Ministrul Maria Grapini, despre dezastrul din turism: Cine a vrut să facă performanță a făcut

Ministrul Maria Grapini, despre dezastrul din turism: Cine a vrut să facă performanță a făcut
Publicat: 20/04/2013, 15:13
Actualizat: 03/02/2019, 18:12

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, Maria Grapini, consideră că dezastrul din turism nu este provocat de legislație, ci de indisciplina în aplicarea legii și spune că cine a vrut să facă performanță în acest domeniu a făcut, transmite corespondentul Mediafax.

„Nu vreau să rămânem cu concluzia că în România nu merge turismul că nu e bună legislația. Eu vin din mediul privat și spun așa: în toate domeniile, inclusiv în turism, sunt oameni care au performat în aceleași condiții legislative. Cine e profesionist și cine vrea să facă un business de calitate, îl putea face. Știți numai ce se întâmpla? Nu avea posibilitatea să facă aceeași rată de profit ca alții în altă parte unde erau reglementări bune, dar nu că nu se putea face. Supărarea mea a fost când am mers și am văzut stațiunile din sudul litoralului, că dezastrul nu e din cauza legislației, este din cauza indisciplinei în aplicarea legii, fie că vorbim de administrații locale, fie că vorbim de operatori privați, fie că vorbim de dezinteresul statului în companiile pe care le mai are. Nu din cauza legislației avem dezastrul pe care îl avem în turism”, a declarat Maria Grapini, vineri, la Mangalia.

Ea a recunoscut că este nevoie de modificări legislative pentru a putea concura cu alte țări.

„Sigur este nevoie de o modificare în legislație. De ce? Pentru a putea și noi să venim din urmă cu acumulare de capital, pentru a putea să ne dezvoltăm, pentru a putea să fim comparabili cu operatorii din celelalte țări, dar nu vreau să rămână ca o concluzie că turismul e în situația în care este pentru că legislația este de vină”, a menționat ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism.

Grapini a mai anunțat că propune ca statul să își vândă participațiunile din societățile comerciale aflate în subordinea Ministerului Turismului, majoritatea dintre acestea fiind pe pierdere.

„Eu, personal, voi face un memoriu în ședința de Guvern și voi propune ca societățile aflate pe pierdere să intre în insolvență, majoritatea sunt pe pierdere, dar vorbim de câți ani sunt pe pierdere, de doi, trei sau zece ani. Eu propun ca participațiunea statului că-i 50 la sută, că-i 2 la sută, avem societăți în care avem 1,5 la sută, dar avem și societăți în care avem 53 sau 99 la sută, propun vânzarea lor totală. S-a dovedit că s-a administrat prost”, a precizat Maria Grapini.

Ea a participat, vineri, la deschiderea Conferinței Naționale pentru Turismul în Sănătate, care se desfășoară la sfârșitul acestei săptămâni la Mangalia.

Știrile economice de ultimă oră, de acum și pe Facebook, pe pagina Gândul Financiar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase