Mark Mobius: Greul nu a trecut pe piețele emergente

Mark Mobius: Greul nu a trecut pe piețele emergente
Publicat: 07/02/2014, 13:57

Greul nu a trecut pentru piețele emergente, iar investitorii vor continua să vândă, după scăderea indicilor bursieri la minime ale ultimelor cinci luni și deprecierea abruptă a monedelor, anticipează președintele executiv al Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, citat de Bloomberg.

„Sentimentul negativ este destul de puternic, așa că vă puteți aștepta în continuare la ieșiri semnificative. Studiem piața dar nu cumpărăm în acest moment. Prețurile pot merge mai jos sau se pot stabiliza într-o perioadă mai lungă”, a afirmat Mobius, care supraveghează active de peste 50 miliarde de dolari pe piețele emergente la Templeton Emerging Markets.

Mobius este un vechi promotor al investițiilor pe piețele emergente, unde face afaceri de peste 40 de ani. Templeton Emerging Markets controlează și compania care administrează Fondul Proprietatea.

Indicele bursier MSCI Emerging Markets s-a prăbușit cu 11% de la maximul înregistrat pe 22 octombrie 2013 și înregistrează cea mai scăzută valoare din ultimii cinci ani în raport cu indicele global MSCI World Index al burselor din țările dezvoltate.

Piețele emergente traversează o perioadă de retrageri masive de capital, declanșate de decizia Rezervei Federale de a reduce programul de injecții de lichiditate în dolari prin preluarea de obligațiuni, care a accentuat temerile investitorilor legate de încetinirea creșterii economiei globale.

Monedele statelor cu economii emergente, inclusiv lira turcească, au înregistrat deprecieri abrupte în ultimele săptămâni, determinând băncile centrale din aceste țări să ridice dobânzile.

Investitorii au retras peste 12 miliarde de dolari din fonduri de administrare de active emergente în ultimele două săptămâni, cele mai mari ieșiri înregistarte începând din ianuarie 2008, potrivit datelor EPFR Global/Morgan Stanley.

Volatilitatea va crește, la fel și primele de risc, a afirmat pentru Bloomberg Philip Moffitt, director în cadrul Goldman Sachs Asset Management.

Fostul președinte al Goldman Sachs Asset Management, Jim O’Neill, care a inventat în 2001 termenul „BRIC” pentru a descrie marile piețe emergente (Brazilia, Rusia, India și China), este de altă părere. El a declarat recent într-un interviu că scăderile puternice înregistrate recent pe piețele emergente oferă oportunități de cumpărare.

„Unele locuri în zona statelor în dezvoltare au reale probleme, dar să descriem situația drept un fel de criză generalizată pe piețele emergtente este oarecum ridicol. Suntem probabil aproape de o bună oportunitate de cumpărare și nu trebuie să cedăm panicii”, a spus O’Neill, citat de Bloomberg.

Mobius, președintele Templeton Emerging Markets, a identificat oportunități de cumpărare pe piețele de frontieră – țări prea mici sau prea slab dezvoltate pentru a fi incluse în indicii piețelor emergente. El s-a orientat către companii din Africa, din țări preucm Kenya sau Nigeria, anticipând că ratele de creștere economică de acolo vor fi afectate în mai mică măsură de turbulențele de pe piețele mai mari.

Investitorul a mai declarat recent că fluxurile de capital către piețele emergente vor reveni în cursul acestui an, deoarece creșterea economică este mai rapidă în aceste țări, datoria publică este redusă în raport cu economiile în dezvoltare, iar rezervele valutare sunt solide.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...