Lucian Ovidiu Heiuș: „Ca președinte al ANAF-ului știu că Fiscul nu poate să fie iubit”. Primul „reminder” pentru contribuabili

Publicat: 20/05/2022, 17:19

Lucian Ovidiu Heiuș, noul președinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a amintit, vineri, în prima conferință în această calitate, că peste doar câteva zile, în 25 mai, este termenul-limită pentru depunerea declarației unice.

„Ca președinte al ANAF-ului știu că Fiscul nu poate să fie iubit, dar cred că ANAF-ul poate să fie respectat. Respectat de contribuabili pentru profesionalismul de care vor da dovadă inspectorii fiscali, respectat de cetățeni pentru că le vom asigura resursele necesare funcționării statului, și în același timp, angajații ANAF-ului trebuie să își recâștige propriul respect și să fie mândri că fac parte din această instituție  ”, a declarat, vineri, Lucian Ovidiu Heiuș, în prima conferință de presă în calitate de președinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Noul șef al Fiscului a precizat că își dorește ca instituția să fie din ce în ce mai transparentă.

Cu această ocazie, președintele ANAF a amintit că depunerea declarației unice (DU) 212 se poate face până pe data de 25 mai, precizând că încasările de pe urma acesteia ar putea ajunge anul acesta la 2 miliarde de lei.

„Cu permisiunea dumneavoastră aș vrea doar să mai reamintesc contribuabililor persoane fizice că 25 mai este ultima zi de depunere a declarației unice 212. Avem depuse până acum este 530.000 de declarații. Noi ne așteptăm să fie undeva în jur de 800.000. Este o declarație pe care persoanele fizice trebuie să o depună anual. Sper ca gradul de depunere să fie foarte mare și îmi doresc bineînțeles și ca gradul de conformare voluntară la plată în cazul peroanelor fizice să depășească așteptările noastre. Dacă anul trecut am încasat undeva la 1,5 miliarde ca urmare a acestei declarații 212, sperăm ca anul acesta să depășim 2 miliarde de lei”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuş.

Cine depune declarația unică? Modele de completare

Potrivit unei informări a instituției, termenul pentru depunerea Declarației Unice (DU) privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (Formular 212) este data de 25 mai 2022, inclusiv.

Declarația unică se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

ANAF recomandă ca Declaraţia unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:

  • prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV);
  • pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.

De asemenea, formularul poate fi depus și în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire (data depunerii declaraţiei în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz).

Pentru completarea şi depunerea declarației unice contribuabilii pot solicita sprijin, astfel:

  • apelând Serviciul central de asistență telefonică a contribuabililor – Call – center, la numărul de telefon 031.403.91.60;
  • prin e-mail, accesând Formularul de contact disponibil pe portal https://www.anaf.ro/asistpublic/ şi în serviciul Spatjul Privat Virtual.

Pe site-ul ANAF se regăsesc toate informațiile detaliate despre declarația unică (Formularul 212 pentru descărcare, baza legală, modele de completare a DU, Broşură privind DU etc.), acestea putând fi accesate aici.

În plus, informații se pot afla pe pagina de Facebook a ANAF și pe canalul de Youtube.

Pe canalul de Youtube al ANAF –  au fost și vor fi publicate materiale video/modele de completare a Declarației unice, respectiv:

pentru venituri obținute din chirii în lei

pentru venituri obținute din chirii în valută

pentru venituri obținute din meditații și alte forme de învățământ

pentru venituri obținute din activități de înfrumusețare/întreținere corporală

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult