterea economică pe termen scurt, însă de multe ori trebuie să o tempereze, astfel încât ciclul economic să nu „se prăbușească prea mult când vine jos”.

„Pe termen scurt, politicile economice pot să influențeze creșterea economică, dar nu neapărat în sensul creșterii, de multe ori trebuie să tempereze creșterea economică pentru ca atunci când ciclul economic vine jos să nu se prăbușească prea mult. Și să avem cam așa: 5 la sută trebuia să avem în 2006, 2007, 2008, 2 la sută, nu minus 5 la sută sau 6 la sută în 2009, 2 la sută, și poate că era mai bine. La ciclul următor, când noi nu o să mai fim la Banca Centrală, o să fie alții, probabil că se va învăța, necazul este că nicio generație nu învață de la cea precedentă”, a spus Isărescu.

Isărescu a precizat că atunci când cineva spunea că „economia duduie”, el a avertizat: „Atenție să nu bubuie!”.

Guvernatorul BNR a menționat că o altă problemă este că ciclul economic nu se suprapune cu cel politic și că dacă există o creștere economică într-o perioadă preelectorală, atunci politicienii trebuie să ofere ceva populației.

„Foarte greu se suprapune ciclul acesta economic și financiar cu ciclul politic. Că dacă într-o perioadă preelectorală ai deja creștere economică 5 la sută, omul politic trebuie să dea ceva. Eu am fost acolo, nu-i critic: dacă nu le dai, te fluieră lumea, ăsta este adevărul. În politică, dacă dai, e așa și așa, dacă nu dai te fluieră, iar dacă iei, mai bine pleci definitiv, e sinucidere curată. Și atunci, pentru că ciclul politic, cu ciclul financiar și economic nu se suprapun, ies lucruri pe care după aia le judeci «ce bine era dacă nu făceam». (…) Eroarea a pornit când s-a apăsat pe accelerație, nu când s-a apăsat pe frână. Când s-a apăsat pe frână ne-am speriat. Așa se intră în derapaj, apeși prea tare, nu pentru că ai apăsat pe frână, ci pentru că anterior ai apăsat prea mult pe accelerație”, a mai spus Isărescu.

Banca Națională a României organizează, în perioada 2-6 septembrie, la Constanța, a doua etapă a proiectului educațional „Academica BNR” 2013.

Discuțiile se vor axa pe teme privind rolul instituțiilor de învățâmânt și al băncii centrale în sporirea nivelului de educație financiară a publicului, problematica financiar-bancară europeană, procesul de convergență cu Uniunea Europeană, dezvoltarea activității economice și a sectorului bancar în general.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?