Lazea, economist-șef BNR: Fiscul și băncile ar trebui să aibă o „listă albă” cu cei care s-au dovedit bun platnici

Lazea, economist-șef BNR: Fiscul și băncile ar trebui să aibă o listă albă cu cei care s-au dovedit bun platnici
Publicat: 14/05/2013, 10:09
Actualizat: 21/03/2019, 05:42

Companiile care își plătesc la timp datoriile față de furnizori, față de bugetele statului sau față de bănci ar trebui să figureze pe o „listă albă” în care să fie înscriși cei care au dat dovadă de etică în afaceri, este de părere Valentin Lazea, economist-șef al Băncii Naționale a României (BNR)

„Cred că nu este niciodată târziu să discutăm despre etica în afaceri și aș dori să discut despre conceptul de etică văzută prin prisma reputației. În România există multe companii care deși au posibilitatea să-și achite datoriile, nu o fac”, a arătat Lazea.

Această atitudine „știrbește reputația” respectivelor companii, în condițiile în care în toate economiile dezvoltate din vest această încredere este cheia eticii în afaceri, a subliniat economistul-șef al BNR.

„Ce ar fi dacă toate instituțiile acestea ar avea și liste albe cu cei care își achită datoriile la timp. Băncile să aibă o listă albă cu întreprinderile care și-au plătit ratele. Ministerul Finanțelor să aibă pe site o listă cu contribuabilii care și-au plătit taxele la timp. A fi corect aduce și beneficii. Trebuie ca reputația să o încurajeze toate aceste instituții”, a declarat Lazea în cadrul unei conferințe pe tema contribuției IMM-urilor la economia românească.

Sugestia economistului-șef al Băncii Naționale a fost bine primită de Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri și turism.

„În criză este ales cel care are o reputație bună. Riscul este mult mai mare dacă îți alegi un partener de afaceri care nu a lucrat etic”, a declarat Grapini în cadrul dezbaterilor, precizând că ideea ar urma să fie analizată la minsiter

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase