Marea întrebare a revoluției fiscale. Ce se va întâmpla dacă scad salariile nete? „Nici nu trebuie să-i cheme la renegocieri, trebuie să majoreze direct salariul”

Marea întrebare a revoluției fiscale. Ce se va întâmpla dacă scad salariile nete? „Nici nu trebuie să-i cheme la renegocieri, trebuie să majoreze direct salariul
Publicat: 21/11/2017, 08:15

Negocierea salariilor în România se face de regulă pe nivelul salarial net, însă în con­trac­tele de muncă se menționează salariul brut.

„Vor fi zeci de mii de procese în instanță în cazul în care angajatorii nu majorează salariile brute. Angajatorul nici nu trebuie măcar să che­me la negocieri salariații, ci trebuie să res­pec­te noua definiție a salariului brut. Nu se poate crea un dezavantaj salariaților. Angaja­torul ar trebui să demonstreze că au crescut cheltuielile sale totale cu salariile, ceea ce nu este cazul, ci dimpotrivă, acestea scad cu câteva zeci de lei pe lună la un salariu mediu”, a spus avocatul Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București.

Pe de altă parte, el a menționat că această măsură distruge ideea de securitate socială așa cum a fost ea gândită acum 100 de ani, pe trei piloni: statul, angajatorul și angajatul.

„O masă nu poate sta pe mai puțin de trei picioare. Nu poți să elimini unul dintre pilonii securității sociale – angajatorul”, a mai spus el.Avocații specializați în dreptul muncii spun că angajații ar putea avea câștig de cauză în instanță dacă pot dovedi că și-au negociat un anumit nivel salarial net, iar angajatorul nu și-a respectat înțelegerea.

„Ar trebui să se aplice teoria impre­viziunii contractelor, care spune că, în măsura în care condițiile se schimbă, în acel moment în mod auto­mat ar trebui să se actualizeze și contractele, mai ales în favoarea angajaților, dar este cu dus și întors. Până la urmă, deși în general se negociază salariul net, în contractul de muncă apare salariul brut și este greu de demonstrat în instanță că ai negociat netul. De regulă, negocierea a avut loc între două persoane, angajatul și persoana de la HR, fără martori”, a spus avocatul specializat în dreptul muncii Costel Gîlcă.

Modificarea adusă Codului fiscal și publicată deja în Monitorul Oficial transferă contribuțiile sociale din sarcina angajatorului în sarcina exclusivă a angajatului, iar cuantumul total al acestora scade de la 39% din salariul brut la 37%.

Prin urmare, pentru ca angajații să rămână cu același nivel al salariului net ca în 2017, salariile brute ar trebui majorate cu circa 17 -20% începând din 2018.

CITEȘTE CONTINUAREA PE ZIARUL FINANCIAR

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Primele declarații ale lui Șerban Copoț și ale magicianului Robert Tudor, după bătaia de la...
FOTO. Imaginile momentului cu Mădălina Ghenea! Ce a făcut în loja iubitului bulgar, alături de...
Doina și George, românii din Spania găsiți împușcați în cap, cu două cărți de joc...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Un şofer a încercat să fenteze coloana la graniţa cu Bulgaria. "Ia-o înapoi! Crezi că...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
10 mașini ce nu ar trebui să le cumperi niciodată la mâna a doua. Care...
VIDEO |Moarte tragică pentru un pilot român. Bărbatul s-a prăbușit cu planorul duminică seara
„Este ca un vierme de care nu scapi niciodată” Boala cu care Adrian Despot se...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
Explozie într-un apartament din Capitală. Un bărbat a fost prins sub o placă de beton
Andreea Bălan îi dă fatala lui George Burcea! Dar să vezi cu ce
Supa MINUNE care PREVINE DIABETUL! INGREDIENTUL vedetă este chiar...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
SE SCHIMBĂ HARTA României?! Anunțul făcut în direct la TV: Am făcut un proiect de...
Academicianul Marius Peculea a murit la vârsta de 97 de ani. A construit de la...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce se întâmplă cu familia Vulpiței și a lui Viorel Stegaru. Zvonurile care circulă prin...