„Mall-ul corporatiștilor” va suferi modificări de amploare

Mall-ul corporatiștilor va suferi modificări de amploare
Publicat: 11/02/2015, 13:01

„Pentru a lărgi vadul comercial al centrului (Promenada, n.r.), grupul intenționează să îl extindă cu aproximativ 25.000 metri pătrați închiriabili de spații comerciale de modă și zone de entertainment, scop pentru care a achiziționat 1,2 hectare de teren, având în prezent autorizație pentru dezvoltarea a 50.000 metri pătrați de birouri. Grupul intenționează să solicite aprobarea de re-zonare a terenului achiziționat, pentru a dezvolta o extensie cu întrebuințare mixtă, în care să fie integrate birouri de clasa A”, se arată în raportul financiar al fondului remis Bursei de Valori București.

NEPI a achiziționat Promenada Mall, cu 40.300 metri pătrați suprafață închiriabilă, în zona Floreasca-Barbu Văcărescu din București, unde deține și două clădiri de birouri. Centrul a fost deschis în 2013 și este amplasat într-o zonă care s-a dezvoltat considerabil în ultimii ani, inclusiv birouri de clasa A și infrastructură.

„Un număr de 385.000 de persoane locuiesc la 15 minute distanță de mers cu mașina și se estimează că 24.000 de angajați lucrează în birourile din apropiere, la zece minute de mers pe jos, iar alți 135.000 rezidenți locuiesc la 20 de minute de mers”, se menționează în raport.

În ultimii ani NEPI și-a crescut constant investițiile în dezvoltări în România, fiind cel mai activ investitor pe piața imobiliară locală.

„Dezvoltările și reconfigurările realizate în ultimii patru ani au contribuit substanțial la profitul distribuibil periodic pe acțiune. Dezvoltările NEPI aflate în curs, inclusiv reconfigurări și extensii ale achizițiilor efectuate, au crescut la 547 milioane euro (estimat la costuri), din care 176 milioane euro s-au cheltuit până în decembrie 2014. Aceasta reprezintă o creștere de 161 milioane euro în comparație cu anul anterior”, se afirmă în raport.

NEPI are în dezvoltare centrul comercial Mega Mall de lângă Arena Națională din București, cu o suprafață de 72.100 de metri pătrați și care urmează să fie deschis în al doilea trimestru al anului 2015. Investiția este estimată la 165 de milioane de euro.

O altă investiție importantă este extensia centrului comercual City Park din Constanța, achiziționat în luna ianuarie a anului trecut. Grupul a înregistrat progrese cu privire la extensia de 20.200 metri pătrați suprafață închiriabilă, pe lângă cei 29.284 metri pătrați deja existenți. Fondul a obținut autorizația de construcție pentru un cinematograf de zece ecrane Cinema City, care va deține cea de-a doua sală 4DX din țară (prima va fi în Mega Mall).

Procesele de autorizări și închirieri pentru cei 19.000 metri pătrați pentru faza a doua a extensiei sunt în curs, faza I fiind începută deja, cu deschiderea programată până în iunie 2015.

În funcție de autorizări, restul extensiei trebuie să se deschidă în noiembrie 2015.

NEPI a obținut de asemnea, autorizațiile necesare pentru extinderea și reconfigurarea cu 10.600 metri pătrați a Deva Shopping Centre, în urma căreia vor fi construite zone comerciale de modă și de entertainment, inclusiv un cinematograf cu șase ecrane. Deschiderea este preconizată pentru septembrie 2015.

Lucrări similare sunt prevăzute și pentru Severin Shopping Center din Drobeta-Turnu Severin, proiectul de extindere în primă fază prevăzând 9.700 metri pătrați, inclusiv un cinematograf cu șase ecrane. Și acest proiect va fi finalizat în septembrie 2015.

Pe de altă parte, rămâne încertă data de deschidere a centrului comercial pe care NEPI vrea să-l dezvolte în Timișoara pe un teren de 18 de hectare cumpărat în 2013. Intenția investitorului este să dezvolte pe faze un mall regional cu 80.000 metri pătrați închiriabili, din care pentru prima fază de 55.700 de metri pătrați, inclusiv un hipermarket Carrefour a fost începută construcția în decembrie 2014.

„Data deschiderii nu a fost încă decisă”, se arată în raport.

NEPI este în curs de obținere a autorizațiilor de construcție și pentru un centrul comercial la Piatra Neamț de 29.300 de metri pătrați pe un teren de 7,4, preconizată că va fi deschis pe parcursul anului 2016.

Pe segmentul de birouri, compania dezvoltă la Cluj-Napoca, a doua fază a a complexului The Office, de 19.400 metri pătrați și se estimează că amenajările chiriașilor vor putea începe din noiembrie 2015. De asemenea, NEPI a obținut autorizație de construcție pentru vila Oromolu din zona istorică Piața Victoriei din București. Lucrările la dezvoltarea clădirii de birouri, cu 8.400 metri pătrați, inclusiv renovarea vilei, au început, iar birourile vor fi disponibile pentru amenajările chiriașilor până în decembrie 2015.

NEPI a achiziționat și dezvoltat șapte centre comerciale pe parcursul exercițiului financiar, astfel, grupul deține 18 centre comerciale în România.

În aceste condiții NEPI a raportat pentru anul trecut un profit atribuibil acționarilor de 99,2 milioane de euro, cu 72,8% mai mare față de câștigul din anul precedent, de 57,4 milioane euro.

Încasările din chirii și alte venituri din exploatare au crescut cu 57,2%, la 87 milioane de euro de la 55,32 milioane euro în 2013.

La finele lunii decembrie, NEPI avea datorii de 302 milioane de euro față de 328,97 milioane euro în 2013.

Activele fondului erau estimate la sfârșitul lunii decembrie la 1,54 miliarde euro, în urcare cu peste 500 milioane de euro față de finalul anului 2013.

În prezent, NEPI gestionează, printre altele în România, Promenada Mall Brăila, Ploiești Shopping City, Retail Park Auchan Pitești, Deva Shopping Centre, Severin Shopping Center, dar și clădirile de birouri Floreasca Business Park, The Lakeview în București și City Business Centre Timișoara.

NEPI este primul fond de investiții imobiliare listat la Bursa de Valori București, pe segmentul de piață creat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). Fondul mai este listat la bursele de valori de la Johannesburg (Africa de Sud) și de la Londra, pe segmentul AIM.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Neatenția care îi lasă pe șoferi fără bani. Amenda este uriașă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York