Isărescu: Băncile trebuie să recâștige încrederea clienților, dar nu sunt nici societăți de caritate. Dau credite ca să obțină banii înapoi

Isărescu: Băncile trebuie să recâștige încrederea clienților, dar nu sunt nici societăți de caritate. Dau credite ca să obțină banii înapoi
Publicat: 22/05/2017, 13:35

Guvernatorul BNR a declarat luni, în cadrul Forumului Pieței Financiare, organizat de Asociația Română a Băncilor, eveniment la care a participat și primul ministru, Sorin Grindeanu, că situația macroeconomică a țării este printre cele mai bune din ultimii 27 de ani, dar că există riscuri mai mari.

„Cum am putea să caracterizăm situația economico-financiară a României? Nu am văzut niciodată, în 27 de ani, o situație macroeconomică mai bună, dar nici riscuri mai mari. Nu este o contradicție, nu este un conflict. Riscul unei căderi este mai mare și efectele sunt mai mari, atunci când ajungi acolo sus. Trebuie să ne asumăm riscuri cu o prudență mai mare. Sunt riscuri mai mari, pe care trebuie să vă luați inima în dinți și să le administrați mai bine. Situația financiară a băncilor s-a întărit. Se poate vorbi de un restart al creditării”, a transmis guvernatorul BNR.

Isărescu a explicat și că, după o criză financiară reluarea creditării nu se face prima, iar creșterea nu se face pe creditare. În același timp, trebuie văzut în ce situație se află sistemul financiar-bancar, pentru că băncile au nevoie să fie credibile în fața clienților:„Și chiar dacă vă supărați trebuie să vă recâștigați credibilitatea care s-a erodat în ultimii ani. Depășirea crizei din România s-a făcut fără ca vreo bancă să apeleze la ajutoare fiscale. În România numai acționarii au majorat capitalul. În prezent, solvabilitatea băncilor este foarte mare, circa 18%. Economisirile din România sunt mai mari decât creditele date de bănci, în România. Aveți exces de lichiditate și stabilitatea cursului. Mare lucru! Dobânzile sunt scăzute. Nu se mai poate spune că avem un credit scump și cu toate acestea creditul nu zburdă. Înseamnă că alți factori îi împiedică”, a adăugat acesta.

În acest moment în România există o problemă la creditul în valută, iar marile companii se împrumută mai ales din străinătate, mai ales că în economie sunt două cifre principale care acum se bat cap în cap: o datorie privată foarte mare și creditul neguvernamental foarte mic. În aceste condiții, băncile nu trebuie să se „așeze pe o ureche”, pentru că băncile sunt responsabile și pentru educația financiară a cetățenilor, începând cu bancherii și cu oamenii de la ghișeu, care trebuie să cultive clientul.

„Dacă nu aveți profitabilitate, normele UE vă cer să întăriți capitalul. Numai din plăți și schimburi valutare nu aveți cum să faceți profit. Trebuie să dați credite! Trebuie să dați credite mai multe și în condiții de prudență. Adică trebuie să vă cultivați clienții. Să nu-i mângăiați pe creștet, dar nici să nu le întoarceți spatele. Mulți clienți nu sunt bancabili. Fiindcă legea societăților comerciale a rămas la nivelul anului 1991. Direcția este clară- trebuie să mergem către IMM, dar acestea sunt slab capitalizate. Este o capcană. Regulile fiscale trebuie să fie mult mai clare”, a continuat guvernatorul BNR.

Isărescu i s-a adresat și premierului Grindeanu, susținând că e nevoie de un cadru legal clar pentru activitatea bancară întrebând cine se ocupă de protecția cumpărătorului de servicii financiar-bancare, pentru că, din cauza faptului că rolul instituțiilor financiare nu este bine înțeles se ajunge la ideea că băncile sunt imorale: „Băncile nu sunt societăți de caritate. Ele dau credite ca să obțină banii înapoi. Cum să duci banii de la deponenți către creditare? Europa se îndreaptă către modelul anglo-saxon: scăderea rolului băncilor și creșterea rolului piețelor de capital”, încheiat Mugur Isărescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația