Lukoil anunță că a făcut o descoperire importantă pe fundul Mării Negre. Cât ar putea trăi România din punga de gaz a rușilor

Compania rusească Lukoil a anunțat miercuri că a descoperit o importantă pungă de gaz în apele românești ale Mării Negre, la 170 de kilometri de coastele României.

Subsidiara companiei rusești Lukoil, Lukoil Overseas Atash BV, a anunțat că a descoperit un important zăcământ de gaz în Marea Neagră, în apele teritoriale ale României, la 170 de kilometri de țărm. Sonda Lira-1X, săpată în structura Lira din perimetrul Trident, ar conține 30 de miliarde de metri cubi de gaz, conform măsurătorilor seismice făcute de ruși, care vor continua explorarea pentru a stabili dacă gazul descoperit merită exploatat.

Perimetrul respectiv a fost concesionat către Lukoil de Guvernul României în 2011, iar la proiect mai participă PanAtlantic Petroleum, companie americană controlată tot de Lukoil, cu 18%, precum și compania românească de stat Romgaz, cu 10%. Restul de 72% din proiectul de explorare este deținut de Lukoil.

Adâncimea apei la sonda Lira-1X este de 700 de metri, iar adâncimea sondei a ajuns la 2.700 de metri, fiind săpat cu o platformă semi-submersibilă TransOcean Developmnet Driller II, conform Lukoil.

Conform rezultatelor preliminare, sonda Lira-1X a dat un interval productiv cu o densitate efectivă a gazului saturat de 46 de metri. Conform datelor seismice, dimensiunea pungii de gaz este de 39 de kilometri pătrați, iar rezervele pot depăși 30 de miliarde de metri cubi, însă aceste date trebuie confirmate de o exploatare de evaluare.

Lukoil anunță că în 2016 va realiza o platformă de explorare în zona Lira și va strânge date suplimentare, pentru a confirma descoperirea și dimensiunile ei.

În 2012, OMV Petrom și ExxonMobil au anunțat o descoperire semnificativă de gaze în Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

În România, producția anuală internă de gaze este de circa 11 miliarde de metri cubi, principalii producători fiind OMV Petrom și Romgaz, aceștia acoperind necesarul de consum intern în proporție de aproximativ 95%, restul fiind importat. Astfel, descoperirea făcută de rușii de la Lukoil ar asigura necesarul de consum al României mai puțin de 3 ani.

Anunţ bombă făcut de China despre coronavirus. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Veste TERIBILĂ pentru pensionari. Ce pensii se desființează DEFINITV: Să nu se mai acorde aceste...
VIDEO Prăbuşirea spectaculoasă a unui meteorit, care a luminat cerul
Boala care va ucide mai multe persoane decât Covid-19. Avertismentul OMS
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOC! Armata chineză, pregătită de luptă! Noua armă MORTALĂ va distruge tot în jurul ei....
S-a aflat despre Lidl România: de unde vin, de fapt, legumele și fructele pe care...
Mesaje de Sfântul Andrei 2020: Felicitări, urări şi imagini cu La mulţi ani Andreea şi...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
O româncă a fost nevoită să ia o decizie în doar 15 minute. Aceasta i-a...
Iubitul Andreei Marin, surprins cu o altă femeie
Inchide