LEUL A AJUNS LA UN MINIM ISTORIC. Dealer: Investitorii se tem că în România s-ar putea repeta scenariul din Ungaria. Șeful Finanțelor: Leul cade din cauze externe

LEUL A AJUNS LA UN MINIM ISTORIC. Dealer: Investitorii se tem că în România s-ar putea repeta scenariul din Ungaria. Șeful Finanțelor: Leul cade din cauze externe
Publicat: 04/07/2012, 15:01
Actualizat: 04/07/2012, 18:04

Cursul de referință a urcat la 4,4715 lei/euro și a atins un nou maxim istoric, într-o piață în care BNR a intervenit indirect, prin vânzări de euro, pentru a încetini deprecierea leului, cauzată de ordine de cumpărare plasate de jucători străini pe fondul tensiunilor politice din România, scrie Mediafax.

Evenimentele politice de marți când coaliția aflată a guvernare i-a demis pe președinții ambelor camere din Parlament precum și pe Avocatul Poporului au fost catalogate de analiștii Erste Group, prezentă în românia prin BCR, cea mai mare bancă locală după active, drept „acțiuni fără precedent, la limita legii”.

Florin Georgescu, ministru de Finanțe și fost prim-viceguvernator, a declarat miercuri că evoluția cursului leu/euro nu este o consecință a situației economice sau politice interne ci a „factorilor conjuncturali externi”.

„Din punct de vedere economic am realizat toți parametrii privind defitul bugetar și cheltuielile publice”, a subliniat Georgescu.

Șerbănescu: Cu o devalorizare de 10% bugetul se face perfect, fără nicio problemă și în aplauzele FMI

Deprecierea leului în raport cu euro este o revenire la normalitate, moneda națională fiind supraevaluată, susține Ilie Șerbănescu, analist economic și fost ministru al Reformei în cabinetul Ciorbea.

„După părerea mea ceea ce se întâmplă este o chestiune de normalitate care trebuia să se întâmple de acum trei ani. De trei ani leul este supraevaluat din cauza comenzii externe care a fost și care acum nu mai este”, a declarat Șerbănescu pentru gândul.

În opinia sa, în urmă cu trei ani, România a fost nevoită să „arunce ajustarea asupra politicii fiscal-bugetare”, fără a se folosi de curs. „România nu avea să devalorizeze moneda pentru a lupta. Dacă ar fi făcut asta ar fi plătit toți, inclusiv cei care creaseră această situație. Ajustările erau obligatorii, așa că au plătit pensionarii, salariații și contribuabilii pentru a salva niște bănci”, a explicat Șerbănescu.

În prezent însă, când statul va fi nevoit să returneze banii împrumutați de la FMI și când „valul de austeritate” îndreptat împotriva bugetarilor nu mai există, singura sursă de ajustare va fi devalorizarea monedei naționale, crede analistul.

„Cu o devalorizare de 10% bugetul se face perfect, fără nicio problemă și în aplauzele FMI”, a mai adăugat Șerbănescu pentru gândul.

De la începutul anului și până în prezent, leul s-a depreciat cu 3,3% în raport cu euro. De la investirea guvernului Ponta, respectiv de la începutul lunii mai, declinului monedei naționale în raport cu moneda unică europeană a fost de 1,4%.

Dealer valutar: Investitorii speculează că vom ajunge în situația Ungariei

Dealerii valutari susțin că investitorii preconizează pentru România un scenariu similar celui din Ungaria, unde deciziile politice ale premierului Victor Orban au dus la întreruperea acordului cu Fondul Monetar Internațional (FMI), la deprecierea forintului și, într-un final, la instabilitate economică.

„Reuters și Bloomberg au avut articole destul de bine documentate pe scandalurile politice din România, iar traderii se gândesc că se va repeta situația din Ungaria. Au impresia că se repetă scenariul de acolo când a venit la guvernare Victor Orban și într-un final s-a renunțat la acordul cu FMI”, a explicat pentru gândul un dealer local care a preferat să nu fie citat cu numele și funcția. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declarații presei pentru că sunt direct implicați în piața valutară și ar putea obține beneficii de pe urma lor.

„În ședința de astăzi (miercuri n.r.) schimburile valutare s-au făcut în spiritul acestui scenariu”, ne-a declarat dealerul valutar.

Temperarea creșterilor a fost determinată de intervenția indirectă a BNR, care a vândut euro prin intermediul unor bănci locale. „BNR a avut o intervenție indirectă, au intervenit peste medie, însă nu masiv ca atunci când a căzut Guvernul”, ne-a mai precizat dealerul.

SE ÎNTÂMPLĂ ACUM: USL a demarat procedura de SUSPENDARE A LUI TRAIAN BĂSESCU. AICI AICI MOTIVELE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii