Isărescu: Am înnebunit populația, nu ne mai crede, iar o frecăm. VIDEO

Redactor:
Cosmin Vaideanu
Isărescu: Am înnebunit populația, nu ne mai crede, iar o frecăm. VIDEO
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, afirmă că românii s-au plictisit de politicile structurale, deși acestea sunt cele care aduc creștere economică, spunând: "Am înnebunit populația, nu ne mai crede, iar o frecăm".

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, afirmă că românii s-au plictisit de politicile structurale, deși acestea sunt cele care aduc creștere economică, spunând: „Am înnebunit populația, nu ne mai crede, iar o frecăm”, scrie Mediafax.

Guvernatorul BNR a spus că o creștere economică pe termen lung poate fi generată în primul rând de politicile structurale, care nu sunt însă făcute și care plictisesc și obosesc.

El a dat exemplu în acest sens Germania, care a făcut reformă structurală și a avut creștere economică.

Discursul susținut de guvernatorul Mugur Isărescu la Constanța (declarațiile privind importanța reformelor structurale pot fi urmărite începând cu minutul 50)

„Uitați cine poate să creeze pe termen lung creștere economică – în primul rând politicile structurale, exact cele pe care nu le facem și ne mai și plictisim. Până și noi la Banca Națională… bai, iar o iau ăștia cu politica structurală, aoleu! Se plimbă așa pe la ureche, iar politică structurală?! Iar vine Fondul și ne zice faceți politici structurale, iar vine Uniunea Europeană, faceți politici structurale. Suntem plictisiți toți, suntem obosiți, de fapt, de politici structurale și de reforme structurale, suntem obosiți. (…) Cine a făcut reformă structurală a avut creștere economică. Germania a avut. Știți că în Germania 20 de ani, într-adevăr au trebuit să plătească factura extraordinară a stimulării landurilor de est, dar 20 de ani nu a crescut salariul real și acum se ceartă cu grecii. În schimb, de când a intrat în zona euro – să nu mă pârâți, prietenii mei sunt greci, în Grecia salariul s-a dublat real. Care are dreptate? Sunt nemții niște teutoni? Or fi, dar uite! Faci reforme structurale, beneficiezi de creștere economică. Uitați ce pot să facă politicile structurale, cele care ne obosesc și pe noi. Noi în cadrul Consiliului de Administrație, când facem – apropo de comunicate – zic măi, nu mai treceți aia cu reformele structurale, că am înnebunit populația, nu ne mai crede, iar o frecăm”, a afirmat Mugur Isărescu, luni seară, la Universitatea Maritimă din Constanța, la deschiderea lucrărilor proiectului „Academica BNR” 2013.

Guvernatorul BNR a menționat că politicile economice pot să influențeze creșterea economică pe termen scurt, însă de multe ori trebuie să o tempereze, astfel încât ciclul economic să nu „se prăbușească prea mult când vine jos”.

„Pe termen scurt, politicile economice pot să influențeze creșterea economică, dar nu neapărat în sensul creșterii, de multe ori trebuie să tempereze creșterea economică pentru ca atunci când ciclul economic vine jos să nu se prăbușească prea mult. Și să avem cam așa: 5 la sută trebuia să avem în 2006, 2007, 2008, 2 la sută, nu minus 5 la sută sau 6 la sută în 2009, 2 la sută, și poate că era mai bine. La ciclul următor, când noi nu o să mai fim la Banca Centrală, o să fie alții, probabil că se va învăța, necazul este că nicio generație nu învață de la cea precedentă”, a spus Isărescu.

Isărescu a precizat că atunci când cineva spunea că „economia duduie”, el a avertizat: „Atenție să nu bubuie!”.

Guvernatorul BNR a menționat că o altă problemă este că ciclul economic nu se suprapune cu cel politic și că dacă există o creștere economică într-o perioadă preelectorală, atunci politicienii trebuie să ofere ceva populației.

„Foarte greu se suprapune ciclul acesta economic și financiar cu ciclul politic. Că dacă într-o perioadă preelectorală ai deja creștere economică 5 la sută, omul politic trebuie să dea ceva. Eu am fost acolo, nu-i critic: dacă nu le dai, te fluieră lumea, ăsta este adevărul. În politică, dacă dai, e așa și așa, dacă nu dai te fluieră, iar dacă iei, mai bine pleci definitiv, e sinucidere curată. Și atunci, pentru că ciclul politic, cu ciclul financiar și economic nu se suprapun, ies lucruri pe care după aia le judeci «ce bine era dacă nu făceam». (…) Eroarea a pornit când s-a apăsat pe accelerație, nu când s-a apăsat pe frână. Când s-a apăsat pe frână ne-am speriat. Așa se intră în derapaj, apeși prea tare, nu pentru că ai apăsat pe frână, ci pentru că anterior ai apăsat prea mult pe accelerație”, a mai spus Isărescu.

Banca Națională a României organizează, în perioada 2-6 septembrie, la Constanța, a doua etapă a proiectului educațional „Academica BNR” 2013.

Discuțiile se vor axa pe teme privind rolul instituțiilor de învățâmânt și al băncii centrale în sporirea nivelului de educație financiară a publicului, problematica financiar-bancară europeană, procesul de convergență cu Uniunea Europeană, dezvoltarea activității economice și a sectorului bancar în general.

VIDEO | Oare iubitul ei ştie? :) Ce făcea tânăra din imagine în timpul meciului...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
A ieșit scandal pentru că Halep s-a vaccinat cu Pfizer! S-a aflat motivul pentru care,...
Diana Șoșoacă, un nou gest INCREDIBIL! Cui cere AJUTORUL avocata din Iaşi
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Boala care te face de nouă ori mai predispus la deces din cauza infecției cu...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
La ecografia din a 34-a saptamana de sarcina a aparut ceva langa capul copilului. Cand...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Ce se întâmplă în India de când Ivermectina e folosită anti-covid-19. Dr. Adina Alberts a...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Vestea ȘOC a momentului în România: A MURIT... Nu a mai putut fi salvat!
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Ce fac bogaţii planetei ca să îşi asigure imunitatea în vremea pandemiei
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide