ISĂRESCU: Nu am inclus PESTA PORCINĂ în calculele de INFLAȚIE. Avem oameni care se plimbă prin piețe, prețurile sunt REZONABILE

Redactor:
Dan Straut
ISĂRESCU: Nu am inclus PESTA PORCINĂ în calculele de INFLAȚIE. Avem oameni care se plimbă prin piețe, prețurile sunt REZONABILE
Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că pesta porcină africană nu a fost inclusă în calculele prognozei de inflație, dar importurile masive de carne înregistrate după declanșarea acestei crize sunt „o realitate".

„Pesta porcină nu am inclus-o în calculele noastre. S-au importat însă cantități mari de carne în această perioadă, ceea ce este o realitate”, a spus Mugur Isărescu, după conferința de prezentare a noului Raport asupra inflației.

„Avem oameni care se plimbă prin piețe și se uită la prețuri; considerăm că prețurile la alimente sunt rezonabile și vă asigurăm că inflația tinde în jos”, a mai spus guvernatorul.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit ușor în jos proiecția de inflație, de la 3,6% la 3,5%, pentru sfârșitul anului 2018. Potrivit prognozelor băncii centrale, inflația se va menține, în următorii doi ani, în intervalul 1,5%-3,5% din jurul țintei de 2% „dacă nu vor fi șocuri exogene”, a precizat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a artas atenția asupra costurilor cu energia și cu forța de muncă, factori care ar putea determina companiile să recurgă la majorări de prețuri. De asemenea, și așteptările create în spațiul public „după repetarea cifrei de 5% câteva luni la rând pe burtierele televiziunilor creează presiuni inflaționiste„, a mai spus șeful băncii centrale.

Inchide