SECURITATE ALIMENTARĂ. Cât vor ajunge stocurile de mâncare. „Trebuie să avem certitudinea că românii vor avea pe masă pâine și produse de bază, la prețuri corecte”

SECURITATE ALIMENTARĂ. Cât vor ajunge stocurile de mâncare. „Trebuie să avem certitudinea că românii vor avea pe masă pâine și produse de bază, la prețuri corecte”
Stocurile existente de produse alimentare de bază sunt asigurate, indiferent cât ar dura criza COVID-19
Publicat: 15/04/2020, 15:40
Actualizat: 16/04/2020, 08:01

Într-un briefing de presă care a avut loc miercuri, 15 aprilie 2020, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), șeful instituției citate, Adrian-Nechita Oros, a declarat că stocurile existente de produse alimentare de bază sunt asigurate, indiferent cât ar dura #coronacriza generată de pandemia de COVID-19.

„Stocurile existente ar ajunge ca să traversăm criza, indiferent cât s-ar întinde această criză. Măsurile treptate pe care guvernul le va lua, vor asigura stocuri suficiente pentru cetățeni”, i-a asigurat pe români ministrul de resort. „După recolta din acest an, care din cauza secetei, cu siguranță nu va fi o recoltă foarte mare, deși noi ne dorim acest lucru, vom lua o altă decizie. Măsurile pe care le-am luat, le putem modifica. În funcție de ceea ce se întâmplă, în funcție de evoluția lucrurilor, măsurile vor fi graduale”.

El a mai precizat că decizia de interzicere a exporturilor de cereale și alte produse agroalimentare, parafată prin Ordonanța Militară 8/2020 (OM8), a fost luată în deplină cunoștință de cauză, bazată pe dublarea cantităților de produse exportate în martie 2020, față de aceeași lună a anului trecut.

„Noi am luat o decizie atunci când am considerat necesar că această decizie trebuia luată, pentru că am monitorizat dinamica exporturilor și am constatat că, pentru unele produse de bază, în luna martie, exporturile au fost duble față de luna martie a anului trecut.

Sigur, am luat decizia care se impunea atunci. Monitorizăm zilnic ce se întâmplă cu stocurile. Suntem într-o legătură directă, de data asta nu numai cu cei care trebuie să ne raporteze stocurile și vom lua decizii în consecință, și în următoarele zile, și în următoarele săptămâni, cât timp va ține criza”, a precizat Oros în briefingul de presă.

Oficialul Guvernului Orban a adăugat că suspendarea exporturilor de cereale și produse de bază nu a fost o decizie ușoară. Dimpotrivă.

„Sunt tratate bilaterale, sunt contracte încheiate. Cu siguranță că această decizie a provocat deranj pentru unii traderi, chiar și pentru unii dintre marii fermieri, dar economia României, la fel ca și cea a Europei, trece prin momente grele. La un moment dat, trebuie luate decizii. Am monitorizat încă de la începutul crizei, stocurile”, a mai punctat șeful MADR. „Principala noastră misiune aici este să asigurăm securitatea alimentară a cetățenilor. Noi trebuie să avem certitudinea că românii au și vor avea pe masă pâine și toate produsele de bază, la prețuri corecte. Am spus încă de la început că prin această situație dificilă trebuie să trecem cu toții, și producătorii, și procesatorii, și comercianții, și consumatorii”.

Oficialul Guvernului de la București susține totodată că „nimeni nu trebuie să profite prin declarații sau gesturi iresponsabile de această situație, de această perioadă grea”.

În plus, Oros face apel la toți cei din lanțul agribusiness să depună un „efort comun” pentru a depăși această perioadă dificilă.

Asupra deciziei de interdicție la export se poate interveni oricând, a mai adăugat ministrul Agriculturii, atât în sensul relaxării, cât și al înăspririi măsurilor.

„Fac apel la toți cei care, în ultima perioadă, au câștigat bani frumoși din agricultură, pentru că au terenuri concesionate la redevențe nu foarte mari, beneficiază de subvenții uriașe, iar acum trebuie să participe la acest efort comun, împreună cu toți cetățenii, împreună cu Guvernul României, la traversarea acestei perioade grele. (…)”, precizează Adrian Oros. „Oricând putem lua și alte decizii, de relaxare sau, dimpotrivă, de suspendare a exporturilor altor produse de bază, dacă vom considera că este necesar. Fiecare guvern, în această perioadă, își face calculele, fiecare guvern încearcă să se asigure că cetățenii țării sale au tot ceea ce le trebuie. Nu știm exact cât va dura această criză și, de aceea, noi trebuie să ne asigurăm că sunt suficiente alimente de bază pe toată perioada crizei”.

Cu cât au scăzut în realitate prețurile cerealelor ca urmare a interzicerii exporturilor

Potrivit analiștilor Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), prețurile produselor cu interdicție au scăzut deja cu circa 10-15% de la anunțul de interzicere a exporturilor de cereale și alte produse agroalimentare, decisă prin Ordonanța Militară 8 (OM8) săptămâna precedentă, înregistrându-se o tendință accentuată de depreciere pentru următoarea perioadă.

În ceea ce privește blocajul generat de OM8, cei din APPR consideră măsura nu a fost suficient fundamentată și discutată cu actorii de pe filieră și va avea drept consecințe, pe de o parte, scăderea accentuată a prețurilor la poarta fermei „într-un an deosebit de greu pentru producători”, și, pe de altă parte, va produce perturbări importante în fluxurile internaționale de aprovizionare, „afectând pe termen lung credibilitatea României de furnizor intra și extracomunitar de produse agricole, rol pe care începuse să și-l consolideze”.

În cazul grâului, susțin reprezentanții organizației, pentru care consumul anual total este de cca 4,2-4,5 milioane tone, analiza ar trebui să plece de la cantitățile disponibile la acest moment pentru consum intern și de la producția estimată a se obține din următoarea recoltă.

Măsurile de interzicere a exporturilor de cereale prin ordonanță militară „limitate în timp”

Liderii Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă propun la rândul lor Executivului de la București ca măsurile de interzicere a exporturilor de cereale prin ordonanță militară să fie limitate în timp și aplicabile stocurilor din recolta 2019, în baza analizei Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), astfel încât să nu fie afectată securitatea alimentară a populației.

Potrivit unui amplu document de analiză transmis Gândul.ro, o altă propunere a membrilor Clubului este reprezentată de aplicabilitatea Ordonanței Militare nr. 8/2020 (OM8), astfel încât aceasta să nu privească recolta nouă din 2020, lăsând procesul de contractare traderi – fermieri să se desfășoare nealterat. Astfel, susține organizația de producători agricoli, va fi evitată influențarea negativă, artificială, a pieței cerealelor în România și pierderea de către țara noastră a unor contracte importante.

Nu în ultimul rând, organizația propune ca autoritățile să aibă în vedere impactul acestor măsuri și costurile suplimentare/adiacente acestora, precum și menținerea unora dintre aceste măsuri doar pe baza unei consultări reale și sistematice cu sectorul economic.

„Considerăm că este necesară o analiză economică amplă, care să identifice impactul imediat și pe termen mediu generat de restricționarea exportului de cereale, inclusiv în ceea ce privește menținerea competitivității producătorilor și a procesatorilor care ar fi afectați de o astfel de măsură”, susține sursa citată.

România produce anual circa 9-9,4 milioane tone grâu

Potrivit datelor vehiculate de liderii Clubului și transmise Gândul.ro, consumul intern agregat, de grâu panificabil și grâu furajer, este de 3,1 milioane tone grâu. Lunar, materia-primă care are ca destinație consumul intern totalizează aproximativ 260.000 tone.

Potrivit analizei organizației, rezerva de stat a României este de aproximativ 300.000 tone grâu, cu obligativitatea reîmprospătării între 3-7 ani maxim (acest lucru se efectuează numai prin concomitență/se scoate din Rezerva de Stat doar după recoltă).

România este exportator net de grâu în destinații extracomunitare (Orientul Mijlociu, Nordul Africii)

Potrivit balanței comerciale actuale, totalul estimat al exportului anual de grâu este de 5,5 milioane tone grâu. Cei din Club își susțin afirmațiile pe baza analizei datelor istorice și a estimării pentru sezonul iulie 2019 – 15 iunie 2020.

Exportul de grâu (estimat) până în prezent este de aproximativ 4,2 – 4,4 milioane tone grâu (aprilie 2020), conform datelor statistice de la traderi de cereale, dar și pe baza analizei datelor istorice.

Stocurile de grâu ce rămân de la un sezon la altul (pe baza analizei datelor istorice) sunt între 300.000 – 700.000 tone de grâu, în funcție de volumul exporturilor. Stocurile estimate rămase în prezent la fermieri sunt de 600.000 tone grâu nevândute, planificate să se vândă parțial până la noua recoltă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația