Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii: Legea pensiilor trebuie schimbată din temelii. Generația de astăzi nu trebuie să mai plătească pensii pentru cea de ieri

Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii: Legea pensiilor trebuie schimbată din temelii. Generația de astăzi nu trebuie să mai plătească pensii pentru cea de ieri
Publicat: 30/05/2012, 19:31
Actualizat: 23/09/2012, 19:07

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, spune într-un interviu acordat agenției Mediafax că va trebui aplicată legea în cazul indexării punctului de pensie, iar Legea pensiilor trebuie schimbată din temelii, pentru ca generația de astăzi să nu mai plătească pensii pentru generația de ieri.

În interviul acordat agenției Mediafax, ministrul Muncii a spus că deși nu s-a făcut execuția bugetară, crede că în cazul indexării punctului de pensie va trebui aplicată Legea pensiilor.

Potrivit Legii pensiilor, valoarea punctului de pensie se calculează în raport cu inflația (sută la sută) și în raport cu 50 la sută din creșterea reală a salariului mediu brut. Valoarea punctului de pensie este 732,8 lei.

Mariana Câmpeanu a mai spus că salariul minim pe economie va fi majorat în mod categoric, considerând că este imposibil să rămână la nivelul de anul acesta.

Ministrul a precizat că va iniția și modificarea Codului Muncii, însă în cea de-a doua parte a anului, pentru că mai întâi trebuie asigurată funcționarea Consiliului Economic și Social și modificată legislația privind dialogul social.

Demnitarul a mai spus că Inspecția Muncii este ineficientă și, din acest motiv, va trebui făcută o analiză a activității acestei instituții, dar și a personalului, fără a exclude posibilitatea schimbării conducerii.

Ministrul Muncii vorbește în interviul acordat agenției Mediafax și despre situația AM POSDRU, precizând că managementul acestei instituții a fost slab, iar unele măsuri care au fost recomandate din 2009 de către Comisia Europeană nu au fost aplicate nici acum. Câmpeanu a spus că nu poate preciza dacă managementul defectuos are la bază incompetența sau anumite interese și nici dacă va plăti cineva pentru acest lucru.

Întrebată dacă va rămâne la conducerea Ministerului Muncii și după alegerile parlamentare din toamnă, Mariana Câmpeanu a declarat că nu își dorește acest lucru, preferând, mai degrabă, un post de parlamentar.

Citiți pe Mediafax interviul integral

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase