Locul din România unde americanii au făcut cea mai profitabilă afacere. Aici inginerii sunt plătiți cu 4.000 de euro pe lună

Locul din România unde americanii au făcut cea mai profitabilă afacere. Aici inginerii sunt plătiți cu 4.000 de euro pe lună

În ultimii 10 ani, peste 50 de mari companii și-au deschis birouri în România, printre care IBM, Microsoft, Oracle sau Intel. Cu peste 64.000 de specialiști IT, România este lider în Uniunea Europeană după numărul de angajați în sectorul tehnologiei pe cap de locuitor, și ocupă locul al șaselea la nivel mondial.

O treime dintre companiile IT de pe piața locală își plătesc inginerii și dezvoltatorii de software cu salarii cuprinse între 1.000 și 1.500 de euro net pe lună, iar 10% oferă salarii cuprinse între 1.500 și 2.000 de euro net pe lună, arată rezultatele unui studiu realizat de către firma de cercetare de piață IDC și ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii). Există însă și companii care își plătesc inginerii cu salarii de 2.000 – 4.000 de euro pe lună.

Afacerile în acest domeniu nu se fac însă doar la București. IT-știi din vestul țării i-au surprins pe mulți dintre șefii companiilor din străinătate, iar afacerile sunt de milioane de euro pe an.

Silicon Valley de România NU este în București. Locul unde americanii își deschis filiale pentru a lucra cu IT-știi noștri

Una dintre companiile amerianec are a deschis o filială în România este National Instruments, care la nivel mondial are peste 7.000 de angajați.

„Istoria începe undeva în ’93. Eram tânăr asistent la Universitatea Tehnică, am intrat într-o zonă de proiecte de cercetare la facultate și am gasit soluția National Instruments care m-a ajutat foarte mult în ducerea la bun sfârșit a proiectelor. Bucuria a fost că am găsit un român american cu care am început colaborarea, care peste timp s-a concretizat în 2005 în înființarea National Instruments aici, în Cluj”, a declarat Horea Hedeșiu managerul companiei IT din România, pentru Digi24.

Au existat și cazuri de americani care au ajuns să se mute la Cluj-Napoca pentru a munci în domeniul IT.

Pe piața locală din Cluj activează însă și alte companii IT de top. Sud-coreenii de la Samsung au generat anul trecut în România afaceri de circa 27 de milioane de euro, asigurând în jur de 556 de locuri de muncă pentru clujeni. Profitul net anual a fost de 3,2 milioane de euro.

Net Brinel, un dezvoltator de software care s-a extins și în București, Timișoara și Oradea, a înregistrat în 2010 un profit net de 1,6 milioane de euro și o cifră de afaceri de 15,8 milioane de euro.

Cu o experiență de 17 ani pe piața de IT, AROBS este o companie cu acționariat 100% românesc, specializată pe dezvoltarea de software pentru aplicații mobile, soluții de localizare și management al flotelor auto, precum și soluții SFA și CRM pe terminale mobile. Cu o echipă mulținațională, formată din aproximativ 400 de angajați, localizați în șase centre la nivel național, compania se regăsește în Top 100 angajatori ai județului Cluj și în Top 5 angajatori de pe piața de IT clujeană. În afara României, AROBS mai deține trei birouri de servicii în Republica Moldova, Ungaria și Marea Britanie. Compania a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de peste 13 milioane de euro. Profitul net, aproximativ 10% din cifra de afaceri.

Endava, o companie de servicii și soluții IT din Marea Britanie care și-a deschis centre de dezvoltare și suport în Cluj-Napoca, Iași, București, precum și în Republica Moldova a avut în 2010, în România, o cifră de afaceri de 5,8 milioane de euro. În centrul din Cluj-Napoca lucrează circa 180 de persoane care au generat anul trecut un profit de 16.000 de euro. Recent, compania a anunțat că intenționează să angajeze în următorul an peste 350 de persoane în România, depășind 650 de angajați la nivel național. Cele mai multe angajări sunt anunțate în Iași și București, respectiv 200 și 100 de persoane.

Yonder, un dezvoltator de software cu sediul în Cluj-Napoca, a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de 4,1 milioane de euro și un profit net de 3,2 milioane de euro. De asemenea, numărul mediu de salariați a fost, anul trecut, de 160.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani